Przepisy z matchą już jakiś czas chodziły mi po głowie, kiedy więc zaczęliśmy planować wiosenny numer magazynu Kocioł, wiedziałam, że będę robić zielony deser 🙂 Gwiazdą ostatniego numeru była śmietana, wybór był więc oczywisty – robię zieloną panna cottę z matchą. Możecie zamienić klasyczną śmietanką na mleko kokosowe, żeby zrobić deser w wersji wegańskiej. Śmiem twierdzić, że może być wtedy jeszcze smaczniejszy 🙂 Ten deser ma specyficzny smak i jeśli nie przepadacie za zieloną herbatą lepiej go sobie odpuśćcie i zróbcie klasyczną wersję z malinami (przepis tutaj!) albo jeszcze bardziej odjechaną z dynią (klik!)
Panna cotta z matchą
Składniki na 3-4 porcje:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki ksylitolu
¾ łyżeczki agar agar
2 łyżeczki herbaty matcha
Przygotowanie:
1. Odlewamy ok. ¼ szklanki śmietanki.
2. Resztę wlewamy do rondelka, dodajemy ksylitol i agar agar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.
3. Matchę mieszamy dokładnie z pozostałą śmietanką i wlewamy do rondelka. Chwilę gotujemy.
4. Rozlewamy do małych pojemniczków i chłodzimy przez minimum 2 godziny.
5. Podajemy zimne.
Smacznego! 🙂
2 komentarze
Zakochałam się w tym zdjęciu 🙂 A co do panny cotty to nigdy jej jeszcze nie próbowałam.
Spróbuj zrobić, taka klasyczna jest naprawdę prosta w przygotowaniu 🙂