Ta pizza ze szparagami i burratą to czysta poezja! Zamiast sosu pomidorowego mamy dwa rodzaje sera, a dla mięsożerców dodatek w postaci szynki parmeńskiej. Jeśli jesteście fanami burraty, to nie muszę was przekonywać. A jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to zachęcam! Pokochacie jej kremową konsystencję i mleczny smak 🙂 Ale czy ja w ogóle musze kogoś zachęcać do pizzy? Chyba nie 😀
Pizza ze szparagami i burratą
Kategoria
Kolacja
Na drugie
Vege Factory
Pizza ze szparagami i burratą. Z przepisu wychodzą 2 pizze.
Persons
2
Czas Przygotowania
1 godzina, 24 minut
Total Time
1 godzina, 24 minut
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 5 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Dodatki:
- 50 g parmezanu startego
- 50 g twardej mozarelli startej
- zielone szparagi
- prosciutto
- burrata
- bazylia
- sól
Instrukcje
- Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, do którego wrzucamy drobniutko pokruszone drożdże i troszeczkę wody. Zaczyn oprószamy mąką, a całą miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę wody, oliwę i sól – całość zagniatamy ok. 10 minut (ja używam do tego celu robota kuchennego). Ciasto musi być dobrze napowietrzone. Jeśli zagniatacie na blacie może być potrzeba podsypania mąką – ale nie za dużo, potem ciasto będzie nieelastyczne i nie dacie rady go rozwałkować (przetestowałam :)). Wyrobione ciasto dzielimy na dwie kule, które kładziemy na blacie oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrosną prawie dwa razy większe.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko i układamy na lekko posmarowanej olejem blaszce. Posypujemy serami, ukladamy szparagi i pieczemy, aż brzegi będą dobrze przypieczone w temp. min. 220 stopni.
- Na upieczoną pizzę układamy burratę, szynkę i bazylię. Solimy, można polać oliwą.
Leave A Reply