W moim ogrodzie czerwienią się jeszcze ostanie pomidory. To najlepszy czas na sałatki z nimi w roli głównej. A jedną z ulubionych jest ta włoska sałatka panzanella. Jej podstawa to soczyste pomidory i chleb. To super okazja żeby wykorzystać czerstwe pieczywo 😉 Do tego świeże zioła, oliwa z oliwek i jestem w siódmym niebie! To kto się skusi?
Sałatka panzanella
Składniki na 4 porcje:
250 g dobrego chleba
ząbek czosnku
1 kg pomidorów, różne odmiany
2 ogórki gruntowe
oliwa z oliwek
sól (najlepiej w płatkach), pieprz
rukola
świeże liście bazylii
świeże liście oregano
1. Chleb opiekamy (w piekarniku, tosterze lub na patelni) i jeszcze ciepły nacieramy obranym czosnkiem. Kroimy na mniejsze kawałki.
2. Pomidory i ogórki kroimy, zioła siekamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy i podajemy od razu.
9 komentarzy
Proste i smaczne danie, super 🙂
Jedno z moich ulubionych 🙂
Uwielbiam! Teraz jest idealny czas na to danie.
Najlepsza sałatka, nic jej nie przebije
zgadzam się 🙂
uwielbiam tego typu sałatki
ja też 🙂
Uwielbiam pomidory jak i moje córki 🙂
Nic tylko czekać na lato 🙂