Babeczki to nie jest zapewne pierwszy wypiek, jaki przychodzi na myśl przy świątecznych planach. Ja mam dla Was właśnie ich świąteczną wersję: potrójnie piernikowe babeczki. A dlaczego potrójnie? Mamy smak piernika w cieście, kremie i do tego pierniczków posypka 🙂 Smakują, pachną i wyglądają piernikowo 😉 To kto robi na święta?
Potrójnie piernikowe babeczki
Składniki na 10 sztuk:
100 g masła
40 g kakao
1 jajko
60 g gęstej, kwaśnej śmietany
100 ml wody gazowanej
120 g mąki
150 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
Krem piernikowy
250 g mascarpone
250 g śmietany 30%
1 łyżka przyprawy do piernika (jeśli w przyprawie jest cukier, nie dodajemy go już dodatkowo do kremu)
1 łyżka cukru
dodatkowo: pierniczki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku z kakao (uważajcie, bo masa jest bardzo gęsta i może się przypalić) i ostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy lekko z jajkiem. Dodajemy kakao z masłem i wodę gazowaną, całość ponownie lekko ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Już nie ubijamy, tylko mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy.
2. Ubijamy schłodzone mascarpone i śmietanę na puszystą masę. Pod koniec dodajemy przyprawę do piernika i ew. cukier. Gotowym kremem dekorujemy babeczki.
3. Całość posypujemy pokruszonymi pierniczkami.
Leave A Reply