Wprawdzie już po świętach, ale jogurtowo-cytrynowe cupcakes można uznać za wiosenne (nie wiem jak u Was, ale u mnie słońce za oknem :)). Szczególnie podoba mi się ich dekoracja – masa czekoladowa doskonale imituje trawę, a czekoladowe jajeczka, które pokolorowałam barwnikami spożywczymi, wyglądają zupełnie jak przepiórcze. Można je też udekorować kwiatkami z lukru królewskiego, będą wyglądać jak wiosenna łąka. Słodki smak czekolady doskonale równoważy kwaskowaty smak cytrynowej babeczki. Pycha!
Składniki na 12 babeczek:
- 200 g mąki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z całej cytryny i sok z min. połowy
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy połowę mąki i jogurtu – ubijamy. Po chwili dodajemy resztę jogurtu i mąki, ubijamy i na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia.
Krem czekoladowy:
- 250 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- zielony barwnik spożywczy
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy śmietankę, odrobinę barwnika i ubijamy całość mikserem. Odstawiamy masę do zastygnięcia. Musi być twarda na tyle, żeby po wyciśnięciu utrzymywała kształt. Masę wyciskałam na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i specjalnej „trawiastej” końcówki Wiltona nr 233.
Jajeczka, które znajdują się na zdjęciach, to gotowe cukierki z białej czekolady, które pokolorowałam za pomocą gąbki i barwników spożywczych, ale możecie udekorować babeczki jak chcecie 🙂
Smacznego!
Leave A Reply