Tort Homer Simpson – tylko dla prawdziwych fanów tego serialu 🙂 W tym przypadku dla mojego narzeczonego z okazji urodzin. Wygląda dość skomplikowanie, ale przy realizacji okazało się, że jest całkiem prosty. Zrobiłam go na bazie klasycznego biszkoptu, przekładanego dżemem rabarbarowym i waniliowym kremem mascarpone. Sam Homer zrobiony jest z lukru plastycznego, a pączek z masy z pianek marshmallows.
Składniki:
- biszkopt
- krem mascarpone
- dżem rabarbarowo-pomarańczowy
- lukier plastyczny
- masa z pianek marshmallows
- barwniki spożywcze
9 komentarzy
Bardzo fajny! Big donut 😀
ŚWIETNY!!!
gdzie kupić dobrą mase plastyczną
Polecam lukier firmy Renshaw. Musisz poszukać na allegro, albo w internetowych sklepach cukierniczych
A co zrobić aby masa za bardzo nie stwardniała, robiłam sama lukier plastyczny na próbę ale na drugi dzień był już tak twardy że nie da się tego zjeść…
Jeżeli robiłaś lukier plastyczny, nie z masy marshmallow, to nie pomogę, bo nigdy takiego nie robiłam w domu. Z domowym lukrem z marshmallow nie miałam takiego problemu – ciasto stało całą noc w lodówce i lukier dalej był plastyczny.
Witam. Ile wychodzi na oko ten masy z pianek i czy mogą to być pianki na grilla ?
Wyszło mi tyle, ile widać na zdjęciu w ty, wpisie https://cupcakefactory.pl/masa-z-pianek-marshmallows/ (na zdjęciu widać miarę z maty do wałkowania. Nie do końca wiem, o które pianki na grilla chodzi. U nas w Polsce jest chyba tylko jeden rodzaj…
Czadowy Homer :]