Przepis na to ciasto znalazłam gdzieś w odmętach pinteresta. Niestety za pierwszym razem wyszedł piękny zakalec. Ale za to w smaku! Połączenie śliwek z orzechową kruszonką było obłędne. Postanowiłam więc zrobić ciasto po swojemu no i wyszło 😀 Jeśli jesteście fanami kruszonek (a kto nie jest? :D) to koniecznie musicie go spróbować!
Orzechowe ciasto ze śliwkami
Składniki na formę 20 cm:
Kruszonka:
70 g orzechów (np. włoskich lub laskowych)
50 g cukru trzcinowego
35 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
30 g zimnego masła
Ciasto:
6 śliwek węgierek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
150 g masła w temp. pokojowej
75 g cukru
skórka starta z 1 cytryny
2 jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki
250 ml mleka
Przygotowanie:
1. Orzechy rozdrabniamy w malakserze na grudki. Osobno siekamy resztę składników na kruszonkę (też w malakserze) i łączymy je z orzechami. Wkładamy do lodówki.
2. Śliwki kroimy na ćwiartki, zasypujemy łyżeczką cukru i cynamonem, odstawiamy.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i powoli dalej ucieramy. Dodajemy skórkę z cytryny i dalej ucierając, dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem i mleko.
4. Połowę ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy połową kruszonki i wykładamy połowę śliwek. Wykładamy resztę ciasta, śliwki i kruszonkę.
5. Pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) przez godzinę. Jeśli ciasto zaczyna się za mocno rumienić, można przykryć je papierem do pieczenia, żeby zapobiec spaleniu.
10 komentarzy
tak to jest z testowaniem nowych przepisów, że czasem trzeba jednak zrobić po swojemu 🙂
Mam ochotę na takie ciacho. Na pewno skorzystam z tego przepisu w najbliższym czasie.
Cisto wygląda przesmacznie!
Nigdy nie trzymam się ściśle do przepisów, zawsze je modyfikuję po swojemu…
Śliwki, orzechy i kruszonka! To nie mogło nie wyjść ❤️
Ale wygląda, smakuje na pewno jeszcze lepiej! Myślisz, że jabłka też będą tu dobrze smakować? ?
myślę, że będzie pyszne ze wszystkim 😀
Często robię orzechową kruszonkę. Jest przepyszna. W połączeniu ze śliwkowym ciastem to już obłędny smak.
Wspaniałości… Dobrze, że opracowałaś swoją wersję. Będę mieć gotowca. Pyszności!!!!
Zrobię, na pewno zrobię to ciacho bo aż mi ślinka pociekła
Przepiękne zdjęcia! A ciasto prezentuje się obłędnie, idealne na jesień do kawy 😀