Postanowiłam zrobić serię przepisów tzw. podstawowych, czyli tego, co najczęściej przydaje się podczas pieczenia. Są to naprawdę bazowe receptury, które w różny sposób modyfikowane stanowią podstawę moich wypieków. Na pierwszy rzut: biszkopt rzucany. Dla mnie najlepszy biszkopt do tortów. Jest lekki, delikatny i puszysty, no i przede wszystkim zawsze wychodzi 🙂
Przedstawiam Wam wyliczenia na dwa rozmiary foremek 18 cm i 20-24 cm. Sama często korzystam z tego mniejszego, bo robię raczej niewielkie torty 🙂
Składniki na blaszkę 18 cm:
- 3 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
Składniki na blaszkę 20-24 cm
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając, albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do okrągłej foremki, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra i wstawiamy z powrotem do wyłączonego, otwartego piekarnika, żeby ostygł. Wyciągamy z blaszki i kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta.
W blaszce o średnicy 18 cm i 20 cm biszkopt wyrośnie Wam do ich krawędzi (czasem nawet wyżej). W przypadku większej blaszki, jak 24 cm siłą rzeczy nie będzie aż tak wysoki.
Z takiego biszkoptu spokojnie wykroicie 3 blaty.
Przepis podpatrzony na stronie moje wypieki.
17 komentarzy
[…] banalnie proste i zajmuje o wiele mniej czasu niż niejedno ciasto. Skorzystałam z przepisu Żanety na biszkopt i rad Olgi i Laury. Dzięki dziewczyny, tort był genialny, smakował wszystkim i […]
Najlepszy biszkopt jaki robiłam ♥️
Robiłam w rancie 18 cm
Wysokość 6cm
Ale chciałam zapytać czy da się w rancie 18 cm
Z 4 jajek i będzie wyższy? Ale nie mam przelicznika może Pani wie jakie proporcje
I c zy z 5 jajek na 18 cm rant to za duzo?
ja w 18 cm zawsze robię z 3 jajek jak w tym przepisie https://cupcakefactory.pl/tort-smietanowy-malinami/
biszkopt jest zawsze do górnej granicy rantu więc z 4 jajek już będzie za duży – chyba że dasz wysoki papier do pieczenia po bokach i tak można trochę podnieść rant
Piękny! Robiłam już raz wg tego przepisu z tym, że oddałam trochę ciemnego kakao. Był idealny!
Dzisiaj będę robiła jasny na mój jutrzejszy tort urodzinowy
Ja jutro będę na jego bazie robić tort rabarbarowy 🙂
A jakie proporcje uwzględnić na blaszkę 26-28 cm?
Wygląda pięknie 🙂
Ale mi dałaś zagwostkę 🙂 Przelicznik foremek pokazał mi takie proporcje:
7 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
0,34 szklanki mąki ziemniaczanej
(szklanka 250ml)
Pozdrawiam 🙂
A gdzie w przepisie jest proszek do pieczenia??
Nie ma 🙂
Robiłam dziś ten biszkopt na blaszce 18cm i wyszedł naprawde przyzwoity. Wyrósł co prawda do ok.3/4blaszki ale możliwe że zbyt mocno go miksowałam przy dodawaniu mąki.
Przecięłam na 2placki i jest też ładniutki w środku, puchaty. Zmniejszyłam tylko ilość cukru do 80g i i tak jest słodki.
Polecam przepis!
Mąkę polecam wmieszać ręczną ubijaczką – będzie wyższy 🙂
W tortownicy 17 cm upiekł się w 20 minut przetrzymałem do 25 minut i pękł nieładnie. Wiec mac 20 minut.
Przy blaszce 18 cm, podane składniki są w gramach, natomiast przy blaszce 20-24 cm już „szklanki”; szklanka standardowa 250 ml?
Tak, standardowa 250 ml
Ja mam rant wysoki na 14 cm 🙂
Jaki przelicznik na 4 jajka?
Nie mam pojęcia, trzeba by użyć jakiegoś kalkulatora