Jak tylko zobaczyłam zdjęcie tych cudów w książce „Simply Bread” – przepadłam! Wyglądały tam obłędnie. W oryginale ciastka były z brzoskwiniami z puszki. Ja zamieniłam je na świeże morele – mam wrażenie, że są strasznie rzadko używane w przepisach. Do tego pistacje zamieniłam na migdały 🙂 Cóż mogę powiedzieć, oczywiście, że wyszły przepyszne! Bardzo polecam użyć do nich ciasta francuskiego własnego wyrobu (tu macie przepis na porstą wersję: klik!), bo różnica jest ogromna, a roboty wcale nie ma tak dużo 😉
Ciastka francuskie z morelami i serem
Składniki na 12 sztuk:
1 porcja ciasta francuskiego z tego przepisu:klik!
6 moreli, bez pestek, przekrojonych na pół
1 jajko
100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego, przeciśnietego przez drobne sitko
garść posiekanych migdałów
Nadzienie serowe:
250 g serka kremowego naturalnego (użyłam Łaciatego)
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii
Przygotowanie:
1. Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą i odstawiamy.
2. Jajko rozbijamy widelcem. Wykładamy papierem do pieczenia dwie blachy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wymiar 20x30cm, a następnie tniemy na 6 kwadratów, każdy o boku 10 cm. Przenosimy kawałki ciasta na blachy – po 6 na każdej.
4. Na ciasto nakładamy serowe nadzienie, rozprowadzamy zostawiając wolne miejsce na brzegach. Na środku układamy po połówce moreli i łączymy ze sobą dwa przeciległe brzegi ciasta. Dobrze ściskamy, żeby się nie rozłożyły w trakcie pieczenia. Odtsawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia i rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni (góra/dół).
5. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut lub aż ładnie zbrązowieją.
6. Po wyciągnięciu, jeszcze ciepłe, smarujemy dżemem i posypujemy posiekanymi migdałami.
Smacznego!
4 komentarze
Przepiękne są te Twoje zdjęcia <3 Jestem zauroczona :)))
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Bardzo lubię takie nadzienie, choć do tej pory robiłam z ciastem drożdżowym. 🙂
Drożdżowe też by tu pasowało 🙂