Sąsiadka, kiedy spróbowała tej tarty, powiedziała że bez problemu mogłabym ją serwować w restauracji po 30 zeta za kawałek. Nie mam zamiaru się z nią kłócić 😀 Jest obłędna! Wiem, że długa lista składników i duża ilość pracy przy tym przepisie może odstraszać, ale warto! Poza tym, nie jest to trudne w przygotowaniu, a jedynie czasochłonne.
Najlepiej podzielić sobie pracę na 2 dni. Pierwszego wieczorem przygotować rozmaryn (jeśli chcecie), aromatyzowaną śmietanę krokant i ciasto. Drugiego dokończyć nadzienie i je zapiec. Przynajmniej ja tak zrobiłam 🙂 To kto się skusi?
Tarta czekoladowa z rozmarynem i pomarańczą
Kategoria
Ciasta
Ciasta czekoladowe
Słodkości
Tarty i tartaletki
Persons
10
Serving Size
1
Czas Przygotowania
1 godzina
Czas Gotowania
1 godzina
Total Time
2 godzin
Składniki
- Rozmaryn w cukrze:
- kilka gałązek rozmarynu
- białko jajka
- cukier kryształ
- Nadzienie:
- 120 ml śmietany kremówki
- 90 g masła
- 10 g gałązek rozmarynu
- skórka z 1 pomarańczy
- 270 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko i 3 żółtka (rozmiar L)
- 90 g cukru
- Orzechowy krokant:
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- lub miodu
- 2 łyżki cukru
- duża szczypta soli
- 100 g uprażonych, obranych orzechów laskowych
- Kruche ciasto (na 2 porcje):
- 300 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła,
- pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko z jajka L
- 20 ml wody
Instrukcje
- Rozmaryn w cukrze:
- Gałążki smarujemy dokładnie z każdej strony białkiem. Cukier wsypujemy do miseczki i maczamy w nim gałązki. Odkładamy na kratkę i zostawiamy do wyschnięcia, najlepiej na noc.
- *
- Nadzienie:
- Zaczynamy od aromatyzowanej śmietany - do rondelka dodajemy śmietanę, masło, rozmaryn i skórekę z pomarańczy. Podgrzewamy na małym ogniu prawie do zagotowania. Schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
- *
- Orzechowy krokant:
- Wodę i cukier umieszczamy w rondelku, mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy syrop klonowy, cukier, sól i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i rozprowadzamy. Pieczemy 7-8 minut w 200 stopniach (termoobieg). Siekamy na drobne kawałki.
- *
- Kruche ciasto:
- Mąkę, cukier, sól i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy pulsacyjnie. Żółtko mieszamy z wodą i dodajemy do reszty składników. Miksujemy dalej, aż składniki się połączą. Wykładamy na blat i zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Jedną zamrażamy - można ją wykorzystać do innego ciasta. Drugą wkładamy do lodówki godzinę.
- *
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na średnicę kilka cm większą niż forma. Przekładamy ciasto do foremki dobrze dociskamy. Wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami. Pieczemy 20 minut i ściągamy papier z obciążeniem. Pieczemy jeszcze 6-7 minut. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie posypujemy krokantem.
- *
- Kończymy przygotowanie kremu. Posiekaną czekoladę wsypujemy do metalowej lub szklanej miski. Stawiamy ją na rondelku z gotująca się wodą. Tymczasem podgrzewamy śmietankę z rozmarynem, aż będzie gorąca. Przecedzamy śmietankę do miski z czekoladą (cały czas na rondelku z wodą) i mieszamy , aż czekolada się stopi i masa będzie jednolita. Ściągamy z wody i odstawiamy.
- *
- Jajka, żółtka i cukier ubijamy na dużych obrotach, aż masa będzie jasna i gładka. Jedną trzecią masy jajecznej mieszamy z czekoladową, a następnie wlewamy z powrotem do jajek. Mieszamy szpatułką do połączenia składników i przekładamy na spód z krokantem. Wygładzamy i pieczemy 12 minut w 200 stopniach (góra-dół). Studzimy i przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy rozmarynem.
4 komentarze
O matko. Jeśli będę już miała świeży rozmaryn w ogrodzie, zrobię koniecznie. Nie mogę się doczekać, aż przetestuję, bo brzmi kusząco
na pewno będzie smakować 🙂
A na jaką średnicę podane są składniki? 🙂
24-26 cm 🙂