Znacie może tę historię, że tarta tatin powstała, bo ktoś si rypnął w kuchni i zamiast najpierw włożyć ciasto do formy, wysypał jabłka? Czasem z pomyłek powstają najlepsze przepisy 😉 U mnie powstał cudowny krem, który znajdziecie w tym cieście jabłkowym. Bazowałam na przepisie z książki „Słodko” Ottolenghiego, ale nie wyszedł mi krem – masło się zwarzyło i musiałam się na szybko ratować. W lodówce znalazłam mascarpone i serek śmietankowy no i wyszło niebo w gębie. Ciasto jest typowo jesienne, troszkę ciężkie, mocno słodkie i z duuużą ilością jabłek. Ja podałam je z owocami miechunki – są kwaśne i fajnie równoważą słodycz ciasta.
Ciasto jabłkowe z kremem z syropu klonowego
Składniki na formę 24 cm:
ok. 800 g kwaśnych jabłek
350 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200 g drobnego cukru
150 ml oliwy z oliwek
2 jajka rozmiar L
2 białka
75 ml mleka lub wody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z cytryny
Krem z syropem klonowym:
250 g serka mascarpone
200 g serka śmietankowego, twarogowego
100 g syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Formę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia (dół i boki). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, cynamon, sodę, proszek i sól.
3. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w 2-centymetrową kostkę.
4. W misie miksera umieszczamy cukier, oliwę, jajka, wanilię i skórkę z cytryny. Ucieramy na niskich obrotach ok. 6 minut, najlepiej mieszadłem typu K – nie chcemy ubić masy, tylko ją utrzeć.
5. Dodajemy jabłka i wodę/mleko – delikatnie mieszamy.
6. Wsypujemy przesiane suche składniki i znowu mieszamy delikatnie za pomocą łopatki.
7. Szybko ubijamy białka na niezbyt sztywną pianę i ostrożnie dodajemy partiami do masy i mieszamy.
8. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 1 godziny (góra/dół, 180 stopni). Studzimy całkowicie, a następnie przekrajamy na pół, na 2 blaty
9. Przygotowujemy krem: do misy miksera dodajemy mascarpone i serek śmietankowy. Chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy syrop klonowy i jeszcze chwilę ubijamy do połączenia składników.
10. Połowę kremu wykładamy na dolny blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i ponownie smarujemy resztą ciasta. Dekorujemy np. miechunką
4 komentarze
Ciekawe to ciasto – do wypróbowania 🙂
Coś innego, bardzo polecam 🙂
Zainspirowało mnie, w najbliższym czasie zrobię. Tylko ten serek twarogowy, to ser wiejski przemielony czy gotowy serek do smarowania?
Ja użyłam takiego kremowego do smarowania, coś ala Philadelphia, ale nie pamiętam firmy. W każdym razie dało się go kroić