Przedstawiam Wam moją wariację na temat sernika nowojorskiego 🙂 To chyba mój ulubiony rodzaj sernika – idealnie gładki, ciężki, wilgotny, po prostu idealny. Bez żadnych zbędnych dodatków 🙂 Ja najbardziej lubię go polać polewą z białej czekolady, która dodaje mu trochę więcej słodyczy.
Sernik nowojorski
Składniki na formę 20 cm:
spód:
100 g herbatników
50 g masła
masa serowa:
1 kg tłustego twarogu lub twarogu do serników
200 g cukru
6 jajek
sok z ½ cytryny
skórka z 1 cytryny
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g creme fraiche lub śmietany
1/2 łyżeczki soli
polewa:
100 g białej czekolady
2 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie:
1. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do niego ciastka i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i ugniatamy. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Studzimy.
2. Cukier miksujemy w malakserze. Ser mielimy 3-krotnie w maszynce do mięsa lub dokładnie miksujemy w malakserze (pomijamy krok, jeśli używamy sera do serników).
3.Do sporej miski dodajemy wszystkie składniki i na wolnych obrotach miksujemy jedynie do połączenia składników.
4. Formę z upieczonym spodem obkładamy dokładnie folią aluminiową, żeby nie przemokła w trakcie pieczenia. Wewnątrz boki smarujemy masłem i wlewamy masę serową.
5. Do głębokiej formy lub blachy do piekarnika wstawiamy foremkę z sernikiem i wlewamy tyle wody, żeby sięgała minimum do połowy tortownicy. Dzięki temu sernik będzie się równo piekł, nie będzie rosnąć i wyjdzie wilgotny. Pieczemy w 160°C przez 1,5 godziny. Sernik jest gotowy, kiedy cała góra jest ścięta, a środek lekko się trzęsie przy ruszaniu foremką, ale widać, że nie jest już płynny. Zostawiamy najpierw na godzinę w zamkniętym piekarniku. Potem studzimy w temperaturze pokojowej, a na koniec wkładamy na kilka godzin do lodówki.
6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i polewamy nią sernik.
4 komentarze
Witam. Jakiej śmietany najlepiej użyć? I czy muszę wkładać sernik do wody czy mogę postawić naczynie z wodą pod sernik iem?
Najlepiej śmietanę kwaśną i gęstą (12% lub 18%). Co do wody, to nie próbowałam, ale wydaje mi się, że efekt nie będzie taki sam.
Mam pytanie : Czy sernik jak pozostawiamy w piekraniku po pieczeniu ma wciąż znajdować się w wodzie? Proszę o odpowiedź:D
tak