Co zrobić, kiedy chce się słodkiego, ale wredny głos w głowie mówi „żryj dalej, żryj, dupa ci urośnie”? Zróbić deser z nasion chia! Bez cukru, za to z gorzką czekoladą. Im bardziej gorzka tym lepiej (i tym głos ciszej szepcze :D). Raz na jakiś czas można sobie pozwolić, no nie?
Deser czekoladowy z chia
Składniki na 4 porcje:
400 ml mleka (można użyć roślinnego)
50 g nasion chia – ok. 4 sążne łyżki
2 łyżki kakao
6 suszonych daktyli
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g śmietanki 30 %
Przygotowanie:
1. Mleko, chia, kakao, daktyle i ekstrakt waniliowy umieszczamy w wysokim naczyniu lub kielichu blendera.
2. Czekoladę łamiemy i wrzucamy do szklanej lub metalowej miski, którą umieszczamy nad rondelkiem z wodą. Stawiamy na gazie i co jakiś czas mieszamy czekoladę, aż się rozpuści.
3. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do pozostałych składników i blendujemy. Im mocniej, tym lepiej. Mój blender nie ma dużej mocy i nasiona chia się całkiem nie zmiksowały, ale im bardziej je zmiksujecie, tym bardziej aksamitny będzie deser. Przekładamy do 4 pucharków.
4. Śmietankę ubijamy i dekorujemy nią deserki. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
13 komentarzy
wygląda przepysznie
jest pycha!
Oj czekoladowe szaleństwo. Szkoda że sklepy pozamykane, bo już bym robiła
Dzisiaj już otwarte 😀
smakowite!
Przepięknie wygląda. Smak również uderza w moje gusta. Deser zdecydowanie broni sie elegancją:)
Idealny na smuteczki. Będę musiała spróbowac zrobic
jest banalnie prosty więc na pewno wyjdzie 🙂
Takie małe a jak cieszy.
wyśmienity deser!
smakowite 🙂
Jest naprawdę pyszne! 🙂 Szukałam kilka tygodni temu przepisów, które wykorzystają moje zapasy czekolady, a ten na dodatek pomaga zużyć zalegające nasiona chia.
Próbowałam także z mleczną i białą czekoladą (wtedy kakao zamieniałam na mleko w proszku). Śmietana 30 nie zawsze chce się ubijać, więc zamieniłam ją na mascaropne z jogurtem (polecam! jest lżejsze niż ze śmietaną)
Dzięki, świetne pomysły! Muszę spróbować z białą czekoladą 🙂