Dziś coś świątecznego, czyli wielkanocne ciasteczka, kruche, o cytrynowym smaku (chociaż pogoda za oknem sugeruje, że powinnam upiec piernik albo inny Bożonarodzeniowy wypiek). Narobiłam się przy nich okrutnie i chyba nadwyrężyłam plecy, ale moim zdaniem warto było, bo są cudne.
A jeszcze cudniej będą prezentować się na świątecznym stole. Ciastka zrobiłam z klasycznego przepisu na kruche ciasto, dodając lekką cytrynową nutę – wyszły przepyszne. Dekoracje, które tu prezentuję, to tylko moje wymysły – możecie wyciąć dowolne kształty, w zależności od tego, jakie foremki macie w domu i udekorować je wedle uznania – tutaj ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂 I wybaczcie natłok zdjęć, ale nie mogłam się oprzeć 🙂
Składniki na ciastka:
- 225 g masła w temp. pokojowej
- 225 g cukru pudru
- 450 g mąki
- 1 jajko
- skórka i sok z 1 cytryny
- szczypta soli
Masło ucieramy z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodajemy ubite jajko i dalej ucieramy. Po chwili wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, w międzyczasie dodając skórkę i sok z cytryny. Ciasto zagniatamy i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy wielkanocne wzory. Przed wstawieniem do piekarnika ciastka wkładamy jeszcze na 15 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wkładamy nasze ciasteczka ułożone wcześniej na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut (ciacha powinny mieć jasny kolor). Po upieczeniu zostawiamy do schłodzenia, a następnie dekorujemy.
Składniki na lukier królewski:
Użyłam podwójnej porcji.
- 2 białka
- 400-450 g cukru pudru
- barwniki spożywcze (u mnie w proszku)
Lekko ubijamy białka, żeby się spieniły. Dosypujemy cukier puder i ubijamy na bardzo wysokich obrotach mikserem przez 10 minut. Dzielimy lukier do kilku miseczek i barwimy. Każdy kolor wlewamy do worków cukierniczych z końcówkami dekoratorskimi o średnicy 1-2 mm i dekorujemy wedle uznania.
Jak dekorować lukrem królewskim?
Lukier królewski jest świetnym sposobem na wykonanie ozdób cukierniczych, trzeba tylko poświęcić trochę czasu, żeby się z nim zapoznać. Do dekorowania ciastek używam tzw. 10-sekundowego lukru (10 seconds royal icing). Normalnie, żeby udekorować ciastko potrzebny jest gęstszy lukier do zrobienia obramowania i rzadszy, do wypełnienia kształtu. 10-sekundowy lukier jest dobry i do robienia kontur, i do ich wypełniania. „Sekundowość” lukru sprawdzamy przecinając jego powierzchnię nożem i licząc ile sekund zajmuje ponowne jej wygładzenie. Jest o tym mnóstwo filmików na YouTube, na pewno znajdziecie 🙂
Do dekoracji, które wykonałam, użyłam dwóch rodzajów końcówek: Wilton nr 1 i 2. „Jedynką” dekorowałam małe ciasteczka (kurczaczki, kwiatki, zajączki) i drobniejsze detale na większych ciachach. „Dwójka” jest dobra do konturów dużych ciastek i wypełniania dużych powierzchni.
Smacznego i wesołych świąt!
20 komentarzy
zrobimy z Córeczką, bo jesteśmy fankami Twoich pierniczków na Boże Narodzenie- więc i na te Święta musimy zrobić ich odpowiednik;p mam tylko pytanie ile mniej więcej wychodzi sztuk lub blaszek? bo mamy dosyć sporą Rodzinkę do obdarowania;)
Ciężko mi powiedzieć, bo dużo zależy od wielkości foremek 🙂 Takich dużych, ok. 7 cm ciastek wychodzą ze 2 blachy ciastek + trochę małych. Tak między 20 a 30 sztuk.
ok dziękuję;) za szybką odpowiedź;) przydała się bo wlaśnie robię listę zakupów;) Wesołych i smacznych Świat;)
aha jeszcze jedno pytanie jeśli można- czy ciastka jeżeli będą lukrowane są baaardzo słodkie czy zjadliwe?;) chodzi mi o to czy mozna zmniejszyc troszkę ilość cukru w cieście- w sensie czy nie zaburzy konsystencji- i czy to w ogóle konieczne? czy robić takie jakie są i nie kombinowac;)
Ciastka są mocno słodkie, jak to kruche maślane. Ja ich osobiście nie jem, a jak już, to zdrapuję lukier, bo aż takiej słodyczy nie lubię 🙂 . Nigdy nie zmniejszałam ilości cukru, ale wtedy dodałabym troszeczkę więcej mąki, żeby się nie rozpłynęły podczas pieczenia :).
i jeszcze pytanie o lukier- do tej ilości ciastek podwoić podane proporcje? czy już są podwojone…;)
Podwoić, to jest jedna porcja 🙂
ok dziękuję;)))
Robiłyśmy, ciastka same w sobie dobre w smaku;)kształt zachowują cudnie;)z lukrami pobawiłyśmy się barwiąc je na wiele kolorów więc było fajnie;) na prezenty spisały się dobrze;) ale lukru zdecydowanie za dużo- zmarnowałam co najmniej 2 białka i górę cukru pudru.
Oj, widać coś mi się pomyliło, muszę to sobie zapisać. Jak mi zostaje lukier, to robię różne ozdoby na później – oczy, kwiatki serduszka, itp 🙂
myślałam jeszcze nad tym i już wiem w czym może być rzecz;) ja nie mam rękawa z końcówkami i maluję lukrem po prostu pędzlami, i mimo że są pokryte w całości to warstwa lukru była o wiele cieńsza niż u Ciebie na zdjęciach, więc odwołuję;)Aga
No może tak być 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zakochałam się w tych ciasteczkach 🙂
Jak długo wcześniej można zrobić ciasteczka, aby były dobre w świeta? Mam dużo świątecznych planów i obawiam się, że musiałabym je zrobić jutro (poniedziałek), albo pojutrze. Wytrzymają do niedzieli?
Pięknie dziękuję za odpowiedz 🙂
Pewnie, że wytrzymają 🙂 Tylko trzymaj w zamkniętym pojemniku
Ślicznie dziękuję za błyskawiczna odpowiedz <3
Ciasteczka wyglądają przepięknie. Moje będą dekorowane przez 4-latka i 2-latkę, więc aż się boję efektu 😉
Mam 2 pytania odnośnie przepisu: czy ciasto ucieramy mikserem, czy lepiej w makutrze oraz co dokładnie oznacza „ubite jajko”. Chodzi o po prostu rozbełtane jajo?
Ja wasze ucieram mikserem, a jajko ma być wlasnie rozbełtane ?
Bardzo dziekuję za odpowiedź, zwłaszcza w przedświątecznym zamieszaniu.
🙂