Tak się wzbraniałam, ale w końcu i na mnie padło – zaczęłam robić torty 🙂 Muszę przyznać, że nie pasjonuje mnie to aż tak bardzo, jak robienie babeczek, ale tutaj też mogę „wyżyć” kulinarnie 🙂
Jako pierwszy prezentuję przepis na tort śmietankowo-czekoladowy z kremami na bazie śmietany 36% i serka mascarpone. Tort jest bardzo lekki, nie za słodki, taki deserowy. Można zjeść cały kawałek i człowiek nie czuje się, jakby połknął pół kilo cukru (jak to często jest w przypadku kupnych tortów). Tej lekkości nadaje mu idealny, puszysty biszkopt i lekki jak chmurka krem. Moim zdaniem jedynym minusem tego przepisu jest za mała ilość kremu właśnie – choć chyba tylko mi się tak zdawało, bo inni jedzący nie narzekali – dlatego następnym razem zwiększę jego ilość co najmniej o połowę. Przypadkiem krem czekoladowy wyszedł mi odrobinę jak straciatella – letnia czekolada wlana do bardzo zimnej masy nie rozpuściła się całkowicie i powstały małe płatki czekoladowe – efekt jak najbardziej zaskakujący, ale pozytywny 🙂
Składniki na biszkopt (foremka 24 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając, albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do okrągłej foremki, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra i wstawiamy z powrotem do wyłączonego, otwartego piekarnika, żeby ostygł. Wyciągamy z blaszki i kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Mi z 24 cm blaszki wyszły 3 blaty.
Dekoracja:
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 100 g czekolady białej
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia (najlepiej na kształt kwadratu lub prostokąta). Zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już w miarę twarda kroimy na kawałki pożądanej wysokości (w moim przypadku było to 6 cm, ale zależy jak wysoki wyszedł wam tort). Czynność powtarzamy z czekoladą białą.
Krem śmietankowy i czekoladowy
- 500 ml zimnej śmietanki 36% (rzadkiej)
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3-4 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej i odstawiamy do ostygnięcia (ale musi pozostać płynna). Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder*. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy. Odkładamy połowę kremu i wstawiamy do lodówki. Do drugiej połowy dolewamy roztopioną, przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy, aż się połączy z kremem.
*Ilość cukru pudru zależy od upodobań – jeśli wolicie słodsze torty, dodajcie go więcej.
Wykonanie tortu:
Dolny blat biszkoptu wykładamy na paterę, nasączamy ponczem (może to być woda z cukrem i alkoholem, cytryną, herbatą, aromatem – co kto lubi, ja użyłam wody z cukrem i niewielką ilością aromatu rumowego). Smarujemy kremem śmietankowym i przykrywamy środkowym blatem, który również nasączamy. Smarujemy kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy go. Boki smarujemy jednym z kremów. Na dekorację wierzchu tortu powinno nam zostać ok. 1/3 z każdego z kremów. Przekładamy je do woreczków z końcówkami dekoracyjnymi i wyciskamy rozetki. Do boków tortu przykładamy naprzemiennie płaty z białej i czarnej czekolady. Całość związujemy wstążeczką, która nie tylko stanowi element dekoracyjny, ale też przytrzymuje „boczną” dekorację, zanim krem nie zastygnie. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny przed podaniem.
Smacznego!
54 komentarze
ślicznie wygląda
Dziękuję 🙂
Miałem ten zaszczyt i zostalem poczestowany kawlakiem tego cuda.
Do tej pory torty kojarzyly mi sie przesytem alkoholu, masy kremowej i innych dodatkow.
Ten tort mial wszystko w idealnych dawkach.
Najlepszy tort jaki w zyciu jadlem.
Dziękuję za tak miły komentarz 🙂
Dzien Dobry! Mam pytanie dotyczeace tego tortu.
Jak dlogo moze ten tort stac w lodowce po przygotowaniu?
Czy moze on zostac zrobiony np. w piatek wieczorem i podany w sobote popoludniu?
Planuje go zrobic na urodziny mojej mamy 🙂
Dzieki Bardzo! 🙂
Spokojnie może stać do soboty. Nawet lepiej dla niego, bo biszkopt nasiąknie i krem lekko stwardnieje. Ja też robiłam go dzień wcześniej, niż podawałam. Mam nadzieję, że wyjdzie i będzie smakował mamie 🙂
Dzieki bardzo za odpowiedz! 🙂
Mam jeszcze jedno pytanie- Czy dobrym pomyslem jest uzycie truskawek na gore ciasta? 🙂
Dzieki wielkie 🙂
Jeśli zrobisz tylko wersję śmietankową, to tak. Moim zdaniem do czekoladowego nie będą pasować, ale co kto lubi 🙂 Tylko ułożyłabym je tuż przed podaniem, bo nie wiem jak krem zareaguje na owoce 🙂 (Jak puszczą sok, to mogą go rozpuścić)
Dzien Dobry,
Mam pytanie dotyczace krojenia tego tortu.
Czy latwo sie go kroi czyte czekoladowe boki przeszkadzaja?
Wlasnie jestem w trakcie pieczenia biszkoptu i sie tak zastanawialem 🙂
Pozdrawiam 🙂
Miałam trochę mało masy na bokach, więc czekolada troszkę odpadała, ale nie przeszkadzała w krojeniu.
Pytanko: dlaczego trzeba biszkopt upuścić na podłogę po upieczeniu?? Można rezygnować z tej drastycznej praktyki?
Podobno dzięki temu biszkopt nie opada (nie wiem, czy jest na to jakieś „naukowe wytłumaczenie”). Zawsze rzucam tym biszkoptem i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby opadł albo zrobił się zakalec. Możesz spróbować bez rzucania, ale nie gwarantuję czy wtedy wyjdzie.
Wygląda obłędnie! Chcę upiec tort na urodziny męża, jeśli będę się dobrze czuć (końcówka ciąży) to padnie na Twój 🙂
Na pewno mu posmakuje (mój narzeczony go uwielbia 🙂 )
Przepiękna dekoracja 🙂
Dziękuję 🙂 Trochę pracochłonna, ale za to jaki efekt 🙂
Cichłam zapytać o ten krem, czy można do niego dodać zmiksowane banany i zrobić taka mase bananową czy lepiej ułożyć na nim banany, tylko czy nie ściemnieją?
Nie próbowałam nigdy dodawać bananów, więc ciężko mi powiedzieć. Wydaje mi się, że jeśli połączysz je najpierw z mascarpone, a potem całość wmiksujesz do ubitej smietany, powinno się udać.Co do całych bananów, to wystarczy je posmarować sokiem z cytryny i nie powinny ciemnieć.
Być może do kremu też trzeba będzie dodać odrobinę soku z cytryny, bo również może ciemnieć przez banany.
Jutro będę robić i dam znać jak wyszło. Dziękuję za odpowiedź.
Dodałam zmiksowane banany ze serkiem do śmietany i kawałki czekolady. Przełożyłam kremem 2 warstwy i wierzch a na koniec dałam polewę czekoladową. Tort wyszedł rewelacyjny. Lekki i niesłodki.
Fajnie, że się udało. Też muszę spróbować z bananami. Tylko zamiast polewy czekoladowej, dałabym tofee 🙂
Jak zrobiłaś takie płaty czekolady?
Jest opisane w przepisie 🙂
Piękny jest 🙂
To jedna z moich ulubionych dekoracji. Zdecydowaniem wolę takie, niż obłożone masą cukrową.
Wiem ze bita smietana i mascarpone rewelacja ale jak pod wzgledem techniczym boje sie ze mi sie masa mi sie nie uda, jak to wyglądało u ciebie?
Na pierwszy raz radzę trzymać się po prostu mojego przepisu. Najpierw ubić kremówkę, a potem dodać całe mascarpone i ubić krótko jeszcze raz. Tym sposobem jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby krem nie wyszedł. To jest naprawdę jeden z najprostszych kremów 🙂
Dzieki wielkie za odp, ja zaraz biore sie za krem, mam nadzieje ze sie uda 😉
Na pewno wyjdzie 🙂
Witam
Skorzystalam z twojego przepisu na mase z serkiem mascarpone i torcik wyszedl pycha dodalam kilka mrozonych truskawek zeby inny smak byl i wyszlo super to byl probny tort na urodziny syna a ze on nie jada tortow wiec powiedzialam sobie ze zrobie sama cos co mu posmakuje i prosze zjadl 3 kawalki 🙂 za tydz bedzie juz tort glowny z oplatkiem na gorze na tej masie mam nadzieje ze wyjdzie 🙂
Cieszę się, że masa się przydała
Chcialam zalytac czy aby na pewno do biszkoptu nie dodajesz proszku do pieczenia
Nie. Biszkopt z tego przepisu rośnie pięknie bez proszku 🙂
Witaj:-) tort jest przepiękny:-). Gratuluję. Próbowałam go zrobić i jest rzeczywiście smaczny. Mam jednak parę pytań. Napotkałam problemy z ubiciem śmietany i z białą czekoladą. I jedno, i drugie kupiłam z dobrych(moim zdaniem)firm, jednak śmietana nie wyglądała dobrze, wtedy spróbowałam jeszcze raz z inną, efekt też mizerny, a czekoladka nie za bardzo chciała zrobić się twarda, żeby ją pokroić(w przeciwieństwie do gorzkiej, czarnej}. Byłabym wdzięczna za podpowiedzi, jak Ty sobie radzisz. Pozdrawiam serdecznie:-)
Ja używam dwóch śmietan: z Biedronki albo 36% łowickiej. Z jedną i drugą nie mam żadnego problemu z ubijaniem. Trzeba tylko pamiętać, żeby ją mocno schłodzić. Co do czekolady – jeśli nie chce stwardnieć, to wystarczy ją włożyć do lodówki (jeśli rozsmarujesz na papierze do pieczenia). Może miałaś za ciepło w kuchni i dlatego czekolada nie stężała? Biała potrzebuje niższej temperatury od ciemnych. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂
Cześć :-). Dziękuję za podpowiedzi. W niedługim czasie będę miała okazję wypróbować ponownie. Pozdrawiam 🙂
Witaj,
mam pytanie o ilość śmietanki – czy jak dam o połowę mniej (250 ml) i 30% a nie 36%, a pozostałe składniki (serek, czekolada) tak jak w przepisie to będzie good?
Z góry dzięki za pomoc.
Procent śmietany ma drugorzędne znaczenie (chociaż 36% jest gęstsza), więc to nie wpłynie mocno. Jeśli zmniejszysz ilość śmietany, to na 100% nie wystarczy ci kremu do takiego tortu. Chyba, ze robisz mniejszy 🙂
Już zrobiłam, tak, mniejszy. Dzięki. Wszystko wyszło b.db.
witam,
chcialam rozbić ten tort, ale mam foremke 26cm. czy powinnam zwiększyć ilość składników na biszkopt?
Można go upiec w takiej formie, ale blaty wyjdą bardzo cienkie. Jeśli wolisz grubsze, to można zrobić masę z półtora porcji i troszkę dłużej piec (5-10 minut)
Witam
A jaka jest proporcja skladnikow by zrobić ciemny biszkopt?
Pozdrawiam
Jeszcze nie robiłam ciemnej wersji, ale zastąpiłabym po prostu 2-3 łyżki mąki kakao.
Właśnie skończyłam, nie jest tak śliczny jak Pani ale robiłam pierwszy raz i mam nadzieję że w smaku będzie pyszny…
Też mam nadzieję, że będzie smakował – zwłaszcza solenizantce! Pozdrawiam 🙂
Witam,
Czy jak zrobię krem z 500 ml śmietanki i 500 g mascarpone to będzie dobrze. Chcę zrobić jedną trzecią masy o smaku czekoladowym, a dwie trzecie do dać wiórki kokosowe. Mam dwa pytania czy do masy czekoladowej lepiej dodać roztopioną czekoladę czy kakao. Ile dodać wiórek do masy?
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro będę robić masę.
Renata
Witam,
dzisiaj będę robić masę do tortu z 500 ml. śmietanki i 500 g maskarpone. Czy dobre proporcje?
1/3 masy będzie czekoladowa, a 2/3 kokosowa.
Ile użyć wiórek? czy do may czekoladowej można dodać kakao czy lepiej rozpuszczona czekoladę?
Renata
Proporcje jak najbardziej ok. Co do wiórek – dodaj ile lubisz, nie ma jakiejś reguły. Jeśli chodzi o masę czekoladową to możesz albo:
-dodać kakao (będzie najprościej)
-dodać startą na wiórki czekoladę
-rozpuścić czekoladę ze śmietanką, schłodzić, dodać mascarpone i wszystko razem ubić. Nie polecam dolewać rozpuszczonej czekolady do już ubitej masy (jak pisałam w tekście, czekolada pod wpływem zimnej śmietanki i mascarpone zaczęła się ścinać). Żeby uzyskać gładki, czekoladowy krem trzeba najpierw rozpuścić czekoladę ze śmietanką 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czekoladę rozpuścić z całą śmietanką ( ml.500) i dopiero to schłodzić, czy tylko z częścią śmietanki?
Przepraszam za dwa wpisy, dzisiaj rano weszłam w pracy na przepis i nie widziałam mojego wczorajszego wpisu.
Pozdrawiam Renata.
Raczej z całą. Tutaj masz przykładowy przepis na taki krem https://cupcakefactory.pl/babeczki-czekoladowo-pomaranczowe-z-chilli/
Tort bede robić na urodziny córki, chce tylko troche zmodyfikować i do 1 połowy dodać truskawek. Czy jesli dodam troche truskawek to masa bedzie sie trzymać? Czy powinnam to jakiś usztywnić np zelfixem?
Robiłam taki krem z truskawkami i było ok, zobacz tutaj: https://cupcakefactory.pl/tort-truskawkowy/
Super