Mój ulubiony krem. Idealny do tart, tortów, babeczek. Prawie zawsze się udaje, o ile nie zapomnę o ubijającej się śmietanie 🙂 Jest bardzo szybki do zrobienia, a jego jedyna tajemnica to to, że składniki mają być naprawdę baaardzo zimne. Można go dowolnie modyfikować, dodając czekoladę, różne aromaty, owoce, barwniki spożywcze.
Składniki:
- 250 -500 g zimnej śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko.
EDIT: Po latach doświadczeń stwierdzam, że spokojnie można wrzucić mascarpone razem ze śmietaną i tak ubijać – nic się nie warzy 🙂
Ilość cukru pudru w przepisie jest orientacyjna i zależy od potrawy do jakiej dodamy krem mascarpone. Również ilość śmietany nie jest jedna, jedyna i słuszna. Krem na zdjęciach jest robiony z 250 g. Zależało mi na gęstym, zwartym kremie, żeby móc przełożyć tort. Jeśli robimy tartę czy cupcakes, na pewno lepszy będzie krem z 500 g śmietanki. Jest wtedy bardziej puszysty i lekki.
Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw musimy go mocno schłodzić w lodówce.
Na kremie mascarpone nie układamy dekoracji z lukru królewskiego! Zwyczajnie nam się stopią w kontakcie ze śmietaną.
Na tym zdjęciu doskonale widać, jak sztywny jest ten krem. Nawet nie chce spaść z miksera 🙂
Przepisy na bazie tego kremu:
202 komentarze
Chyba właśnie tego szukałam ! 🙂
Masa wygląda na przepyszną 🙂 Mam do przełożenia 4 warstwy tortu na dużej blasze. Czy powinnam użyć masy z podwójnych proporcji ?
Jest najlepsza – wszyscy ją zachwalają. Duża blaszka, tzn. jaka średnica? Ale jeśli masz 4 blaty biszkopta to i tak zrobiłabym 2 porcje kremu, lepiej jak trochę zostanie, niż jak ma zabraknąć 🙂
Ja mam w sumie 5 blatów 🙂 2x makowy, 2x biszkoptowy i 1x biszkoptowy a tortu nie robię w tortownicy a na blasze 25x35cm jak się nie mylę (nie pamiętam dokładnie, o 1-2cm mogłam się gdzieś machnąć :P) ze względu na to, że będę miała sporo gości i jak zrobię w tortownicy to będzie za mało 🙂
To zdecydowanie 2 porcje! Może nawet 3. Ostatnio też robiłam większy tort – 4 blaty o wymiarach 21×21 cm. Zrobiłam krem z podwójnej porcji i niewiele mi go zostało. Zależy też, czy będziesz okładać kremem cały tort. Ps. krem świetnie komponuje się z jakimś kwaśnym dżemem. Ja często najpierw smaruję biszkopt dżemem, a potem nakładam krem.
*i 1x orzechowy, przepraszam za błąd 😉
Tak ja zawsze robię. Dodaje najczęściej powidła śliwkowe. Hmm więc muszę się poważnie zastanowić jak to zrobić. W każdym bądź razie na pewno wykorzystam. Jak zrobię cały wielki tort to podrzucę link jak wyszło. Dzięki wielkie jeszcze raz 🙂
W takim razie czekam na zdjęcia 🙂
A jest słodki taki krem? zależy mi, żeby było lekko i niezbyt słodko:)
Krem nie jest słodki. Możesz zacząć od dodania 2 łyżek cukru pudru, jeśli tyle wystarczy, to ok, a jeśli będzie za mało, zawsze możesz dać więcej 🙂
dzięki:)
Po raz pierwszy będę robiła tort urodzinowy dla mojej córeczki i chciałam wykorzystać tę masę w połączeniu z jagodami oraz malinami 🙂 Jakie proporcje tych owoców powinnam dać żeby niczego nie zepsuć? 🙂 Na koniec mam zamiar wysmarować cały tort masą białą i na to masa cukrowa z ozdobami. Nie rozpuści się?
Cukrowe ozdoby, jak np. kolorowe perełki na 100% się rozpuszczą, bo w masie jest śmietana. Jedyne wyjście, to ozdobić tuż przed podaniem. Chyba, że masz na myśli lukier plastyczny albo masę marshmallow, wtedy jest szansa, że się utrzyma. Przy torcie Homer Simpson wysmarowałam tort bardzo cienką warstwą kremu (tylko tyle, żeby przykryć biszkopt i żeby warstwa lukru się przykleiła) i masa marshmallow się nie rozpuściła. Ale dużo też zależy od temperatury. Jeśli trzymasz tort cały czas w lodówce taka opcja jest bezpieczna. Co do owoców w masie, to ciężko mi tak na oko powiedzieć ile masz ich dać. Póki co, robiłam tylko wersję z wiśniami (https://cupcakefactory.pl/czekoladowe-cupcakes-z-wisniami/). Na pewno maliny musisz najpierw przetrzeć przez sitko, żeby nie było pestek. I do kremu z owocami polecam śmietanę 36%, jest gęstsza po ubiciu, niż 30%.Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam 🙂
Tak jak obiecałam podrzucam link do zdjęć jak wykorzystałam Twój przepis na masę. Był bardzo pomocny, dziękuję ! 🙂 http://www.sweet-cooking-dreams.blogspot.com/2013/08/tort-kajmakowo-chawowy.html
Musiał być pyszny 🙂
Był pyszny i meega kaloryczny… 🙂
I tak ma o połowę mniej kalorii, niż kremy na bazie masła 🙂
Dlaczego miałby mieć o połowę mniej kalorii? Prawdziwe mascarpone ma zawartość tłuszczu w okolicach 80%, natomiast masło ma 82%.. Chyba, że używasz „podróbki” mascarpone, które ma około 40% tłuszczu. Wtedy się zgodzę, kalorii mniej niż w maśle 😉
Tak, używam serka o 40% zawartości tłuszczu. Wiem, że nie jest oryginalny, ale nie potrzebuję 80% serka do kremu, który i tak w połowie składa się ze śmietany 🙂 Co innego do tiramisu – tutaj smak mascarpone jest bardzo ważny i nie ośmieliłabym się użyć tej lżejszej wersji.
A wracając do kaloryczności – nawet, jeśli użyłabym 80% serka do tego kremu, to i tak będzie lżejszy od maślanego. Tu daję tylko 2-3 łyżeczki cukru i sporo śmietany, a masa maślana składa się tylko z masła i cukru. Nie muszę chyba mówić, ile tam jest kalorii 🙂
Właśnie takiego kremu szukałam 😉 wersja podstawowa doskonale się sprawdziła,
teraz czas na małą modyfikację, chciałabym uzyskać krem cytrynowy. Czy jest to możliwe?
Jakie powinny być proporcje soku z cytryny do pozostałych składników.
serdeczne dzięki za wszelakie wskazówki
Hm, cytrynowego jeszcze nie robiłam. Ja bym zaczęła od soku z połowy cytryny, myślę, że wystarczy i smak będzie wyraźnie czuć, a zawsze można dać więcej. Dla pewności dodałabym sok do mascarpone, wymieszała i całość dodała do śmietany. Można też dodać skórkę z tej połówki, wtedy zawsze jest intensywniejszy smak. No i może być potrzebne więcej cukru pudru, chociaż taki kwaśny też może być dobry. Chyba sama taki kiedyś zrobię, bo cytrynowa wersja pewnie będzie pyszna 🙂 Daj znać, czy wyszedł!
Wita 🙂
Testowałam opcje mascarpone z sokiem z cytryny, niestety masa stawała się gorzka.
Eksperymentowałam na serkach od dwóch producentów efekt ten sam,
więc nie polecam duetu mascarpone z cytryną.
Pozdrawiam, jeszcze raz wielkie dzięki za przepis na niebiański krem:)
A ja ostatnio zrobiłam krem w wersji cytrynowej i był pyszny: https://cupcakefactory.pl/pieczone-jablka/
wprawdzie nie dałam dużo soku, ale smak cytryny był wyczuwalny i na pewno nie było gorzkie
Dzień dobry ☺️
Proszę o informację, czy kremem można przełożyć biszkopt dzień wcześniej przed podaniem. Czy krem nie zeschnie się?
Nie zeschnie, ja zawsze przekładam dzień wcześniej, wtedy biszkopt fajnie nasiąknie 🙂
Jutro syn ma urodziny i noszę się z zamiarem upieczenia tortu z tym właśnie kremem:-) Zastanawia mnie tylko CZY TEN KREM NIE JEST ZA RZADKI? NIE ZAWIERA ŻELATYNY.CZY NA WIERZCH TORTU MOŻNA UŻYĆ KREMU MAŚLANEGO DO DEKORACJI?
Jeśli zrobisz wg przepisu nie będzie za rzadki. Ja używam do tortów i wszyscy sobie go chwalą. Nie widzę problemu, żeby na wierzch dodać krem maślany.
Jak długo utrzymuje się krem poza lodówką?
Jak długo krem się nie rozpływa w temp. pokojowej.
Wiele zależy od temperatury otoczenia. W lecie nie wytrzyma nawet godziny i szybko się rozpuści. Teraz. przy niższych temp. wytrzyma dłużej, ale ciężko powiedzieć ile, bo nigdy go tak nie testowałam.
Przymierzam się do takiego kremu, chcę nim przełożyć ciasto marchewkowe. Jeden problem- tam gdzie wtedy będę nie będę miała po ręką miksera i tak się zastanawiam czy uda mi się ubić śmietanę trzepaczką- nigdy nie próbowałam 😀
Śmietanę bez problemu – gdzieś nawet widziałam filmik, że można ją ubić widelcem 😀 Trwa to jakieś 10 minut, ale się da 🙂 Gorzej z mascarpone. Jest tak gęsty, że może być ciężko ubić go zwykłą trzepaczką. Spróbuj najpierw w domu, żeby potem nie było niespodzianki.
czy do tego kremu można dodac kawałki czekolady?
Tak, byle nie za duże. Polecam zetrzeć na tarce – wyjdzie wtedy coś a’la straciatella 🙂
Witam. Taki krem od dawan robie do tortów,ciast.Jest świetny.A jesli idzie o cytrynowy to do podstawy dodaje lemon curd i wychodzi przepyszny. Na dniach będę robić tort bezowy z tym kremem,do którego dodam masło z orzeszków solonych(własnej roboty).Do śmietany zawsze dodaję śmietan-fix. Gratuluję bardzo ładnych zdjęć i fajnych przepisów. Pozdrawiam.
Też muszę spróbować z lemon curd, świetny pomysł! I w końcu będzie okazja, żeby go zrobić 🙂 Co do śmietan-fixu – nie lubię chemii w kuchni i nie używam takich rzeczy, staram się wszystko robić naturalnie (jedyny wyjątek to barwniki, ale tego się zastąpić nie da).
mam pytanie, czy zamiast czekolady można dodać advocatu?
Myślę że tak – na sam koniec ubijania masy. No i nie za dużo, żeby nie rozrzedził konsystencji. Choć nie próbowałam jeszcze dodawać do tego kremu żadnego alkoholu.
Jakiej firmy serek mascarpone do tego kremu jest najlepszy
Ja zawsze kupuję mascarpone w Biedronce. Jest w miarę tani i jeszcze nigdy mi się nie zważył. Innych firm nie próbowałam.
Dziękuję za szybką odpowiedź ;] pozdrawiam
witam,
robię identyczny krem do swoich tortów – jest najlepszy 🙂 Do niedawna też najpierw ubijałam kremówkę, potem cukier i na koniec serek. Aż pewnego razu, nie pamiętam już gdzie, przeczytałam, że równie dobrze można wszystko od razu wrzucić do miski miksera i ubijać. Od tamtej pory właśnie tak robię 🙂 nic się nie waży, nie ma grudek, konsystencja kremu taka sama, a pracy mniej 🙂 pozdrawiam
Rzeczywiście, ja od pewnego czasu też czasami wrzucam wszystko na raz 🙂 Ale tylko ze sprawdzonymi i bardzo mocno schłodzonymi produktami. Kiedyś nie ubiła mi się śmietana i krem byłby do wywalenia, gdybym od razu dodała serek i cukier 🙂
Witam,
szukam kremu do przełożenia tortu bezowego, czy ten będzie odpowiedni? Ewentualnie jak można by go zmodyfikować? Ja myślałam żeby pomiędzy masę a bezę dać cienką warstwe konfitury porzeczkowej, czy to sie sprawdzi? Albo truskawkowej, ale nie wiem czy nie bedzie bardziej słodka niż kwaskowa 🙂
LUB
czy konfiturę można dodać do masy i wymieszać? 🙂
Zaczynając od końca – konfiturę jak najbardziej można dać do masy. Trzeba tylko uważać z ilością, żeby jej za bardzo nie rozrzedzić. Dałabym wtedy mniej śmietany, powiedzmy na 250 g serka – 250 g śmietany i dodawać po trochę konfitury. Co do słodkości, musisz popróbować. Krem sam w sobie nie jest słodki, więc albo dajesz słodki dżem, albo dodatkowo go dosładzasz.
Co do przekładania tortu bezowego, ciężko mi powiedzieć, bo sama nigdy takiego nie robiłam (jeszcze :)). Przeważnie chyba przekłada się go samą bitą śmietaną, ale myślę, że ten krem też będzie dobry 🙂 Moim zdaniem lepiej jak dasz konfiturę osobno i na to krem – będzie się ładniej prezentować i możesz dać więcej konfitury, a co za tym idzie smak będzie bardziej wyrazisty 🙂 mam nadzieję, że pomogłam 🙂
A ja właśnie zrobiłem kiedyś z blatami bezowymi. Zamiast dużej bezy zrobiłem kilka krążków około 25cm i przełożyłem kilkoma warstwami kremu mascarpone-bita śmietana.
Do tego owoce- granat i figi.
Musiał być pyszny 🙂 Ja też przymierzam się do zrobienia tortu bezowego 🙂
Czy jedna porcja masy starczy na przełożenie biszkopt- masa- biszkopt-masa-biszkopt?
Tak, powinno wystarczyć 🙂
w przepisie na Pasiasty tort śmietankowo-czekoladowy masz podane 500 ml śmietanki czy będzie taki gesty jak ten
Nie, ten na zdjęciach ma o połowę mniej śmietany. Do pasiastego nie chciałam robić tak gęstego, bo tort miał być bardzo lekki i takie proporcje bardziej mi pasowały. Ale oczywiście można zrobić gęstszy krem.
Znalazlam tez przepis aby do serka mascarpone dodac serek homogenizoway waniliowy. Zastanawiam sie czy masa nie bedzie zbyt luzna.
Ja bym uważała z tym serkiem – nie wiem, czy da się ubić. Możesz spróbować zrobić jak w tym przepisie na masę mascarpone+mleko skondensowane https://cupcakefactory.pl/tort-krowkowy/ , ale nie daję gwarancji, że coś z tego wyjdzie.
Ok, masz racje nie ma co ryzykowac. Dzieki bardzo zabieram sie do pracy.:) Pozdrawiam
Witam, chciałabym popełnić ten krem z dodatkiem mrożonych owoców, by uzyskać mocno owocowy smak. Czy jest niebezpieczeństwo, że krem się upłynni i ucieknie z biszkoptów tortowych? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź 🙂
Nie próbowałam nigdy dodawać mrożonych owoców, ale tak sobie myślę, że ja je najpierw rozmrozisz, odsączysz i nie przesadzisz z dodaną ilością, to powinno się udać 🙂
Dzięki za odpowiedź. Właśnie chciałam mocno przesadzić z ilością owoców 😉 myślałam o kisielku z mrożonek i ewentualnym miksie z Twoim kremem, to tak by uchronić masę przed ześlizgiwaniem się z tortu. Pozdrowienia 😉
Na takie połączenie bym nie wpadła 🙂 W każdym razie daj znać, jak wyszło 🙂 Wszelkie modyfikacje tego kremu są mile widziane 🙂
A czy kiedy ubitą śmietankę ubijemy mikserem z mascarpone to nie opadnie, nie rozpłynie się, i czy w ogóle zachowa konsystencję?
To zależy… Od śmietany, od serka, od ich temperatur i proporcji. Ja czasami wrzucam wszystko na raz i się ubija. Dwa razy krem się nie ubił i się rozlewał i wtedy jedynym ratunkiem jest albo dodanie fixu do śmietany (nie polecam-zmienia smak) albo włożenie do lodówki/zamrażarki na parę godzin, żeby mocno go schłodzić i wtedy spróbować ubić jeszcze raz.
A ja mam pytanie 🙂
Jak długo po zrobieniu krem jest zdatny do zjedzenia?
bo zrobiłam do muffinków, ale jeszcze sporo zostało 🙁
z góry dziękuję i pozdrawiam
Podobnie jak śmietanowy – 2-3 dni w lodówce myślę, że wytrzyma. Może trzeba go będzie lekko ubić przed kolejnym podaniem.
Jak ci sporo zostało, to polecam jabłka z tym kremem i karmelem – mało roboty, a efekt… Przepyszne 🙂
https://cupcakefactory.pl/pieczone-jablka/
Dziękuję ślicznie :)))
a jeszcze jedno pytanie mam 🙂
ostatnio miałam okazję jeść cupcake z kremem o smaku masła orzechowego (pyyyyszność!)
Czy można taki krem zrobić na bazie tego kremu z mascarpone?
Myślę, że jak najbardziej 🙂 Zrobiłabym tak, jak z wersją bananową, tzn. najpierw wymieszać mascarpone z masłem orzechowym i całość dodać do ubitej śmietanki.
Dziękuję ślicznie za wskazówki 🙂 na pewno będę tu wpadać 🙂
Melduję, że wyszło pysznie! Dzięki za przepis na pewno bedę wracać 🙂 Mam pytanie co do dekoracji cukrowych nie ma szans na układanie ich na tej masie?
Jedyna opcja to kłaść tuż przed serwowaniem deseru. Inaczej zwyczajnie się roztopią od bitej śmietany. I cieszę się, że przepis się przydał
Tak też myślałam, dzięki 🙂 pokombinuję z czekoladowymi tworami, pozdrowienia! 🙂
Spróbuj z temperowaną czekoladą (jeżeli już nie próbowałaś) – lepiej się sprawują poza lodówką 🙂
witam mam pytanie czy nic się nie stanie jak udekoruję tort z tą masą śmietankową, owocami typu kiwi, granat, winogron, bo tort byłby jedzony na drugi dzień
Winogrona nieprzekrojone raczej ok, ale reszta… Nie lepiej udekorować przed podaniem? Już nawet nie chodzi o sam krem (który prawdopodobnie może się lekko rozpuścić, bo krojone owoce jednak puszczają sok i raczej każdy by się rozpuścił), ale taki granat nie wygląda apetycznie po nocy spędzonej na powietrzu – skórka twardnieje i jest sucha. Wiem, bo sama kiedyś zostawiłam tak na wierzchu 🙂
POMOCY! Na innej stronie znalazlwm przepis te same skladniki tylko ze pisalo zeby tylko trzepaczka rozrobic.. i tak zrobilam czyli krem jest rzadki… czy da sie to jesscze uratowac????? blagam pomocy
Wystarczy ubić mikserem. Ale najpierw bym wszystko porządnie schłodziła.
2 razy w życiu tylko wyszedł mi ten krem i musze przyznać, że być przepyszny 🙂
A ile razy nie wyszedł? 🙂 Powiem ci, że w tym przepisie wszystko ma znaczenie – produkty, ich temperatura, sprzęt…
A jak na bazie tego kremu zrobic wersje czekoladowa??
Można albo dodać kakao i więcej cukru, albo po ubiciu delikatnie wmieszać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę.
Krem wygląda niesamowicie na pewno go wykorzystam do tortu 🙂 mam pytanie czy mogę użyć tego kremu do pokrycia górne części j i bocznych części tortu?? czy ta ilość nie będzie za mała na 3 piętrowy tort??
3piętrowy czy z trzech blatów? Bo to zasadnicza różnica 🙂 Pytanie też, jakiej średnicy masz blaty. Zerknij na przepisy na moje torty-zobaczysz na jakie wielkości jakiej używam ilości kremu: https://cupcakefactory.pl/category/torty/
Wieeelkie dzieki za ten przepis. Prosty, a pyszny. Dzieki!!!
mam zamiar uzyc tego przepisu do przelozenia tortu, ale chcialabym dodac do tej masy owocow (winogron, truskawek, moze jagod). Mysli Pani ze mozna dodac owocow do tej masy?
Ja dodawałam bananów (przepis:https://cupcakefactory.pl/tort-bananowy-z-toffi/) i wiśni (przepis: https://cupcakefactory.pl/czekoladowe-cupcakes-z-wisniami/). Z jagodami i truskawkami możesz zrobić analogicznie, jak ja z wiśniami. Na winogrona nie mam pomysłu 🙂
Jak długo można trzymać tort z takim kremem. Czy mogę zrobić tort dzień wcześniej?
Nie wiem, jak długo, bo nigdy nie trzymałam dłużej niż jeden dzień. Ale spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej. Moim zdaniem będzie lepszy, bo biszkopt bardziej nasiąknie 🙂
Dziękuję za odpowiedź mam jeszcze pytanie. Chciałam ten krem dać do tortu m&m i kit kat, m&msy wysypane na górę tortu, a kit kat na boki, czy mogę tort z wierzchu posmarować kremem dzień wcześniej a resztę przed podaniem udekorować? Czy krem nie wyschnie za bardzo?
Zostawiłabym trochę kremu na dekorowanie, bo rzeczywiście może wyschnąć i ciężko będzie kit katy przykleić. Spokojnie powinien przeleżeć w zamkniętym pojemniku w lodówce. Najwyżej przed ponownym użyciem będziesz musiała go jeszcze raz ubić 🙂 Ja robiłam kiedyś podobny tort: https://cupcakefactory.pl/tort-swinki-w-blocie/
Krem wygląda świetnie chyba dzisiaj go użyję 🙂 Jak myślisz jakbym dodała tabliczkę rozpuszczonej białej czekolady to krem by wyszedł ? I co jeżeli chce ułożyć do środka świeże truskawki pokrojone w plasterki ? Nie podejdą wodą jeżeli tort ma być na jutro ?
Hej, pewnie już zrobiłaś tort, skoro komentarz z wczoraj… Czekoladę już dodawałam i było ok, ale musi być już mocno przestudzona. Truskawki mogą podejść wodą, ale nie ręczę, bo nigdy świeżych owoców do tej masy nie dodawałam.
gdybym chciala wykorzystać ten krem do rurek jakiej proporcji lepiej użyć? 250 śmietanki na 250 serka ?
Zdecydowanie tak, rzadszy raczej się w rurkach nie sprawdzi(może wypływać, bo nie ma biszkoptu w który wsiąknie nadmiar wilgoci). Robiłam kiedyś rurki z tym kremem – pycha 🙂
Hej, czy mogę użyć tego remu do dekoracji tortu? Nie lubię maślanego i szukam alternatywy, proszę o propozycje. Pozdrawiam;)
Zależy o jakie dekoracje chodzi. Róży np. z tego nie zrobisz, ale rozetki już tak, jak np. w tym torcie https://cupcakefactory.pl/pasiasty-tort-smietankowo-czekoladowy-2/
Tylko wtedy proporcje raczej 1:1 serka i śmietany.
Czy można tego kremu użyć do ozdoby muffinów?
Tak, jak najbardziej. Najlepiej zrobić wtedy gęstszy, tj. proporcje śmietany do mascarpone 1:1
hej, czy dla pewności śmietankę mogę ubić z fixem? później już normalnie dodawać mascarpone partiami, robię pierwszy tort dla mojej córeczki, musi być idealny:) jest lato, upały boję się, że się rozleci na stole. Proszę poradź z czego najlepiej zrobić ozdoby, żeby się nie rozleciały jak tort będzie przykryty tym kremem? czy w proporcjach 500 ml śmietanki i o,5 kg serka wystarczy kremu na dwie warstwy standardowej dużej blachy i na posmarowanie z wierzchu? dzięki za pomoc
Tak, możesz dodać fixu – przy tych temperaturach może się to przydać 🙂 Ja w takie upalne dni schładzam też sobie miskę i końcówkę do ubijania – zawsze to dodatkowe ochłodzenie. Blaszka będzie okrągła? Taka ok. 24-26 cm? Jeśli tak, to powinno wystarczyć. Co do ozdób, to jeśli będziesz je dawać przed samym podaniem tortu, to można użyć wszystkiego – na schłodzonej masie różne cukrowe posypki czy dekoracje powinny się chwilę utrzymać, do pół godz. na pewno. Możesz na pewno użyć czekoladowych ozdób-one się nie roztopią, zwłaszcza, jeśli będą z temperowanej czekolady. No i wszelkie owoce 🙂 Mam nadzieję, że tort się uda 🙂
zrobię na okrągłej takie torty bardziej mi się podobają 🙂 bardzo Ci dziękuję za pomoc 🙂 myślę, że wiśnie na wierzchu się sprawdzą, kwaskowe z takim słodkim powinno być pyszne, a i kolorem chyba ładnie 🙂 a co myślisz, żeby pod jedną warstwę kremu położyć troszkę dżemu wiśniowego? oby mi się udało ufff:)
Dżem jak najbardziej – ja zawszę daję warstwę dżemu pod krem – wtedy nie trzeba nasączać blatów i tort nie jest taki słodki 🙂
Czego mogę dodać zamiast kremówki? Są jakieś alternatywy?
A dlaczego nie możesz użyć śmietany?
Czy wystarczy mi tego kremy 250 g smietanki + 250g serka do udekorowania (robiąc szprycą różyczki) tortu o wielkości spodów do tortu dostępnych w supermarketach ( na wysokość 3 spody)
Czy chodzi tylko o dekorowanie, bez okładania brzegów i środka? Jeśli tak, to wystarczy i jeszcze zostanie. Jeśli nie, to może zabraknąć. Mała uwaga – ten krem nie jest do końca dobry do dekorowania. Przy obecnych temperaturach jest mało trwały. Lepszy będzie na bazie masła albo czekolady (biała czekolada+śmietana 30% – pycha!)
Witam!Planuje zrobic tort na śr.24 cm.Mysle uzyc 500g serka na 800ml śmietanki 36%,czy krem wyjdzie gęsty i sztywny do przekładania i dekoracji?I jak zabarwic ten krem na brąz czekolada lub kakao?
Powinien wyjść dość gęsty, ale do dekoracji lepszy jest pół na pół śmietanka z mascarpone. Kakao dodałabym pod koniec ubijania, ale wtedy trzeba dać więcej cukru. Czekoladą też można zabarwić, ale dodanie ciepłej, rozpuszczonej czekolady do zimnej śmietany powoduje, że robi nam się krem straciatella. Można też najpierw dodać trochę czekolady do śmietany, podgrzać, żeby się rozpuściła, potem mocno schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce i dopiero ubić z mascarpone.
Witam,
jakiej śmietany użyć do kremu? taka gęsta do deserów piątnicy (36%) się sprawdzi? czy chodzi o taką rzadką?
36% jest najlepsza, bo po ubiciu wychodzi bardzo sztywna i gęsta. Także jak najbardziej może być. Rzadka 30% też się sprawdzi, ale nie ubije się tak sztywno.
Witam.Czy probowala pani zrobic krem:mascarpone z kremem budyniowym? ciekawa jestem efektu.Krem budyniowo-smietankowy,czyli krem dyplomaty robie dosc czesto i jest fantastyczny,ale jeszcze nie probowalam z serkiem.
Takiej kombinacji nie próbowałam 🙂 Robiłam mascarpone z mlekiem skondensowanym. Myślę, że by się udało, ale trzeba uważać, bo kiedy ubija się samo mascarpone, to łatwo je „przebić”. Może kiedyś zrobię 🙂
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Jezeli chce przykryc tort plastyczna cczekolada to sie nie rozpusci?
Niestety nie pracowałam nigdy na czekoladzie plastycznej, więc nie potrafię doradzić.
Czy mogę użyć tego kremu do kruchych babeczek,jeśli tak to w jakich proporcjach go zrobić?I czy na spód mogę dać troszkę konfitury a na wierzch ułożyć truskawki lub winogrona?Proszę o bardzo szczegółową odp lub poradę bo w życiu nie robiłam takich pyszności i nie chce się zniechęcić porażką.
Możesz zrobić, jak w tym przepisie https://cupcakefactory.pl/tartaletki-truskakami-i-mascarpone/
Pomijając etap gotowania śmietany z bazylią, tylko od razu ubij ją z mascarpone. Też dawałam tam owoce na spód i na wierzch – bardzo fajna forma deseru 🙂
Bardzo serdecznie dziękuję za tak szybką odp.Już mi ślinka cieknie,mam nadzieję że nie na darmo i że wszystko się uda;)Dam znać jak się spisałam.
Na pewno się uda 🙂 Pozdrawiam
Od dziś cała moja rodzinka Cię uwielbia:) Babeczki z tym kremem wyszły boskie po prostu niebo w gębie:)Robiłam je pierwszy raz do robienia kremu schłodziłam tak jak radziłaś nawet miske i koncówki do ubijania piany,wierzch udekorowałam tegorocznymi już truskawkami i do wieczora zostanie już tylko wspomnienie po nich;) Na pewno będę korzystać z innych Twoich przepisów-jetseś świetna.
Aha i mam jeszcze pytanie,radziłaś komuś żeby dodał do ubijania śmietany fixu w upały,żeby krem był dłużej sztywny czy mam dodać całą torebkę na proporcje które mi podawałaś?
Dodaj tak, jak jest wskazane na opakowaniu. Ja już dawno z fixu nie korzystałam, więc nawet nie wiem, jakie teraz są. Zawsze można też użyć śmietany 36% z kartonu. One są dużo bardziej stabilne, niż zwykłe 30%. Cieszę się, że babeczki się udały i polecam się na przyszłość 🙂
Bardzo dziękuję,spróbuję następnm razem z tą z kartonu chociaż w takie dni jak teraz te się trzymają idealnie:)
Witam mam pytanie czy tym kremem mogę udekorować tort ze szprycy? i czy jak przełożę tort tym kremem i udekoruje to wytrzyma mi cała noc w lodówce ? Tort Robię na komunie i rano czasu brakło by na dekoracje..
Przy połączeniu śmietany 36% i mascarpone w proporcji 1:1 da się bardzo łądnie dekorować szprycą. Co do przekładania, zależy od biszkoptu, ale nie powinno się nic stać. Robiłam już takie torty i wytrzymywały całą noc.
Dziękuje za odpowiedz mam nadzieje ze mi wyjdzie 😉 zakupiłam 2 opakowania serka na wszelki wypadek 🙂
czy można do kremu dodać odrobine żelatyny aby się krem lepiej trzymał bo szukam kremu odpowiedniego na imprezę na świeżym powietrzu?
Można, chociaż ja nie używam żelatyny w kuchni, więc nie pomogę w tej kwestii 🙂
Czy biszkopt przed rozsmarowaniem kremu nalezy nasaczyc?
To zależy jaki biszkopt. Niektóre nie wymagają nasączania, niektóre tak.
Czy do masy mogę dodać kajmak i w jakiej ilości? 🙂
Myślę, że tak, choć nigdy nie próbowałam. Zależy też, do czego masy potem użyjesz. Ja chyba jednak zrobiłabym krem tylko z mascarpone i kajmaku, bez bitej śmietany, będzie sztywniejszy. Potem ewentualnie można dodać odrobinę śmietany, jeśli krem będzie za ciężki.
Witam serdecznie, czy tym kremem mozna oblozyc cały tort? czy masa nie splynie ? czy lepiej zrobic na bazie masla? jezeli na bazie masla to w jakich proporcjach z mascarpone? bede bardzo wdzieczna za odpowiedz! 🙂
Można obłożyć cały tort, robiłam tak nie raz. Nie trzeba żadnego masła. Zrobiłabym do obrobienia krem w proporcjach 1:1 śmietana i mascarpone.
Witam,
Czy będzie to odpowiedni krem do położenia na niego jadalny opłatek? Chciałabym umieścić ten opłatek następnego dnia od zrobienia tortu i wtedy też go udekorowac. Co tym myślisz?
Pozdrawiam
Sama nie korzystałam nigdy z opłatka, ale poradziłam się koleżanki. Można go kłaść na krem mascarpone, wytrzyma kilka do kilkunastu godzin, ale ważne, żeby tak ozdobionego tortu niczym nie przykrywać, bo każda kropelka skroplonej wody zniszczy opłatek. Pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję za radę, jutro zabieram się do pracy 🙂 dam znać jak wykonanie 🙂
Witam, boje sie ze coś sknoce wiec zadam to pytanie , moze śmieszne i proste ale muszę miec jasna odpowiedz, nie da sie u mnie kupić śmietanki na gramy wiec czy 250g śmietanki to 250ml ????? Z góry dziękuje i jeszcze jedno: 250g serka i 250g(ml) śmietanki plus czekolada w proszku i cukier, czy to bedzie pyszny twardy konkretny krem do tortu??? Nie chce by był lekki jak bita śmietana tylko konkretny
Cześć! Nie, 250 g śmietany to nie 250 ml 🙂 Ja swoją śmietanę ważę po prostu na wadze, ale znalazłam gdzieś, że szklanka śmietanki 30% waży 240 g. Ale to pewnie zależy też od jej konsystencji. Te proporcje, które podałaś powinny dać dość zwarty krem. Ja, jeśli zależy mi na bardzo stabilnym i twardym kremie, używam śmietany 36% (np. w kartonie z firmy Łowicz). Ona po ubiciu jest super twarda, nie potrzebuje żelatyny, ani innych wzmacniaczy, a po dodaniu mascarpone robi się jeszcze gęstsza. Pozdrawiam 🙂
Dziękuje ślicznie za odpowiedz , robię tort dla synka wiec musi być idealny, zawsze używałam masy śmietanowego dr.oetkera ale zdaje sie „wyszła” ze wszystkich możliwych tu sklepów polskich wiec mam nadzieje ze ten mi wyjdzie 🙂 dziękuje bardzo 🙂
Na pewno się uda. Pochwal się potem swoim dziełem 🙂
Mam do zrobienia babeczki do szkoły z kremem i chciałam zastosować pani przepis bo wydaje się naprawdę sztywny i mam pytanie czy na krem mogę nałożyć takie czekoladowe jajeczka w cukrowej skorupce czy raczej nie bo nie wiem czy się krem rozpuści ale myślę że jak mocno schlodzę to się uda. Co mi pani radzi? Od dawna robie swoje babeczki i kremy różnice ale teraz chciałam popróbować pani.
Nie do końca wiem, o jakie jajeczka chodzi, ale jeśli mają cukrową otoczkę, to się rozpuszczą od kremu. Tzn. nie od razu, powinny wytrzymać parę godzin, dużo zależy od temperatury otoczenia. A nie możesz udekorować babeczek jajeczkami tuż przed podaniem?
Ja mam pytanie dotyczące łączenia składników, do ubitej śmietany dodajemy cały serek czy partiami i czy nadal mikserem to mieszać?
Ja dodaję całość, ale rozdrobnioną, bo mascarpone jest dość zwarte.
Krem jest super. Ja dodaję do kremu kawę, odrobinę wody- żeby nie rozrzedzić kremu i 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Podstawową masę dzielę na pół i jedną cząść zostawiam oryginalną a drugą robię kawową, placki przekładam na przemian kremami. Pycha.
Super pomysł 🙂
Witam Pani Żaneto
Chciałabym zrobić krem do bezów (taki mini torcików z owocami). Mam mascarpone i śmietankę 30%. Nie potrzebuję dużej ilości kremu. Czy proporcja 100 g mascarpone i 50 ml śmietanki 30% da dość sztywny krem? Czy użyć więcej mascarpone? (Mam tylko 50ml śmietanki…)
Będzie sztywny, tylko uważałabym przy takich małych ilościach, bo będzie łatwo przebić mascarpone 🙂 Wrzuciłabym wszystko razem i krótko zmiksowała 🙂
witam do ubitej smietany dodaje barwnik w proszku i gdy wymieszam to smietana mi sie zwaza i widac takie kropeczki mozesz cos doradzic
Ja bym dodała barwnik przez ubijaniem i dobrze wymieszała. Sama nigdy proszkowych barwników nie dodaję, więc nic innego mi do głowy nie przychodzi.
czym moge zastapic serek mascarpone bo sklepie jest drogi
Niestety ale mascarpone nie ma żadnego zamiennika.
Wygl±daіy uroczo na ¶wi±tecznym stole i smakowaіy piernikami. Wprawdzie wymagaj± wiele pracy przy dekoracji, ale efekt wizualny jest tego wart. Puszysty krem mascarpone dodaje im lekko¶ci, a sіodycz zapewniaj± ozdoby z lukru krуlewskiego.
Witam serdecznie, zrobiłam krem według Twojego przepisu (250g śmietanki 36% Mlekovita, 250g serka mascarpone Piątnica i 4 łyżki cukru pudru). Wyszedł idealnie i dalej wg wskazówek zanim zaczęłam dekorować włożyłam go do lodówki. Po godzinie zaczęłam z niego korzystać – dodałam odrobinę barwnika (firmy Wilton), pierwsze kilka babeczek poszło dobrze, ale potem z rękawa zaczęła wypływać woda. A reszta kremu, która była w lodówce, też zaczęła być coraz mniej sztywna (po byciu już od około 1,5 godziny w lodówce). Dopiero jak trochę zmiksowałam, to wróciła do swojej formy.
Co się z nią stało? Czy to normalne, jeśli tak, czy to oznacza, że muszę dekorować kremem babeczki pół godziny przed podaniem, jak już mam gości w domu? I trzeba je szybko jeść, żeby krem z nich nie spłynął?
Taki krem nie wytrzyma w sztywnej konsystencji nawet kilku godzin?
Czy może ja coś zrobiłam źle?
Pozdrawiam
Hm, przede wszystkim nie trzyma się kremu już ubitego w lodówce, bo rzeczywiście zaczyna się oddzielać woda. Inaczej krem zachowa się już na torcie czy babeczkach, wtedy tak szybko się nie rozpływa (a nawet jeśli, to ta wilgoć się wchłania do ciasta). Kremem trzeba dekorować od razu. Babeczki możesz wtedy wstawić do lodówki, albo do chłodnego pomieszczenia w domu i wyciągnąć 15-30 minut przed podaniem.
Aaa… Tak to wiele tłumaczy 🙂 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, dzisiaj zrobię kolejną próbę, pamiętając, żeby nie trzymać go po zrobieniu w lodówce.
Na chwilę można go włożyć – ja czasem wkładam np. do zamrażarki, żeby był bardziej stabilny, ale to głownie w lecie, jak jest bardzo ciepło. Powodzenia 🙂
Robiłam deser z mascarpone już dwa razy. Ciągle krem mi się zważa, mimo iż miksuję go krótko. Nie wiem… czy to może być wina kiepskiej jakość? Kupiłam z Bakomy, z Piątnicy i obie się zważyły… Tracę chęci na kolejne eksperymenty…
Ja z Bakomy nie korzystałam, ale z Piątnicy miałam i krem wychodził. Spróbuj takiego z Lidla lub z Biedronki. Ubijasz razem ze śmietanką, czy osobno?
Razem, ale może faktycznie jeszcze to za długo robię 😉 będę musiała dalej eksperymentować 🙂
Cześć 🙂 chcę udekorować tym kremem cupcakes, w komentarzach wyczytałam, że najlepsze proporcje śmietany do serka to 1:1, chciałam zapytać czy na dekorację 24 sztuk wykorzystać 500g śmietanki i 500g serka czy po 250g wystarczy? Planuję też dodać do kremu kropelkę barwnika spożywczego (w żelu firmy Wilton) czy nie rozrzedzi to kremu?
Dziękuję i pozdrawiam Ewa 🙂
Cześć Ewo! Nie, barwnik nie rozrzedzi kremu. Co do ilości kremu, to ja na 12 babeczek zużywam po 250 g, więc na podwójną porcję babeczek zdecydowanie po 500 g. Pozdrawiam 🙂
A jaka masa byłaby najlepsza na babeczki które chce ozdobić elementami z masy cukrowej? Wiem że masy na bazie śmietany odpadają…
To wtedy masa na bezie szwajcarskiej – przepis znajdziesz tu https://cupcakefactory.pl/bukiet-z-cupcakes-na-dzien-mamy/ i tu czekoladowy https://cupcakefactory.pl/babeczki-misie-teddy-bear-cupcakes/
Witam. Chciałam użyc tego kremu z dodatkiem barwnika zeby udekorowac tort z zewnątrz ( srednica 26 , 3 biszkopty ) czy wystarczy na ten tort i nie będzie za rzadki jak zrobie z 400 g smietanki ?
A ile chcesz dać mascarpone? Moim zdaniem minimum 500 g wtedy i powinno wystarczyć.
Krem z mascarpone .niestety 4 lyzki cukru pudru to zdecydowanie za duzo krem wyszedl za slodki szkoda
Masa rewelacyjna… Mój pierwszy torcik.
Piękny, gratuluję 🙂
Dzwon dobry?. Mam zamiar zrobic krem z Pani przepisu. Czy oprocz przelozenia nim biszkoptow moge okryc nim caly tort ( zamiast masy maslanej buttercream)? Myslalam zeby zrobic tzw drip cake? Czy ten krem moge wiec polac? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam!
Cześć 🙂 Jasne, ja obkładam nim torty, robiłam też dripy na nim 🙂
Dziekuje za odpowiedz?
A z dodatkiem nutelli robiła Pani? Znalazłem taką wersję śmietanka, mascarpone i nutella. Dzisiaj mam córce zrobić i jako że raczej mas nie robię to córka wierzy że się tacie uda.
Nie próbowałam, ale Nutella jest na tyle gęsta, że myślę, że się uda 🙂
https://screenshot.net/mgmvkf0 Blaty po chłopsku grubo ciachane. zamiast dekoracji orzeszki ziemne.
Jadłabym 😉
Witam, czy na tort o średnicy 21 cm z 3 przełożeniami wystarczy 1 l śmietany 36% i 500gram serka mascarpone?? I czy te proporcje będą dobre?? A na obłożenie i dekorację tortu 250 ml śmietanki 36% i 250g serka mascarpone??
Myślę, że jeszcze ci zostanie masy 🙂 Proporcje są ok
Robiła Pani tą masę z borówkami zmiksowanymi
Nie, nie próbowałam
Chciałabym tort wykończyć jak drip cake. Czy ten krem się nada? Czy czekolada bedzie się go trzymała?
Tak, robiłam nie raz 🙂 Musi być dobrze schłodzony tort
witam,
chciałabym zrobić krem z białą czekoladą, ale boję się że się zważy. jakiś pomysł jak tego uniknąć? i ile czekolady powinnam dodać żeby krem nie był za gęsty ani za słodki? chcę przełożyć tradycyjny okrągły biszkopt (3 warstwy) i obłożyć brzegi.
czy robiła pani dripy z białej czekolady? zachowują się tak jak z mlecznej?
Ja zawsze rozpuszczam czekoladę ze śmietaną i zostawiam do ostygnięcia na noc. Potem ubijam na sztywno jak w tym przepisie https://cupcakefactory.pl/babeczki-czekoladowo-pomaranczowe-z-chilli/
ten krem nie zawiera mascarpone. będzie wystarczająco gęsty do tortu? czy myśli Pani że dripy się na nim utrzymają?
Nie robiłam nigdy wersji z białą wiec ciężko mi powiedzieć ile dodać. Drip z białej czekolady robiłam np tu https://cupcakefactory.pl/tort-kokosowy/
Chyba „nie warzy” 😉 To nie ma nic wspólnego z wagą xD
Pewnie, masz rację 🙂
Witam właśnie znalazłam ten wpis ponieważ bardzo mi zależy na kremie do tortów ale bez żelatyny.
Taki gotowy już zrobiony krem chłodzimy bez dekorowaniem jak długo?
I jeśli zrobie wieczorem tort to na nastepny dzień nie roztopi się krem jak położe owoce?
Bardzo proszę o porade!
Pozdrawiam!
Ja chłodzę minimum godzinę. Co do owoców, to zależy. Niepokrojone mogą stać i nic się nie stanie, ale w cząstkach mogą puścić wodę i o ile z tymi w środku, w torcie będzie wszystko ok, to te użyte jako dekoracja mogą zepsuć efekt wizualny 🙂
Nie wiem czy pytanie pojawiło się wcześniej, ale zaryzykuję 🙂
Potrzebuję kremu do przełożenia blatów bezowych (chcę blat bezowy posmarować lemon curdem, na to warstwa kremu, drugi blat bezowy, warstwa kremu i świeże seozonowe owoce typu maliny, porzeczki)
zastanawiam się tylko nad opcją kremówka+ mascarpone, gdyż tort ma być zrobiony na imprezę urodzinową (nie moją :)) wcześniejsze złożenie tortu raczej odpada. Muszę więc wszystkie „półprodukty” zabrać ze sobą. Odpada robienie kremu podczas imprezy. Czy taki krem może postać w lodówce i po kilku godzinach będzie miał odpowiednią konsystencję żeby dekorować nim bezę?
A może lepszy byłby krem mascarpone + żółtka z cukrem.
Pozdrawiam 🙂
Z żółtkami bym nie ryzykowała w taką pogodę. Krem może stać kilka godzin w lodówce, nic mu nie będzie 🙂
Można dodać barwnik spożywczy 🙂
Można 🙂
A czy ten krem można zalać galaretką owocową? Np. Ciasto biszkopt, na to krem, truskawki i galaretka?
Nie, jest zbyt delikaktny żeby utrzymać galaretkę
Hej,
mam ogromne i pilne pytanie. Chciałem zrobić z tego kremu masacarpone tartę warstwową tzn.
1) Warstwa mascarpone
2) Warstwa musu truskawkowego – zblendowane truskawki
3) Warstwa mascarpone
4) Warstwa musu malinowego – zblendowane maliny
5) Warstwa mascarpone
6) Owoce
Pytanie:
Czy to się utrzyma
moim zdaniem nie utrzyma się bez ża.etyny/agaru
drugie pytanie czy ewentualnie do serka mascarpone dodać zblendowane owoce. Czy to wtedy się utrzyma…
Witam.A jak użyje 1 l śmietanki 30% i 250 g mascarpone to ile dodać ekstaktu z wanilii?
Ciężko powiedzieć, zależy od mocy ekstraktu i tego jaki chcesz mieć smak. Myślę, że minimum 1 łyżeczkę.
Jest to ekstrakt z wanilli bourbone z Madagaskaru z firmy Gellwe😉
Czy podana porcja wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 24 cm? Masę będzie dało się rozprowadzać? Pozdrawiam:)
mam pytanie
jak dlugo i na jakich obrotach trzeba ubijac smietanke z maskarpone ( wszystko razem) recznym mikserem?
czy tego kremu mozna uzyc do tynkowania i dekoracji tortu?
nie odpowiem jak długo, zależy od obrotów, rodzaju śmietany i serka, trzeba obserwować. Można użyć i do tynkowania i do dekoracji
Dzień dobry. Chcę połączyć orange curd z mascarpone i śmietanką 30 %, żeby wypełnić kruche babeczki. Proszę o pomoc z proporcjami i kolejnością wykonania.