Czytacie pewnie tytuł tego wpisu i myślicie – niemożliwe. A jednak 😉 Pamiętam, jak wymyślałam ten przepis kilka lat temu, rozpisując składniki, licząc proporcje. Miałam na celu upieczenie najlepszych czekoladowych muffinów ever. Miały być wilgotne, puszyste, mocno czekoladowe i nieprzesadnie słodkie. I takie właśnie są! Dodatkowe plusy? Robi się je ekspresowo, a składniki są tak podstawowe, że zawsze mam je w kuchni. Przepis był dla mnie tak cenny, że nikomu go nie udostępniałam. Pomyślałam, że będzie idealny do mojej książki kulinarnej. Książka nie powstała, a mnóstwo osób prosiło o przepis po ich spróbowaniu, więc uległam 😀
Najlepsze muffiny czekoladowe
Składniki na 12 szt
Suche:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
80 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ew. 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Mokre:
100 g mleka
250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 duże jajka
100 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, góra/dół.
2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, najlepiej wysokimi do muffinów.
3. W osobnych miskach dobrze mieszamy suche i mokre składniki (mokre w większej).
4. Do mokrych dodajemy suche – to ważne, ponieważ w takiej kolejności dodawania łatwiej się połączą. Mieszamy do połączenia składników, nie za długo.
3. Pieczemy 25 minut. Studzimy i można jeść 🙂
Smacznego!
80 komentarzy
Pięknie się prezentują!
Polecam! Są faktycznie kapitalne!
Pyszne, lepszych i prostszych w przygotowaniu nie jadłam. Pomimo dużej ilości cukru nie są mocno słodkie, zrobiłam z gorzką czekoladę pokrojoną drobno. Są mega 🤗🥧🍰 Polecam ❤️
Pyszne!!!!🤗 nie ukrywam,że miałam obawy co do ilości cukru,bo nie lubię mocno słodkich wypieków i zawsze daje mniej cukru ale tutaj zaryzykowałam i nie żałuję 🙂z córką się zajadamy🙂
Duża ilość kakao wymusza trochę więcej cukru – cieszę się, że smakowało 🙂
Zapisane! Ok, to ja w takim razie się przekonam czy takie dobre i jak nie zapomnę to dam znać! ❤️
Robię często muffiny także pewnie wkrótce wypróbuję Twój przepis ?Pozdrawiam
Czy można proszek do pieczenia zastąpić sodą?
spróbowałabym zamienić na 1 łyżeczkę sody, bo jednak jest mocniejsza niż proszek, ale nie gwarantuję efektu 😉
Czekoladowe – zdecydowanie nasze ulubione. Wypróbuje czy rzeczywiście najlepsze 🙂
trzeba będzie wypróbować zwłaszcza, że ostatnio mam fazę na czekoladę 😀
Muffiny z pewnością pyszne ale zdjęcie poprostu boskie?
przepiękne
coś dla mnie 🙂 kocham takie czekoladowe klimaty 🙂
Pyszne w swojej czekoladowości 🙂
wyszło mi raz tyle muffinów z tego przepisu, choć pewnie są ciut mniejsze 🙂
Całkiem możliwe, zwykle papilotki są mniejsze od tych muffinowych ? ciesze się że smakowały ❤️
Są pyszne!!!! Zrobiłam ostatnio i znowu będę robić! Miałam inny przepis ale ten zdecydowanie wygrał! Mniam mniam!!!
Ja robię tylko te od kiedy opracowałam przepis ?
Czy na pewno 200 g cukru ?
Na pewno 🙂
Można margaryne zamiast masla?
Można, ale nie będą tak samo dobrze smakować
Cześć, moje dzieci oceniają je na najlepsze z najlepszych. Dziękuję za przepis. Polecam i pozdrawiam.
dla mnie też są najlepsze! <3
Są przepyszne ale następnym razem dodam mleczną czekoladę w kawałeczkach bo bez niej są niestety troszkę za mało słodkie.
Mam tylko 150g śmietany? Wyjdą mniej wilgotne? Będą dobre?
To za mało, można zastąpić np jogurtem grexkin
Dodałam śmietanę do ciepłego masła i się zwazyła, co zrobić w takiej sytuacji ?
Faktycznie rewelacyjne. Dzieci potwierdziły. Dziękuję
Bardzo się ciesze ?
Która śmietana będzie najfajniejsza do tych muffinek? A jogurt? Z góry dziękuję!
śmietana kwaśna, a jogurt grecki
Śmietana ile procent ?
kwaśna, najlepiej 12%
Czy można upiec to w formie babki, w keksówce?
Nie próbowałam. Polecałabym wtedy ten przepis: https://cupcakefactory.pl/puszysta-babka-czekoladowa/
Kochana!
Te muffiny są tak doskonałe, że pitok odpada ? oszalałam na ich punkcie
Wcale się nie dziwię 🙂
Przepis fantastyczny! Dziękuję ?
Muffiny wychodzą cudowne, wilgotne i delikatne za każdym razem. Znikają w mgnieniu oka. Najlepsze czekoladowe muffiny świata. ❤️
Dlatego w tytule jest że najlepsze 😉
Potwierdzam, najlepsze muffiny jakie do tej pory jadłam! Genialy przepis, na pięć gwiazdek!
Mam 150 gr jogurtu, czy jest możliwość zastąpienia tej reszty śmietany czymś innym?
PS przepis najlepszy z tych co do tej pory próbowałam, wychodzą za każdym razem pyszniutkie
w grę wchodzi tylko coś podobnego, kefir, maślanka, itp.
Przepyszne, rewelacyjne babeczki!!! Wilgotne w środku, chrupiące do góry, sztos. Wyszło mi 12 dużych i nic nie zostało, a moje dzieci powiedziały tylko to jest wow 🤣 zagoszczą na stałe w mojej kuchni
czy zamiast masla moge dodac olej?:) tyle samo gram?
można spróbować, ale efekt na pewno nie będzie taki sam
Muffiny były najcudowniejszym tortem urodzinowym dla mojej 9-latki;) Uczta niebiańska! Dziękujemy za ten przepis!
Cudownie! Wszystkiego najlepszego dla córy! 🙂
Najlepsze muffiny czekoladowe w 100%.
Mięciutkie, puszyste, po prostu rozpływające się w ustach.
Wiele przetestowałam przepisów, ten jest najlepszy.
Pozdrawiam Panią Żanetę i wielkie dzięki za podzielenie się przepisem😉
To moje kolejne podejście do muffin. I pierwsze, które posmakowały moim dzieciom. Dzięki Tobie dostałam pochwałę od pociech. A podniebienia mają wymagające.
czuję się zaszczycona 🙂
Bardzo sceptycznie podchodzę do „najlepszych na świecie przepisów”, ale tu jestem gotowa przyklasnąć. Muffiny wyszły przepyszniaste! Puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe! „Tylko dlaczego tylko 12 szt.?” (jak usłyszałam 😉).
Dałam wszystko jak w przepisie, masło przestudzone ale płynne, no zrobilam wszystko po kolei… po dodaniu suchych składników bylo bardzo gęste, ciężko było wymieszać… takie miało być? I mimo, że wyszły puszyste to wyszły suche… poradzisz coś?
Może np. śmietana była bardzo gęsta, albo to kwestia mąki. CIasto powinno być gęste, ale nie na tyle żeby nie dało się mieszać. Dodałabym troszkę więcej mleka 🙂
Pierwszy przepis gdzie muffinki nie wyszły mi z zakalcem. Szkoda, że tyle cukru, ale i tak naprawdę pyszne!
Polecam 🙂 Fajnie byłoby zrobić takie bez kakao (jasne), czy ma może Pani taki przepis?
Czy na nastepny dzien tez będą wilgotne?
Tak:)
Najlepsze ! Tym razem sprobowalam zastapic zwykly cukier Xylit’em a smietane jogurtem naturalnym i z niecierpliwoscia czekam na efekt 😉
Pozdrawiam i dziekuje za przepis ! 🙂
Właśnie je robię. Nowy przepis mnie zachęcił. Po 20 minutach pieczenia w 190 stopniach, góra-dół , muffiny oklapły w piekarniku. Piekarnika nikt nie otwierał. Do 17 minuty rosły, A potem zaczęły robić się wklęsłe. Miały się piec 25 minut i tyle się piekły. Co zrobiłam źle?
Hm, może były za długo mieszane? Albo coś nie tak z piekarnikiem. Innych pomysłów nie mam…
Sprawdziłam wiele przepisów na mufiny, ten jest najlepszy 🙂mufiny wychodzą przepyszne, wilgotne. Dodałam tylko powiodło do środka
Chciałabym zrobić te muffiny, tylko na połowę składników, czy mógłby ktoś pomóc mi przeliczyć te składniki?
No tak jakby dzielisz wszystko przez 2 😉
Czy mozna dodać do środka owoce mrożone?
Dzień dobry,
Czy jeśli zwykle mleko i jogurt zastąpię tymi bez laktozy, to czy to wpłynie na smak lub inne walory tych muffinek?
ciężko mi powiedzieć, nie używam produktów bez laktozy
witam,
czy muffiny robią się suche lub trwardnieja bardzo na drugi dzień? chciałam skorzystać z przepisu i upiec je do szkoły dla córki.
Będę jutro robiła te muffinki. czy można dodać do środka odrobiny kremu czekoladowego typu nutella???. lubię jak w muffinkach coś w środku jest.
Witam
Jakich jajek Pani używa,M czy L?
Witam,szukałam przepisu na muffiny czekoladowe i trafiłam tutaj na ten przepis,serdecznie gratuluję bo upiekłam i faktycznie są najlepsze ze wszystkich jakie do tej pory miałam okazję jeść .Cudowne i rozpływają się w ustach,ps oszukalam tylko na g kakao bo dałam 60 ale to niczego nie zmienia,są Cudowne!!!pozdrawiam,będę testować pozostałe przepisy💞
Z niejednego przepisu robiłam muffiny ale te to jest jakiś inny poziom smaku. Rewelacja! A robi się super szybko 🙂
Przepis rewelacja! Wyszły nawet z jogurtem wiśniowym. Tylko taki akurat miałam w domu 😁
potwierdzam! są najlepsze 🙂
Zrobiłam od razu półtora porcji. Użyłam jogurtu naturalnego i dałam więcej czekolady.
Byłam sceptyczna jeśli chodzi o ilość cukru, ale smak jest zrównoważony. Mega polecam! Chrupiące z zewnątrz,w środku wilgotne, podwójnie czekoladowe. Dzięki za przepis!
Doskonałe , idealne. Nigdy i nigdzie tak fantastycznych nie jadłam. Czy ma Pani przepis na odpowiednik w wersji waniliowej
Witam, czy mozna dodac lyzeczke twardej (zamrozonej) nutelli do srodka,? aby po ugryzieniu byla nutellowa niespodzianka w srodku 🙂
Mam pytanie odnośnie proszku do pieczenia i sody,czy jeśli użyję jogurtu to daję sodę a jeśli śmietany to proszek? Czy to bez znaczenia daję i jedno i drugie?
Czy można zastąpić sodę?
Zdecydowanie najlepszy przepis na muffiny <3 mogę je jeść w nieskończoność
Potwierdzam! NAJLEPSZE. W dodatku bardzo łatwe do zrobienia. Idealne do wspólnego gotowania z dzieckiem.
tip. jeśli zabraknie wam kakao, np. jak mi 😉 i miałam w domu tylko 40 gramów kakao, to wymieszalam wszystkie składniki oprócz kakao. Podzieliłam ciasto na pół, do jednej części dałam kakao i a do drugiej 40 gramów mąki i też było ok.
Także polecam ten przepis!