Mój pierwszy domek z piernika – chyba nie wyszedł najgorszy 🙂 Muszę jeszcze trochę popracować nad szczegółami i wymiarami domu, ale myślę, że efekt i tak jest niezły. Ciasto jest takie samo jak na choinkowe pierniczki (klik!), tylko zamiast masła użyłam margaryny – taniej, a przecież domku raczej nikt nie będzie jadł :)W smaku jest mała różnica, ale resztki „z budowy” i tak już zniknęły 🙂 Wszystkie dekoracje są oczywiście z lukru królewskiego lub cukru pudru.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 g margaryny
- 250 g miodu naturalnego
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań)
Lukier królewski
- 1 białko jaja
- 1,5 szklanki cukru pudru
Miód zagotować z margaryną i cukrem. Wystudzić i wymieszać z jajkiem. Do przesianej mąki dodać sodę, kakao, przyprawę do piernika, masę miodową i wszystko razem zagnieść. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Rozwałkować na grubość 6 mm na blacie wysypanym mąką, wycinać ściany, dach i dekoracje. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. C.
Mi z tej porcji udało się zrobić domek o wymiarach ok: 16x14x17 cm, z dachem z dachówkami (jakieś 150 dachówek – masakra :)), drzwiami, kominem, 2 choinkami, płotkiem i chodniczkiem. Nie podaję konkretnych wymiarów, bo coś mi nie wyszło i miałam sporą szparę między przednią ścianą i dachem 🙂
Z białka i cukru pudru przygotowujemy lukier królewski (cukier puder przesiewamy!). Podałam ilość orientacyjną cukru, ponieważ zależy to od wielkości białka. Lukier ma być dość gęsty, jeśli chcemy łączyć nim ściany i robić sople lodu. Gęstość mniej więcej pasty do zębów.
Jedna porcja lukru zupełnie wystarczy, żeby zrobić wszystkie dekoracje i zespolić ściany.
Kilka rad ode mnie:
- Ozdabiamy ściany przed ich sklejeniem.
-
Dobrze jest wycinać ściany na blaszce, na której będziecie je piec – przy przenoszeniu ściany się rozciągają i robią się niekształtne.
-
Znajdźcie dobry szablon – wydrukujcie i od niego wycinajcie poszczególne części.
-
Przed położeniem dachu poczekajcie, aż ściany wyschną – inaczej mogą się rozjechać.
-
Możecie spróbować kleić poszczególne elementy na karmel – ja się trochę bałam, że za szybko wyschnie.
-
A jeżeli nie macie szablonu i wolicie polegać na gotowych elementach, to polecam kupić foremki do domków, możecie je dostać TUTAJ
To chyba tyle. Jeśli macie jakieś pytania dot. mojego domku, chętnie odpowiem w komentarzach 🙂 I równie chętnie obejrzę Wasze dzieła. Jeśli zrobiliście domek z piernika pochwalcie się! 🙂
170 komentarzy
wow 🙂 zapiera dech- jest jak z bajki – fantastyczny efekt. GRATULUJĘ !!!
Dzięki 🙂
Pierwszy ?! Żartujesz? Wygląda jak z bajki ! Cudny 🙂
Dziękuję! I nie, nie żartuję 🙂 Mam już wprawę w zdobieniu ciasteczek, więc to nie było takie trudne 🙂
WOW! JESTEM POD OGROMNYM WRAŻENIEM! 🙂 Muszę zrobić taki!
Podziel się potem zdjęciem 🙂
Zaniemówiłam!!
Mam pytanie z tym lukrem.z białkiem czy ten lukier z białka może dlugo stać bo to jednak jajo napewno trzeba wypazyc chodzi o to żeby się czymś nie zarazic?
Tak, jajko wyparzamy, a lukier trzeba jak najszybciej użyć (można przechować np. przez noc w lodówce)
Ale cudowny. Bajkowo-świąteczny. 😉
A skąd wzięłaś szablon?
Sama zrobiłam – stąd małe luki między niektórymi ścianami (umiejętnie zaklejone lukrem :)) Ale na googlu znajdziesz dużo gotowych szablonów.
Piękna piernikowa chatka 🙂
Dziękuję 🙂
Domek jest fantastyczny i idealny, podziwiam!
Dzięki 🙂
Wow, jestem pod wrażeniem, jest absolutnie przepiękny 🙂
Wow, jednym słowem – idealny! 🙂
A można wiedzieć jak zrobiłaś dachówki?:) Domek jest przepiękny!
Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta wycinałam małe dachówki półokrągłą foremką. Przyklejałam każdą po kolei do dachu lukrem, tak jak się kładzie prawdziwy dach, czyli od dołu do góry.
WOW! Rewelacyjny 🙂
Piękny;] pozdrawiam
o matko, jaki piękny! masz cierpliwość i dobrą rękę 😉
Tyle już ciasteczek z lukrem zrobiłam, że ręka się przyzwyczaiła 🙂
piekny! a czy jest ona trwały? chodzi mi to czy wytrzyma zapakowanie do folli, podroż i danie go komus?
Nie potrafię odpowiedzieć, bo to mój pierwszy domek i stoi dopiero jeden dzień 🙂 Wydaje mi się, że zapakowany w karton sam domek, bez tych drobnych ozdób typu płotek i choinki może wytrzymać, ale gwarancji nie dam. Pewniejszy byłby domek mocowany na karmel – wtedy podobno łączy się na amen 🙂
Widziałam wiele domków z piernika, ale Twój wygląda jakby był wyjęty prosto z bajki! Gratuluję talentu!
Dziękuję 🙂
Witam serdecznie a ja mam pytanko jak zrobiona jest ta wypukła podłoga wokół domku. To jakiś szablon czy to było czym odbite albo naklejane ? Pozdrawiam 🙂
Podziwiam staranność wykonania. wygląda bajecznie! 😉
Absolutne mistrzostwo. Mogę wiedzieć jak przyklejałaś dach? Robiłam domek raz i dach mi zjeżdżał. Za nic na świecie nie chciał się trzymać na miejscu.
Może robisz na rzadki lukier? Ja po prostu poczekałam, aż trochę przeschną ściany, potem nałożyłam sporą warstwę lukru i przyklejałam po kolei dach, przytrzymując chwilkę każdą stronę. Dodatkowo podparłam go trochę od spodu patyczkiem, i tak zostawiłam na całą noc. Może w przyszłym roku zrobię filmik instruktażowy 🙂
A ja mam pytanko z innej beczki. Jak zrobiłaś takie śliczne wyskakujące odliczanie czasu z życzeniami? 🙂
To wtyczka do wordpressa o nazwie Holiday Message
Z czego zrobić szablon?
Najlepiej z kartonu – taki można skleić i sprawdzić, czy wyliczenia były ok, no i łatwiej wykrajać poszczególne elementy z ciasta. Można też z w miarę sztywnego papieru, ale karton lepszy.
Śliczny, ale mam pytanko odnośnie dachu, czy każda „dachówka” jest sklejana osobno, czy sklejane są paski dachówek. Bo wyszło prześlicznie.
Każda osobno 🙂 Jakieś 150 sztuk 🙂 Ale warto było, bo efekt jest boski. Chociaż jak tak pomyślę, można by spróbować wyciąć taki pasek, ale trzeba by pokombinować z foremkami…
Hej, a powiedz jeszcze w jaki sposób w tak precyzyjny sposób dekorujesz lukrem? Masz jakiś podajnik? Gdzie można takie cos ewentualnie dostać?
Używam plastikowych rękawów cukierniczych, do tego tylki Wiltona (tutaj nr 1 i 2) i adapter. Można kupić w większości internetowych sklepów i na allegro 🙂
Cudowny! Dlatego też postanowiłam w końcu zrobić ów domek. Zazwyczaj wątpiłam w swoje siły, ale myślę sobie „Warto spróbować” – jak do tej pory skleiłam ściany, polukrowałam daszek, inne ozdoby i czekam aż się porządnie sklei. Później najgorszy etap przymocować dach – efekt już jest niezły. 🙂 Pozdrawiam i dziękuję zarazem za udostępnienie przepisu – swoją drogą pyszne ciasto wyszło. Cieplutkich i wesołych Świąt BN życzę! 😉
Pochwal się zdjęciem domku jak skończysz tutaj, albo na moim profilu FB-chętnie zobaczę twoje dzieło 🙂 A co do przepisu – jest idealny 🙂 Nadaje się do robienia domku, ale też do pierniczków choinkowych. Moje leżakują już prawie miesiąc i zmiękły, także na pewno będą znikać z choinki 🙂 Tobie również życzę Wesołych Świąt! 🙂
Jejjj domek jest fenomenalny <3 też mam zamiar zrobić więc jest moją przewodnią inspiracją 🙂
Twój pewnie też będzie piękny 🙂
Jestem amatorem, więc może to głupie pytanie 😛 ale jakie kakao wziąć? 😉 Pozdrawiam.
Kakao nie rozpuszczalne, tylko takie prawdziwe. Np. Decomoreno.
Już wiem co będziemy robić na spotkaniu przed Końcem Roku … domek jest prześliczny 🙂
A bardzo chętnie 🙂
A w jaki sposób zrobiłaś te dachówki?
Wycinałam półokrągłą malutką foremką każdą z osobna i upieczone przyklejałam na lukier. W tym roku zrobię dokładny instruktaż, jak skleić taki domek 🙂
Piękny! Proszę, podaj wymiary tego domku, jaki mi wyjdzie, takie wyjdzie, sermater, ale jest tak piękny, że chciałbym go zrobić i bardzo proszę o wymiary.
Pozdrawiam! 🙂
Wymiary są podane w tekście: 16x14x17 cm. Niestety szablonu już nie mam. Pozdrawiam 🙂
Boże domek przepiękny.Ja nie mam takich zdolności i chętnie bym go kupiła. Proszę o informację czy jest taka możliwość
Jeśli już to tylko we Wrocławiu, bo nie daję żadnej gwarancji, że przetrwa podróż. Ale mogłabym taki zrobić na zamówienie. Z tym że z takimi dachówkami cena byłaby dość wysoka – każda jest robiona osobno i osobno przyklejana 🙂
Witam czy mogłabym skontaktować się z Panią droga E-mail’ową ? 🙂
Proszę pisać na netqa86@gmail.com 🙂
Przepiekny. Musze sprobowac. Na razie udało mi sie zagmiesc ciasto na Twoje pierniczki. Jutro bede piec:) pozdrawiam i dzoeluje
A ja jutro będę robić nowy domek, będzie film instruktażowy 🙂
Cudowny domek! Chciałam zapytać o robienie takich ślicznych sopelków. Jak to zrobić? Rozumiem, że z udzialem specjalnego rękawa cukierniczego ale czy one same sie tak ulozyły?
Lukier musi być bardzo gęsty, wtedy że tak powiem, same się robią 🙂 Dzisiaj kręciłam filmik z instruktażem jak zrobić cały domek. Jeśli poczekasz kilka dni, to będziesz mogła zobaczyć 🙂
Witam! Kiedy będzie ten filmik i czy będzie pokazany szablon do wycięcia?
Szablon będzie do pobrania. Filmik mam już nakręcony, ale muszę go przerobić, a to niestety trwa – nie jestem specem od postprodukcji 🙂 Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem będzie dziś wieczorem lub jutro
Domek jak z bajki, przepiękny! <3
Jakie grube ma być ciasto? 😉
Ja wałkuję na ok. pół centymetra.
Czy jeśli domek zostanie zrobiony w tym tygodniu to wytrzyma do świąt? 🙂
Wiem może dziwne pytanie, ale to będzie mój pierwszy raz z piernikiem 🙂
Mój wytrzymał prawie rok i został zniszczony niechcący podczas przeprowadzki, więc wytrzyma na pewno 🙂
bomba!sliczny!bede taki robic 🙂 powiedz mi tylko jaka to foremka na dachowki?a jak myslisz czy jak odbije koleczka od czegos i przetne je na pol upieke jednakowej wielkosci bedzie ok?no i daj prosze lnka do filmu jak juz masz 🙂 pozdrawiam
Film znajdziesz w tym wpisie: https://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika-film/ . Tutaj też widać, jaki dokładnie kształt maja dachówki. Pomysł z kółeczkami jest jak najbardziej ok. Widziałam nawet już u kogoś taie rozwiązanie 🙂
mogła byś mi podać tak pi razy drzwi wymiary ścian , drzwi i dachówek ? śliczny domek 🙂
Szablon do domku znajduje się tutaj https://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika-szablon/
A tu jest filmik z instruktażem https://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika-film/
Pozdrawiam 🙂
mam jeszcze pytanko ile centymetrów powinno mieć ciasto ?
Ok. pół centymetra
Piękny!
An@Mari
Ten domek jest piękny! w zeszłym roku też zrobiłam, ale daleko mu do tego cuda.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=628600547206402&set=a.624349447631512.1073741833.100001693879402&type=3&theater
Twoj tez piekny! Cudny plotek 🙂
Witam, czy piernik musi dojrzewać ? Jeśli tak to ile , a jeśli nie to ile może leżeć żeby go spożyć
Nie musi dojrzewać. Co do przydatności, to ciężko mi określić, bo u mnie nikt domku nie je 🙂 Ale myślę, że kilka tygodni spokojnie może być „zjadliwy” 🙂
Domek jest cudowny, wygląda bajkowo. Mi osobiście bardziej podoba się debiutancki:) Moje ciasto właśnie czeka w lodówce, mam nadzieję, że choć w 1/3 wyjdzie mi tak ładnie. Mała rada dla was kobietki. Foremkę dachówkę można zrobić w prosty sposób. Starą bądź niepotrzebną metalowa foremkę rozciąć wyciąć potrzebny kawałek wyprostować np tłuczkiem do mięsa i uformować dachówkę:)
Ale super pomysł! Muszę wypróbować 🙂 I powodzenia z domkiem 😉
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=800901019957131&set=a.435326609847909.95396.100001117209268&type=3&theater
Moje domkii 🙂
Niestety nie mam dostępu do linku 🙁
Teraz powinno być OK 🙂
Śliczne te domki! Ale chyba malutkie? Jaki mają mniej więcej rozmiar?
Nie mam pojęcia szczerze mówiąc 🙁 Robiłam je w zeszłym roku, ale z Twojego przepisu ! 🙂
Z podanych proporcjii wyszły mi 3 domki, na czwartego musiałam dorobić masę.. ale jako prezent sprawdziły się super ! Wszyscy byli zachwyceni ! I babcie i rodzice 🙂
No to super. Sama muszę się zabrać w końcu za swój tegoroczny 🙂 Na razie pierniki 🙂
Piękny. Mam zamiar zrobić już w przyszłym tygodniu. Tylko ubzdurałam sobie ze w okienkach zrobie Ala witrażyki z landrynek tylko niewiem czy te pokruszone landryny mam dać w czasie pieczenia czy już po upieczeniu jak domek „wyrośnie) i wtedy podpiec. Doradź Plisss
Nigdy tak nie robiłam, ale z tego, co gdzieś kiedyś widziałam, daje się od razu. To tylko 15 minut pieczenia, a landrynki są dość twarde. Możesz zrobić próbę na jakimś skrawku ciasta i zobaczyć, jak się zachowa 🙂
Qrcze, ale ja nie wiem jaka forma musi być, jak grube ciasto? i potem wycina się, czy jeszcze przed pieczeniem ?
Ciasto grube na 5-6 mm. Nie ma formy, trzeba wycinać od szablonu, zanim się upiecze.
Dziekuje kochana za inspiracje. Bardzo trafne wskazowki. Szczegolowy przepis. Dachowki wycinalam nakretka od butelki ? Oto i on https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1728299477399688&id=100006589563243
Niestety nie mam dostępu do linku… 🙁
Ojej a dlaczego? Mi sie normalnie wyswietla.
Najwyraźniej masz jakieś ustawienia prywatności i „nieznajome” osoby nie mają podglądu.
https://mobile.facebook.com/photos/viewer/?photoset_token=pcb.1728299477399688&photo=1728299130733056&profileid=100006589563243&source=48&refid=52&ref=m_notif¬if_t=like moze teraz
https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=1728299477399688&id=100006589563243&ref=m_notif¬if_t=like&actorid=100000565063234
Niestety. Muszę zmienić system komentarzy, żeby można było dodawać zdjęcia 🙂
Przepraszam za zasmiecenie postu. Teraz juz wszystko powinno dziala https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1728299477399688&id=100006589563243
Czy te sopelki są robione z lukru podanego w przepisie? 🙂
Tak.
Mój domek 🙂 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=921821227873242&set=pcb.921821304539901&type=3&theater
Witam. 🙂 Wlasnie jestem w trakcie robienia domku i obawiam sie co do masy. Jest strasznie krucha. Teraz lezy w lodowce. Nie wiem co z tego wyjdzie. 😀 Wiesz moze co zrobic, jezeli nic sie nie zmieni? Wszystko robione tak jak w przepisie.
Jeśli robione jak w przepisie, to musi się udać :)Masa jest dość specyficzna, ale po schłodzeniu dobrze się wałkuje. Robiłam ją już chyba z 4 razy w ciągu ostatniego miesiąca i zawsze się udaje 🙂
Wszystko wyszlo idealnie. Jutro zdobienie. Z pewnoscia sie pochwale. 😀
Super! 🙂
Cudny ten domek tez mam zamiar zrobić mam nadzieję że też mi wyjdzie. A mam pytanie czy dodac maslo czy margarynę bo domek ma być do zjedzenia przez dzieci?
Można i to, i to. Choć wiadomo, że masło zdrowsze, a i na smak i konsystencję ma duży wpływ. Ja jeśli robię to ciasto do jedzenia, używam masła i naturalnego miodu 🙂
NA CZYM USTAWIONY JEST TEN CUDNY DOMEK? JAKA PODSTAWA?
Karton obklejony zielonym papierem 🙂
Witam mam pytanko co do ciasta ile może stać surowe w lodówce?
Na pewno da radę przez noc. Dłużej nie próbowałam i nie wiem.
zrobiłam ciasto z tego przepisu, masakra.nie róbcie.kruszy sie i nie da rozwałkowac.
Witam!
Jutro zabieram się za ten domek. Mam kilka pytań.
1) czy jeżeli jutro upieke wszystkie części to mogę skleic je pojutrze?
2) czy mogę dodać miodu Sztucznego(nie będzie nikt go jadł)
3) czy wkładał ktoś tealighty do tego domu? Nic nie spłonęło?
Domek przepiękny, najładniejszy jaki widziałam, taki magiczny z klimatem….
Cześć! No to odpowiadam:
1) Jasne, ja tak robiłam i nie było problemu 🙂
2) Oczywiście, sama czasem oszukuję w ten sposób, ze względów czysto ekonomicznych. Oczywiście jeśli wiem, że nikt domku nie będzie jadł 🙂
3) Wkładałam, nie spłonął, choć uważałabym na wysokość płomienia i nie zostawiała go bez nadzoru.
Dziękuję za miłe słowa, pochwal się swoim domkiem 🙂
Oto mój pierwszy dom z piernika. Zrobiłem go w zeszłym roku z ciasta na piernik staropolski dojrzewający. Dekoracja własnego pomysłu. Nie wyposażyłem domu w komin gdyż posiada on centralne miejskie ogrzewanie 😉 a tak naprawdę to zrobiłem dom ciut za duży i strasznie ciężko było go skleić gdyż ściany były za ciężkie. Stwierdziłem, że nie będę obciążac go kominem, bo istniało ryzyko katastrofy budowlanej. Pozdrawiam
Piękny! Długo wytrzymał? Ciasto na staropolski piernik mocno zbiera wilgoć z powietrza, więc ja wolę robić domki z mojego przepisu. Ale pewnie smak nieporównywalny 🙂
Twój domek z piernika jest mega ładny i mega0 pyszny!!!!!
Stał od 20 grudnia do połowy lutego. Potem go zjedliśmy, bo choinka się osypała i stał tak samotnie 🙂
W tym roku spróbuję Twojego przepisu na domek. Niemniej jednak wolę co roku zrobić świeży sobie 🙂
Ja w tym roku zrobię chyba lampiony zamiast domku. Powodzenia i mam nadzieję, że mój przepis na ciasto ci się spodoba 🙂
Dzięki, atak przy okazji przyprawę do piernika robię sam, gdyż te sklepowe zaczynają skład zazwyczaj od mąki lub cukru. A ja daję:
cynamon 30g
imbir 15g
goździki 10g (utłuc w moździerzu nie za pomocą młynka do kawy bo nie da się go doczyścić)
kardamon 10g
gałka muszkatołowa 7g
ziele angielskie 7g
czarny pieprz 3g
anyż gwiaździsty 3g
Przyprawy miałem mielone oprócz goździków, które utłukłem w moździerzu, a ziele angielskie i anyż zmieliłem w młynku do kawy.
Smaccznego
Super,ja zawsze szukam tych bez mąki, cukier mi w nich nie przeszkadza 🙂 Dziękuję za przepis, może się skuszę, bo w sumie wszystkie przyprawy mam. Anyż mielisz w całości, całe gwiazdki, czy tylko te ziarenka ze środka?
Anyż w całości. Całe gwiazdki są aromatyczne 🙂
Domek super. Znalazłam Twój przepis w zeszłym roku i pierwszy raz wtedy robiłam domki z piernika. W dachówki co prawda się nie bawiłam ale są namalowane ?. Zdjęcie z zeszłego roku. W tym roku znowu będą domki a także i szkatulki. Pozdrawiam…
Cudne! Ja w tym roku nie robię domków – będą za to latarenki 🙂
Mogę wrzucić zdjęcie na mój fanpage?
Oczywiście
Hej. Dzieki Twojemu przepisowi i moimi małymi zdolnościami powstał taki oto pierwszy w moim zyciu domek ? dziękuję za super przepis ?
Piękny jest! Mogę go wrzucić na swój fanpage? Mam tam galerię ze zdjęciami czytelników 🙂
Pewnie. ?
Cudny! Ja w tym roku pierwszy raz pierniczyłam. ? Przyznam, że rozpoczęcie budowy przyniosło mi trochę nerwów i strachu, ale kiedy już zaczęłam… To musiałam dorabiać lukru.?
I druga strona.?
A tu mój pierwszy 🙂
A ten filmik instruktazowy… to gdzie szukać?
A tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=cR1zDnM2WRw 🙂
Piękny ten Twój domek, próbowałam chociaż w małym stopniu odtworzyć i chyba coś mi tam wyszło. Dziękuję za inspirację 😉
No cudo! Dodam do mojej galerii na FB, ok? 🙂
Dziękuję 😉
Dziękuję za świetny przepis na ciasto i lukier 🙂 A To moje dzieło
Wow! Przepiękny jest! Mogę udostępnić? 🙂
…
Oczywiście;)
A mi wyszedł taki jak na pierwszy raz to mam nadzieję że jest ok . A to dzięki Twojemu przepisów. Dziękuję
Pięknie wyszedł!
Bardzo dziękuję za przepis!
Nie ma sprawy 🙂
Czy na domku jest ten specjalny cukier puder, który nie robi się wilgotny? Właśnie upiekłam domek, bede go jutro sklejac i bardzo podoba mi sie z cukrem pudrem, ale boję się, ze złapie wilgoc i będzie brzydki.
Cukier puder nietopliwy, tak się nazywa?
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę taką nazwę. Używam zawsze Cukru Polskiego, nie łapał wilgoci, ale ja mam dość sucho w domu.
Można go kupić na stronie -puder cukier. Spróbuję ze zwykłym cukrem pudrem, dzięki?
To był pierwszy 2015. Zainspirowamy tym blogiem
A to kolejne 2016. Polecam dodatkowo wykonanie szybek z pokruszonych landrynek
?
A w tym roku w planie szopka i gwiazdkowe świeczniki ?
Przecudne! Gratuluję i czekam na tegoroczne 🙂
Bardzo dziękuję za inspirację. Oto mój pierwszy domek
Piękny 🙂
Po raz kolejny zrobiłam chatki. Dziękuję za pomocny filmik.
I kolejna?
Najpiękniejszy domek z piernika.!!
Robię go co roku… Wesołych świąt i szczesliwego 2021 Roku
Dziękuję ❤️
Ale super! Ja już nie robiłam kilka lat, chyba muszę zrobić 😀
Pierniczki 2017 gotowe !!! Pozdrawiam i Wesołych Świąt ?
Cudne! Tobie również wesołych świąt 🙂
Gdzie można kupić taką „maszynkę” do dekoracji tego domku? 😉
W tym wpisie znajdziesz wszystkie informacje 🙂 https://cupcakefactory.pl/moje-akcesoria-cukiernicze/
Przecudny ? Ja również debiutuję ale w ogóle we wszystkim ? Właśnie lepię na lukier elementy, bo już się połamały ??
Haha, nie poddawaj się! To nie jest takie trudne i można się tego nauczyć 🙂
Witam, domek śliczny, a ile wcześniej można go zrobić? 2 tygodnie przed świętami czy np 2dni?
Można nawet miesiąc przed 🙂
Jaki krztałt mają dachówki?
Jak widać na zdjęciach – krztałt dachówki 🙂 mam specjalną foremkę
przepis genialny, co prawda z racji alergii minimalnie zmodyfikowalam go … jak użycie żytniej mąki czy syropu klonowego zamiast miodu … ale mimo to już chyba trzeci rok będę z niego korzystać jako ciasteczka, rezultat zaskakujący … z roku na rok „produkcja” pierniczków rośnie, kto spróbuje ten nie może się oprzeć 🙂 ze wszystkich przepisów jakie próbowałam ten jest najlepszy 🙂 już na drugi dzień zaczynają znikać!!!