Dziś bez zbędnych, przydługawych wstępów – mam dla was mazurek cytrynowy. Na moim klasycznym kruchym cieście, z dodatkiem pysznego lemon curdu. Idealnie wyważone słodko-kwaśne smaki 🙂 Zapraszam 🙂
Składniki na formę 24-26 cm
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
Lemon curd:
3 cytryny
1/2 szklanki wody
70 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 jajo
3 żółtka
Do dekoracji:
bezy
czekoladowe jajeczka
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie malaksera (masło kroimy) i łączymy w jednolitą masę. Można też przygotować ciasto klasycznie na blacie: posiekać masło z mąką i cukrem pudrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formujemy płaski placek, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Ścieramy skórkę z cytryn, następnie wyciskamy z nich sok.
3. Do rondelka wlewamy sok, wodę, dodajemy skórkę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Powinna wyjść nam gęsta masa przypominająca kisiel.
4. Ściągamy rondelek z kuchenki, dodajemy pokrojone w kostkę masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy żółtka i jajko – znowu energicznie mieszamy. Jeśli masa nie jest gęsta (powinna mieć konsystencję budyniu), to stawiamy jeszcze na chwilę na minimalny ogień i ciągle mieszając podgrzewamy, aż zgęstnieje.
5. Kruche ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 mm (w razie potrzeby podsypujemy niewielka ilością maki). Wykładamy nim spód tortownicy o szerokości 26-28 cm. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi: wycinamy paski o szerokości 1-1,5 cm i obkładamy nimi ciasto dwukrotnie (2 warstwy). Można docisnąć brzegi widelcem tworząc wzorek.
6. Ciasto wykładamy folią aluminiowa lub papierem do pieczenia, wysypujemy obciążeniem (grochem, fasola lub specjalnymi kulkami) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 15 minut z obciążeniem i minimum drugie tyle bez. Ciasto ma mieć ciemnozłoty kolor. Upieczone studzimy.
7. Gotowe ciasto wypełniamy lemon curdem i dekorujemy pokruszonymi bezami i na przykład czekoladowymi jajeczkami.
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania. Dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy: prędkość 10/ok. 1 minuta (aż ciasto zbije się w kule). Owijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce. Myjemy misę.
2. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do misy wkładamy trzepaczkę i dodajemy wodę, cukier, mąke ziemniaczana
oraz sok i skórkę z cytryn. Gotujemy: prędkość 3/temp. 100°C/2 minuty. Dorzucamy pokrojone w kostkę masło: prędkość 5/20 sekund. Dodajemy żółtka i jajko: prędkość – 5/temp. 90°C/2-2,5 minuty. Gotowy lemon curd przekładamy do innego naczynia, przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy do ostudzenia.
3. Dalej jak w przepisie powyżej.
Leave A Reply