• Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
  • O mnie
  • Portfolio
  • WSPÓŁPRACA
  • Kontakt

  • Fotografia kulinarna
  • Słodkości
    • Ciasta
      • Bezowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta ucierane
      • Serniki
      • Szarlotki i ciasta z jabłkami
      • Tarty i tartaletki
    • Ciastka
      • Czekoladowe
      • Cake pops
      • Kruche
      • Ozdobne – z lukrem
      • Pie pops
      • Pierniczki
    • Cupcakes i muffiny
      • Cupcakes
      • Muffiny
    • Desery
    • Lody
    • Torty
    • Trufle i czekoladki
  • Święta i okazje
    • Boże Narodzenie
    • Dzień mamy
    • Dzień św. Patryka
    • Halloween
    • Święto Dziękczynienia
    • Tłusty Czwartek
    • Walentynki
    • Wielkanoc
  • Przetwory i dodatki
    • Dżemy
    • Napoje
    • Pieczywo
  • Przepisy bazowe
  • Vege Factory
    • Do chleba
    • Śniadanie
    • Zupy
    • Na drugie
    • Kolacja
    • Sałatki
  • DIY
Drożdżowe muffiny z konfiturą śliwkową
16 kwietnia 2013

Drożdżowe muffiny z konfiturą śliwkową

Co zrobić, kiedy ma się mnóstwo śliwkowej konfitury, za którą się nie przepada? Wsadzić ją do czegoś, co się uwielbia! W moim przypadku są to drożdżowe muffiny. Ubóstwiam drożdżowe wypieki: bułeczki, chałki, ciasta – w zasadzie wszystko, ale muffinki chyba najbardziej :) Są proste w przygotowaniu, zwłaszcza, jeżeli ktoś zna się na drożdżowym cieście. W sam raz na śniadanie do kawy albo na kolację do szklanki gorącego mleka. Na podwieczorek też mogę być :) Oczywiście na wierzchu nie mogło zabraknąć kruszonki – słodka, chrupiąca, po prostu idealna. Jako nadzienie możecie użyć każdej konfitury czy dżemu, a nawet budyniu czy nutelli. No to do rozczynu!

Składniki na 12 muffinek:

  • 250 g mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • konfitura śliwkowa do nadziewania

Wszystkie składniku muszą być w pokojowej temperaturze!!!

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 100 g zimnej margaryny
  • 50 g cukru pudru

Z drożdży, cukru, 2 łyżek mleka i łyżki mąki robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez chwilę. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite dodajemy roztopione, przestudzone masło i mocno wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy – musimy dobrze napowietrzyć ciasto, żeby ładnie nam wyrosło. Najlepiej zatrudnić do wyrabiania jakiegoś silnego mężczyznę :) Gotowe ciasto wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę do pieczenia pokrojoną w kostkę i zagniatamy, aż powstaną granulki. Odstawiamy do lodówki.

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe kulki, które następnie rozgniatamy w dłoniach na płaski okrąg. Na środek każdego „placuszka” nakładamy odrobinę konfitury i łączymy brzegi, żeby znowu zrobić kulkę. Nie nakładajcie za dużo nadzienia, bo nie zawiniecie brzegów! Moje kuleczki zajmowały mniej więcej połowę miejsca w foremkach na muffinki, ale możecie zrobić większe. Do formy na muffinki wkładamy papilotki i na dnie każdej układamy zawinięte muffinki (miejscem sklejenia ciasta do dołu). Przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170° przez 20-25 minut, aż zbrązowieją na wierzchu.

Smacznego!

Drożdżowe muffiny z konfiturą śliwkową Drożdżowe muffiny z konfiturą śliwkową

Podziel się:

  • Tweet
  • Drukuj
ciasto drożdżowekonfitura śliwkowakruszonkamuffinki
Share

Muffiny

Żaneta

You might also like

Drożdżowe bułeczki z masłem palonym
29 listopada 2017
Proste kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką
30 czerwca 2017
Obłędne drożdżówki z jagodami i ricottą
12 sierpnia 2016

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wyszukaj na stronie:

  • Ceneo

  • O mnie

    Cześć, mam na imię Żaneta. Uwielbiam piec
    i robić zdjęcia. Choć sama nie lubię słodyczy, to sam proces ich przygotowywania, pieczenia i fotografowania jest moją pasją. Mam cudownego męża i słodkiego pudla imieniem Walter, a po sesji foto lubię usiąść przy kominku z książką Stephena Kinga
    w jednej ręce i kawą w drugiej.

  • Dołącz do mojej grupy wsparcia na FB

    fotografia i stylizacja kulinarna
  • Świąteczne przepisy

    wieniec żurawinowy
  • Newsletter

  • Social Media

  • Ceneo

  • Piszę dla:

  • Najpopularniejsze posty

    Krem mascarpone
    Tarta z kremem mascarpone i owocami
    Jak zrobić tort jednorożec
    Tort śmietanowy z malinami
    Masło palone
    Kiszony czosnek niedźwiedzi
  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token. Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/netqa86/domains/cupcakefactory.pl/public_html/wp-content/themes/letsblog/lib/custom.lib.php on line 393

    Instagram


  • Tagi

    banany beza bezglutenowe biała czekolada biszkopt Boże Narodzenie ciastka kruche ciasto drożdżowe cupcakes cynamon cytryna czekolada deser DIY jabłka jagody jesień krem mascarpone kruche ciasto kruszonka lato lody lukier królewski maliny mascarpone migdały miód orzechy rabarbar royal icing sernik tarta tort truskawki vege vege factory Walentynki wegańskie wege wegetariańskie wielkanoc wiosna zima śliwki śniadanie



@zaneta.hajnowska
  • Newsletter


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods