• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Mazurek cytrynowy
25 marca 2018

mazurek cytrynowy

 

Dziś bez zbędnych, przydługawych wstępów – mam dla was mazurek cytrynowy. Na moim klasycznym kruchym cieście, z dodatkiem pysznego lemon curdu. Idealnie wyważone słodko-kwaśne smaki :) Zapraszam :)

 

mazurek cytrynowy

 

Składniki na formę 24-26 cm
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko

Lemon curd:
3 cytryny
1/2 szklanki wody
70 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 jajo
3 żółtka

Do dekoracji:
bezy
czekoladowe jajeczka

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie malaksera (masło kroimy) i łączymy w jednolitą masę. Można też przygotować ciasto klasycznie na blacie: posiekać masło z mąką i cukrem pudrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formujemy płaski placek, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Ścieramy skórkę z cytryn, następnie wyciskamy z nich sok.
3. Do rondelka wlewamy sok, wodę, dodajemy skórkę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Powinna wyjść nam gęsta masa przypominająca kisiel.
4. Ściągamy rondelek z kuchenki, dodajemy pokrojone w kostkę masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy żółtka i jajko – znowu energicznie mieszamy. Jeśli masa nie jest gęsta (powinna mieć konsystencję budyniu), to stawiamy jeszcze na chwilę na minimalny ogień i ciągle mieszając podgrzewamy, aż zgęstnieje.
5. Kruche ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 mm (w razie potrzeby podsypujemy niewielka ilością maki). Wykładamy nim spód tortownicy o szerokości 26-28 cm. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi: wycinamy paski o szerokości 1-1,5 cm i obkładamy nimi ciasto dwukrotnie (2 warstwy). Można docisnąć brzegi widelcem tworząc wzorek.
6. Ciasto wykładamy folią aluminiowa lub papierem do pieczenia, wysypujemy obciążeniem (grochem, fasola lub specjalnymi kulkami) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 15 minut z obciążeniem i minimum drugie tyle bez. Ciasto ma mieć ciemnozłoty kolor. Upieczone studzimy.
7. Gotowe ciasto wypełniamy lemon curdem i dekorujemy pokruszonymi bezami i na przykład czekoladowymi jajeczkami.

Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania. Dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy: prędkość 10/ok. 1 minuta (aż ciasto zbije się w kule). Owijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce. Myjemy misę.
2. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do misy wkładamy trzepaczkę i dodajemy wodę, cukier, mąke ziemniaczana
oraz sok i skórkę z cytryn. Gotujemy: prędkość 3/temp. 100°C/2 minuty. Dorzucamy pokrojone w kostkę masło: prędkość 5/20 sekund. Dodajemy żółtka i jajko: prędkość – 5/temp. 90°C/2-2,5 minuty. Gotowy lemon curd przekładamy do innego naczynia, przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy do ostudzenia.
3. Dalej jak w przepisie powyżej.

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
cytrynykruche ciastolemon curdmazurekwielkanoc
Share

Ciasta  / Słodkości  / Święta i okazje  / Tarty i tartaletki  / Wielkanoc

Żaneta

You might also like

Sernik nowojorski
27 marca 2018
Jak zrobić tort jednorożec
4 marca 2018
Mini szarlotki z różą
30 września 2017

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods