Dziś na obiad sałatka z mango i tofu 🙂
Termometr wskazuje 38 stopni – komu w taką pogodę chciałoby się odpalać kuchenkę, a tym bardziej piekarnik? Dlatego dziś zamiast przepisu na ciasto, będzie sałatka z mango i tofu. To słodko-ostro-słony miks, który na pewno przypadnie do gustu fanom azjatyckich smaków. Zostało mi jej jeszcze trochę i chyba już wiem, co będzie na kolację 😉
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- miks sałat
- 1 mango
- kostka tofu
- mała marchewka
- mała cebula czerwona
- 50 g makaronu ryżowego
- sezam do posypania
Marynata do tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju
Sos do sałatki:
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Tofu kroimy w kostkę i układamy na patelni. Składniki marynaty dobrze mieszamy, zalewamy nią tofu i smażymy, aż będzie ładnie zbrązowione i chrupiące z wierzchu.
2. Makaron ryżowy zalewamy na chwilę gorącą wodą, odcedzamy i studzimy.
3. Marchewkę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a mango w paski.
4. Na talerzu wykładamy kilka garści sałaty, a na nią wszystkie pozostałe składniki. Polewamy sosem i posypujemy sezamem.
Smacznego!
Leave A Reply