W warzywniakach lato na całego. Ciężko przejśc obojętnie obok wszystkich owoców i warzyw. Mnie najbardziej ciągnie do truskawek i rabarbaru 🙂 Już niedługo przepis na bezę z nimi, a tymczasem mam dla Was rabarbar pod owsiąną kruszonką. nic wyszukanego, ale warto teraz stawiać na proste smaki i wyciągać ile się da z sezonowych dobroci. Rabarbar w takiej formie możecie podać jako śniadanie lub deser. Świetnie będzie smakować na ciepło z gałką lodów 😉
Rabarbar pod owsianą kruszonką
Kategoria
Ciasta
Ciasta z owocami
Słodkości
Rabarbar pod owsianą kruszonką można upiec w jednej dużej formie lub kilku małych.
Persons
4
Czas Przygotowania
5 minut
Czas Gotowania
30 minut
Total Time
35 minut
Składniki
- 350-400 g rabarbaru
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 100 g płatków owsianych
Instrukcje
- Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy na małe kawałki.
- Składniki na kruszonkę rozgniatamy ze sobą, tworząc jednolitą masę. Najlepiej zrobić to rękoma.
- Rabarbar przekładamy do żaroodpornych foremek, na wierzchu kruszymy masę na kruszonkę.
- Pieczemy ok. 30 minut w 200ºC, aż wierzch będzie lekko brązowy. Podajemy najlepiej na ciepło.
Comment
Chciałbym to ciasto upiec narzeczonej. 🙂 Czy mogę mąkę pszenną zastąpić mąką ryżową? Niestety ona nie może jeść pszenicy.