Armagedon! Takie zdrowe przepisy u mnie na blogu? No czasem trzeba, przecież nie samymi słodyczami człowiek żyje 😉 Zresztą blog zawsze odzwierciedlał moje upodobania kulinarne, a ostatnio staram się jeść zdrowiej, więc się z wami dzielę moimi ulubionymi daniami 🙂
Czym dosłodzić pankejki? Co zamiast cukru?
Ze względu na insulinooporność na co dzień odstawiłam totalnie biały cukier i albo w ogóle nie słodzę, albo stosuję zamienniki. Najczęściej w daniach ląduje erytrol. Ma zerowy indeks glikemiczny, w smaku jest identyczny z cukrem i jest dość słodki. Kiedyś używałam ksylitolu, jednak jest on trujący dla psiaków i wolę nie mieć go w domu ze względów bezpieczeństwa.
Fit pancakes: płatki owsiane zamiast mąki?
Tak! Płatki owsiane mają w miarę niski indeks i zmielone świetnie zastępują mąkę np. W przepisach na fit pankejki. I jeśli unikacie glutenu to jest to idealny zamiennik!
W składnikach dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia – nie jest to konieczne, ale jeśli lubicie bardziej puszyste pancakes, a nie płaskie placuszki, to proszek zrobi wam robotę 😉
Zdrowe owsiane pancakes: jakich składników potrzebujemy?
Składniki na 9-10 sztuk:
150 g płatków owsianych błyskawicznych
2 jajka
6 czubatych łyżek jogurtu greckiego
2 łyżeczki erytrolu
2 łyżki masła orzechowego
woda lub mleko – w zależności od potrzeby
1 łyżeczka proszku do pieczenia – opcjonalnie
+ulubione dodatki do podania
Jak przygotować Fit pancakes? Przepis krok po kroku:
- Płatki owsiane wsypujemy do bidonu blendera i miksujemy na prędkości 1 około 1 minutę, wysypujemy do miseczki (jeśli od razu dodamy mokre składniki masa nie będzie się ładnie miksować – mąka owsiana musi być na spodzie).
- Do bidonu dodajemy jajka, jogurt, masło orzechowe, erytropoetyny, proszek do pieczenia i pół szklanki wody lub mleka oraz na koniec zmiksowane płatki. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy płynu. Powinna być konsystencji gęstej śmietany.
- Na rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię wykładamy po 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażymy na średnim ogniu aż wierzch będzie w większości ścięty i przewracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilę.
- Pancakes podajemy z ulubionymi składnikami – u mnie syrop klonowy i miechunka.
Najedzeni po pankejkach – co na drugie śniadanie?
Jak już dogodzimy sobie rano pysznymi pankejkami, to fajnie byłoby zabrać coś zdrowego i szybkiego w przygotowaniu do pracy. I tu u mnie wchodzą koktajle. Kiedyś na samą myśl o zielonym koktajlu mnie mdliło, ale wystarczy dobrze dobrać resztę składników i zielony koktajl już nie taki straszny 🙂
Koktajl szpinakowo-pomarańczowy z imbirem
Składniki:
2 garście szpinaku
300 ml soku ze świeżych pomarańczy
2-3 plasterki imbiru
1 banan
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w bidonie blendera i miksujemy ok. 15-20 sekund.
Nowy sprzęt kuchenny sposobem na zmotywowanie się do zdrowego odżywiania?
Obie potrawy przygotowałam w blenderze Kenwood, model SMP060WG, który dostałam ostatnio do przetestowania. Nie spodziewałam się po takim maluszku aż takiej mocy 🙂 Płatki owsiane zmiksował błyskawicznie! Koktajl zrobił jeszcze szybciej – w jakieś 15 sekund. Jeżeli rozważacie zakup blendera, to ten ma mnóstwo zalet:
- Szybkość – dosłownie chwila i macie ulubiony koktajl. Co więcej – możecie sobie przygotować składniki do bidonów wieczorem i rano tylko je zmiksować, będzie jeszcze szybciej!
- Bidony – skoro już o nich mowa, to w zestawie z blenderem są 2 bidony. Bardzo pojemne, bo aż 600 ml, każdy z osobną pokrywką. Ściągacie koktajl z blendera, zakręcacie i możecie od razy zabrać go w drogę. Mniej mycia – kto tego nie lubi? 😉
- Łatwe czyszczenie – części można spokojnie myć w zmywarce.
- Wysoka jakość za niską cenę – blender jest naprawdę dobrej jakości, zwłaszcza bidony, które mają grube ścianki i porządne zakrętki. Jego cena waha się w Internecie od 120 do 130 zł, więc to naprawdę świetna cena!
2 komentarze
robiliśmy już rugi raz pankejki owsiane i są kozackie! na stałe w niedzielne poranki 🙂
Super!