Na blogu nie pojawił się jeszcze tort kokosowy, bo jakoś nie było okazji. Tym razem jednak znajoma poprosiła mnie o upieczenie takiego tortu na komunię. Zakasałam więc rękawy i zrobiłam wersję próbną, bo po pierwsze – musiałam opracować przepis, a po drugie zobaczyć jak wymyślona przeze mnie dekoracja będzie się podobać. Tort wyszedł cudny. Myślę, że spokojnie mógłby się pojawić na czyimś weselnym stole i nie byłoby wstydu 😉 W smaku również wyszedł pyszny, taki naprawdę kokosowy. Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka kokosowego, postanowiłam zrobić je sama. Zalałam wiórki gorącą wodą i wykorzystałam ją potem do nasączenia biszkoptu. Okazało się też, że takie wcześniejsze sparzenie wiórków świetnie na nie działa i nie wysysają wilgoci z kremu.
Tort ten był też okazją do przetestowania tego, jak ze słodkościami radzi sobie mój nowy kuchenny towarzysz: Tefal Cuisine Companion. Jak niektórzy z Was już wiedzą (Ci, którzy obserwują mnie na Facebooku), zaczęłam współpracę z firmą Tefal i od tej pory spora część przepisów na blogu będzie zawierała opis przygotowania dostosowany do CC. Za mną już sporo dań i powiem, że jestem zachwycona 😀 Nigdy nie czułam potrzeby posiadania takiego urządzenia, ale teraz za każdym razem, kiedy misa do gotowania jest w zmywarce przestępuję z nogi na nogę i czekam, aż skończy myć, żeby móc coś znowu ugotować 🙂 Myślę, że dzięki temu odżyje trochę dział Vege Factory, bo gotuję ostatnio naprawdę dużo. Dajcie znać, czy może już macie Companiona, a ja wrzucam tu mój film z jego unboxingiem 🙂
Tort kokosowy
Składniki na formę 24 cm:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa:
250 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
100 g białej czekolady
50 g śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
biały barwnik
Obłożenie:
500 g śmietanki 36%
Dodatkowo:
Białe bezy do dekoracji, kwiaty i złoty barwnik
Przygotowanie w Tefal Couisine Companion:
Biszkopt
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy w trybie manualnym – prędkość 10 przez 2 minuty.
2. Stopniowo dodajemy cukier, dalej prędkość 10, tym razem przez 4 minuty.
3. Wrzucamy żółtka – obroty 5 przez 10 sekund.
4. Przesiewamy obie mąki – obroty 2 przez 15 sekund.
5. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka.
6. Po upieczeniu rzucamy biszkopt w formie na ziemię z wysokości kolan.
7. Kiedy ostygnie kroimy go na 3 blaty.
Krem kokosowy
8. Wiórki przesypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, tak żeby był ok 1 cm wody nad powierzchnią wiórków i odstawiamy na jakiś czas. Potem wodę odlewamy, ale jej nie wylewamy! Dokładnie odsączamy wiórki.
9. Śmietanę i mascarpone ubijamy – prędkość 5 przez ok. 2 minuty 30 sekund.
10. Do ubitej masy dodajemy wiórki i cukier puder, mieszamy.
Polewa czekoladowa
11. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do metalowej miseczki, zalewamy śmietanką i stawiamy w kąpieli wodnej.
12. Kiedy czekolada zmięknie dokładnie mieszamy i dodajemy biały barwnik. Odstawiamy, żeby trochę ostygła.
Obłożenie
13. Śmietanę 36% ubijamy – obroty 5 przez ok. 1 minutę 30 sekund do 2 minut
Składanie tortu
14. Dolny blat nasączamy wodą spod wiórków. Nakładamy połowę kremu kokosowego. Nakładamy drugi blat, nasączamy i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem i również go nasączamy. Boki wyrównujemy za pomocą szpatułki. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
15. Tort obkładamy równomiernie bitą śmietaną. Wylewamy polewę czekoladową i dekorujemy bezami, kwiatami lub czym mamy ochotę 🙂
Przygotowanie klasyczne:
Biszkopt:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier.
2. Następnie, dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku.
3. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając, albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.
4. Masę przelewamy do okrągłej foremki, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
5. Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra i studzimy.
6. Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Krem kokosowy:
7. Wiórki przesypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, tak żeby był ok 1 cm wody nad powierzchnią wiórków i odstawiamy na jakiś czas. Potem wodę odlewamy, ale jej nie wylewamy! Dokładnie odsączamy wiórki.
8. Śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywny krem
9. Do ubitej masy dodajemy wiórki i cukier puder, mieszamy.
Polewa czekoladowa:
10. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do metalowej miseczki, zalewamy śmietanką i stawiamy w kąpieli wodnej.
11. Kiedy czekolada zmięknie dokładnie mieszamy i dodajemy biały barwnik. Odstawiamy, żeby trochę ostygła.
Obłożenie:
12. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno.
Składanie tortu:
13. Dolny blat nasączamy wodą spod wiórków. Nakładamy połowę kremu kokosowego. Nakładamy drugi blat, nasączamy i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem i również go nasączamy. Boki wyrównujemy za pomocą szpatułki. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
14. Tort obkładamy równomiernie bitą śmietaną. Wylewamy polewę czekoladową i dekorujemy bezami, kwiatami lub czym mamy ochotę 🙂
Wpis powstał we współpracy z firmą Tefal
16 komentarzy
tort wygląda bardzo efektownie. idealny na komunię
Wyglada obłędnie <3
Świetny torcik. Zdolna jesteś Kochana. 🙂
Dziękuję 🙂
Mam pytania: Te beziki są tez własnej roboty? Bardzo ładnie wyszła faktura z tych gwiazdek. 🙂 Gdzie można dostać biały barwnik.?
Tak, bezy robiłam sama, ale można użyć kupnych 🙂 A barwniki kupuję w sklepach online z akcesoriami cukierniczymi 🙂
Piękny tort, kolejna inspiracja dla mnie 🙂
Mam pytanie – czy polewę czekoladowa wylewamy cieplą na bitą śmietanę??
Letnią, za ciepła rozpuści masę śmietanową
Hej, wyjdzie bez barwnika? Czy to raczej dodatek konieczny? Biszkopt z 5 jajek to na jakiej wielkości blachę?
Wyjdzie bez, ale polewa nie będzie aż tak biała. Przepis jest na blachę 24 cm, jest to napisane w przepisie 🙂
Zastanawiam sie czy bita smietana na torcie sie nie rozpuści?
Nie, jeśli tort będzie odpowiednio przechowywany 🙂
Jakich kwiatów użyłaś?
to eustomy
Czy bezy się nie rozpuszczą jak tort noc spędzi w lodówce? 😉
jeśli będą w pojemniki, to nie, ale lepiej je położyć przed podaniem