Dostałam ostatnio wymagające zadanie – przygotować tort na przyjęcie weselne. To mój pierwszy raz, stresu co nie miara 🙂 Na szczęście Panna Młoda okazała się wspaniała i nie wymagała ode mnie dekoracji z toną lukru i brokatu (na co zresztą bym się nie zgodziła). Ustaliłyśmy, że tort będzie naturalny i lekki. Stanęło na torcie śmietanowym z malinami, jako że właśnie mamy na te owoce sezon. Musiałam oczywiście zrobić torcik próbny i to jego właśnie widzicie na zdjęciach. Czyż nie jest piękny? Szczerze mówiąc, gdybym teraz miała brać ślub to też bym chciała taki mieć 😉
Co do samego tortu – jest lekki, puszysty, delikatny. Możecie go przygotować z dowolnymi owocami. Nie trzeba go nasączać, no chyba, że planujecie podawać od razu po złożeniu, bo najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce 🙂
Tort śmietanowy z malinami
Składniki (forma 18 cm):
– 3 jajka
– 75 g mąki pszennej
– 25 g mąki ziemniaczanej
– 100 g cukru
– 250 g serka mascarpone
– 300 g śmietany 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– miseczka malin
– owoce i zioła do dekoracji
– małe, kolorowe bezy (przepis wkrótce)
1. Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając, albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do okrągłej foremki, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
2. Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra i wstawiamy z powrotem do wyłączonego, otwartego piekarnika, żeby ostygł. Wyciągamy z blaszki i kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
3. Mascarpone i śmietanę ubijamy na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder.
4. Biszkopt przekrawamy na pół, wykładamy grubą warstwę kremu, układamy gęsto maliny. Przykrywamy drugim blatem. Boki i wierzch tortu obkładamy kremem.
5. Górę dekorujemy świeżymi owocami – u mnie maliny, borówki, truskawki i jeżyny. Do tego zioła: mięta, macierzanka i estragon.
6. Tort najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy biszkopty nasiąkną od kremu. Jeśli chcemy go udekorować bezami najlepiej zrobić to przed podaniem, bo mogą się rozpuścić.
70 komentarzy
Piękny 🙂 Ja też wybrałabym taki tort, jest bardziej prawdziwy niż te wszystkie pokryte grubą warstwą masy cukrowej czy lukrowej. Pozdrawiam
Dokładnie tak samo myślę 🙂
Bez nawilzania biszkopta robisz?
tak, krem wystarczy
Czy ja dobrze zrozumiałam? Śmietanę ubijała Pani razem z mascarpone??
Tak.
Czy tort nadaje się pod oplatek?
Nie mam pojęcia, nie używam oplatków
Jak zmienić proporcje do tortownicy o średnicy 22 cm?
Polecam skorzystać z jakiegoś przelicznika foremek 🙂
A ja zawsze ubijałam oddzielnie śmietanę a potem dodawałam mascarpone bo myślałam że śmietana się nie ubije razem z serkiem. Dziękuję za informację 🙂
Ubije 🙂
Jak długo można przechowywać ten tort w lodowce ? W masie jest śmietana wiec sie zastanawiam . Przygotowuje większe przyjęcie i nie chce zostawić wszystko na ostatni dzień . Dziękuje
Spokojnie możesz go przygotować dzień wcześniej. To nawet lepiej, bo tort musi trochę postać, żeby smaki się „przegryzły”. Tylko trzeba go włożyć do pojemnika lub pudełka, żeby nie przeszedł zapachami lodówki.
Witam, czy nadaje się ten krem pod masę cukrową?, oczywiście na izolację z masy maślanej.Pozdrawiam
Tak, jeśli pokryjesz masę śmietanową masą maślaną, to jak najbardziej 🙂
Pomocy
Robię krem według przepisu ubijam ponad pół godziny i nic, wcale nie jest sztywny. Jak dlugo zajmuje pani jego przygotowanie?
Jakiej śmietany użyłaś, z jakiej firmy? Była mocno schłodzona? Mi ubija się w kilkadziesiąt sekund, może 2 minuty, w zależności od tego, jak mocno schłodzę.
Używałam śmietany łowickiej, która chodziła się przez całą noc.
To dziwne, też jej używam i to dość często, nigdy nie miałam takiej sytuacji, więc ciężko mi powiedzieć 🙁
Ubijałaś pół godziny i nie zrobiło się z tego masło? To musi być coś nie tak z samą śmietaną, bo to nie jest normalne…
Zwykly cukier polecam zmielic mlynkiem do kawy, bedzie mial konsystencje posrednia, miedzy zwyklym cukrem, a cukrem pudrem. Dzieki temu szyciej rozpusci sie w bialkach, a ciasto bedzie lepiej napowietrzone 😀
Ps. Pozdrawiam z Wroclawia 😉
Znam tę metodę, mielę zawsze cukier do bezy i nawet nie trzeba młynka, każde urządzenie z ostrzem do siekania da radę i faktycznie szybciej się wtedy rozpuszcza 🙂 Pozdrawiam również 🙂
Witaj
W przepisie na krem z mascarpone piszesz że ubijasz najpierw śmietanę, potem dodając serek. Kiedyś mi to nie wyszło, bo serek jest gęsty twardy i ciężki i śmietana po prostu usiadła 🙁
Jak to zrobić żeby ładnie się połączyło i było puszyste jak u Ciebie na zdjęciach?
Mam jedną próbę – na powtórki nie mam czasu 🙁
Możesz dodać wszystko na raz, jeśli nie czujesz się pewnie. Ja teraz tak ubijam i zawsze się udaje 🙂
Dlaczego mój biszkopt wyszedł taki jak twoja jedna połówka?
Hm, ciężko powiedzieć. Może za mocno wymieszałaś mąkę z ubitą pianą? Albo piekłaś w większej tortownicy?
Co z malinami mrożonymi?
Bo aktualnie nie jest sezon na maliny a chce zrobić tort z malinami więc tylko mrożone.
Czy rozmrozić maliny i dodać do kremu czy zamrożone dodać do kremu.
Proszę o podpowiedź.
zdecydowanie najpierw rozmrozić i odsączyć, dopiero dodać do kremu 🙂
Witam!
Jesli chcialabym dodac lekko kokosowa nute do tortu co Pani poleca dodac? Wiorki, mleczko moze likier kokosowy?
Wiórki zawsze super – możesz je namoczyć i dodać do masy, a powstałym mleczkiem nasączyć biszkopty. Tak zrobiłam w tym torcie: https://cupcakefactory.pl/tort-kokosowy/
I jescze jedno- mam tortownice 20cm czy proporcje zostawic te same?
Mogą zostać te same.
Czy na tortownice 24cm mozna zrobić z 1,5 porcji?
Zrobiłabym wg proporcji z tego przepisu https://cupcakefactory.pl/tort-kokosowy/
Czy mąka typ 450 będzie najlepsza?
Tak, do tortów używam 450 🙂
Czy mogą być świeże wiśnie i czy postępować z nimi tak jak z malinami w przepisie?
Tak, ale wiśnie są kwaśniejsze, więc chyba zwiększyłabym lekko ilość cukru w kremie
Zrobilam tort, biszkopt wyszedl mięciutki, a do masy ze śmietany i mascarpone dodalam roztopioną 1 tabliczkę białej czekolady i wyszedl pyszny! Do tego dekoracja z różnych owoców i wzyscy się zachwycali 🙂 Polecam każdemu!
O, biała czekolada to super pomysł! 🙂
Hej , jaki wymiar tortownicy ?
Jest zapisane przy składnikach 🙂 18 cm 🙂
Moge użyć maliny mrożone i czy trzeba je rozmrozić przed połączeniem z kremem .
Zdecydowanie rozmrozić i odsączyć
Piec z termoobiegiem w 160 stopniach na środkowej półce?
Właśnie się zabieram do pracy 🙂
Ja piekę góra/dół
Przez pomyłkę kupiłam 30 % śmietankę…czy krem się na niej uda?
Tak 🙂
Witam. Chcę ozdobić tort różnymi ozdobami z czekolady, czy mogę to zrobić wcześniej, czy lepiej przed podaniem?
Ja bym to zrobiła przed podaniem. Zdarza się że na tych ozdobach zbiera się wilgoć i woda – potem ciężko to wyczyścić.
Witam a proszek do pieczenia trzeba dać bo w przepisie nie ma
Nie, nie trzeba proszku
Witam A te owoce jak pani umocowała że tak ładnie wygladaja
Do śmietany same się przyklejają 🙂
Witam mam pytanie czy krem w koło tortu nie zeschnie się podając na drugi dzień?
odpowiednio przechowywany w lodówce nie 🙂
Mam pytanie – na tortownicę o śr. 28cm składniki z 1,5 porcji czy razy 2?
Polecam użyć przelicznika foremek – będzie precyzyjniej
Czym można nasączyć biszkopt?
I czy zamiast malin mogę dać borówki?
Dzień dobry, czy tortu będzie starczyło na 5 osób czy raczej nie?
Tak, to porcja na 5-6 osób
Hej czy myślisz ze można upiec biszkop w sylikonowej formie i zamiast malin dać np jagody
Nie próbowałam nigdy biszkoptu piec w silikonie, więc nie mam pojęcia. A owoce można użyć dowolne 🙂
Biszkopt udał się na 100%, lekki i mięciutki, nie trzeba go nasączyć.
Polecam 🍰👌
MAM PYTANIE JAKIE SĄ WYMIERY TORTU WYSOKOŚĆ DOKŁADNIEJ
Tort był robiony 5 lat temu, więc nie pamiętam dokładnie, ale pewnie ok. 13-15 cm
Ja się zawsze zastanawiam czemu do śmietany 36% dodajemy jeszcze mascarpone. Czy już sama smietana 36% nie wystarczy? Czy krem nie jest za ciężki po dodadniu mascarpone?
Pozdrawiam
Dzięki mascarpone krem jest stabilniejszy.
Dzień dobry, czy może być skrobia kukurydziana zamiast ziemnaiczanej? Dziękuję z góry!