Pyszny dżem rabarbarowy z pomarańczą i wanilią – jakże prosty w wykonaniu, ale wykwintny w smaku. Pierwsza reakcja po spróbowaniu: jednocześnie słodki i kwaśny! Bardzo mocno wyczuwalna w nim jest pomarańcza. Naprawdę ciekawie łączy się ze smakiem rabarbaru. Dżem jest przepyszny i jak tylko będę mieć jakąś większą dostawę rabarbaru, zrobię go jeszcze raz 🙂 Przepis jest na małą ilość – był robiony na próbę i wyszły mi 3 małe i 1 duży słoiczek.
Ps. Kolor dżemu zależy od koloru rabarbaru i tego, jak długo będziecie go smażyć 🙂 Raz wyjdzie bardziej zielony, raz czerwono-brązowy.
Składniki:
- 1,5 kg rabarbaru (waga przed obraniem)
- 0,5 kg cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżki esencji waniliowej
- skórka i sok z 1 pomarańczy (bardzo dojrzałej)
Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na drobną kostkę, zasypujemy cukrem i cukrem z wanilią, zostawiamy na całą noc, żeby zmiękł i puścił soki. Kolejnego dnia dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz 2 łyżki esencji waniliowej. Całość smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam teflonowej) do uzyskania pożądanej konsystencji – u mnie ok. 1,5 godziny. Dżem mieszamy często drewnianą łyżką i uważamy, żeby się nie przypalił. Po usmażeniu jeszcze gorący przekładamy dżem do wymytych, wyparzonych słoiczków. Zakręcone stawiamy do góry dnem, owijamy ręcznikiem i nie ruszamy, aż całkowicie nie wystygną. Tym sposobem zakrętki powinny zrobić się wklęsłe i nasz dżem będzie zabezpieczony przed psuciem się.
Smacznego!
7 komentarzy
przyszedl czas i na dżemy!
już nie mogłam się doczekać :))
a ten Twój jest świetny!
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)
Miło w takiej akcji uczestniczyć 🙂 Jest pysznie.
uwielbiam konfiturę z rabarbaru i chętnie spróbuję takiego dżemu 😉 zapisuję 🙂
Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an email.
I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.
Yes, it’s in the menu on the top. Here’s a link: https://cupcakefactory.pl/kontakt/
Robiłam taki w zeszłym roku – poezja smaku 🙂
Mi najbardziej pasuje do tortów 🙂