
To już ostatni moment, żeby wykorzystać kwiaty czarnego bzu. We Wrocławiu już praktycznie przekwitły 🙁 Ja w tym roku nie przygotowywałam żadnych przetworów z ich wykorzystaniem (ale tu macie np. przepis na galaretkę ;), za to zrobiłam lemoniadę – upały są nie do zniesienia i chłodzę się jak mogę. Jeśli lubicie smak bzu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
Składniki na 2 litry :
2 cytryny
kilka baldachów kwiatów czarnego bzu
2 litry wody
cukier lub miód do posłodzenia
Przygotowanie:
1. Jedną cytrynę kroimy w plastry, z drugiej wyciskamy sok. Dodajemy wszystko do dużego słoja.
2. Dodajemy kwiaty bzu, zalewamy wodą (jeśli boicie się trujących substancji w kwiatach można zalać wrzątkiem), słodzimy do smaku.
3. Podajemy schłodzoną.


3 komentarze
Wspaniałe wykorzystanie 🙂
Dziękuję 🙂
Kiedyś babcia robiła nam taką lemoniadę. Uwielbiam 🙂