To miał być przepis na mazurek, ale tak patrzę na to ciasto i raczej jest to tarta 🙂 Chociaż niech mi ktoś powie, jaka jest różnica między mazurkiem, a tartą? Bo nie do końca sama wiem 😀 W każdym razie – małż sobie zażyczył coś z karmelem, więc zrobiłam tartę z solonym karmelem, na kakaowym spodzie. Krem jest absolutnie obłędny – połączenie klasycznego kremu mascarpone z solonym karmelem to strzał w 10-tkę!
Tarta z solonym karmelem
Składniki na formę 20 cm:
Ciasto:
275 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki kakao
Krem:
200 g mascarpone
50 śmietanki 30%
2 łyżki (50 g) sosu karmelowego + do polania
Potrzebny sprzęt: malakser (opcjonalnie), wałek, tortownica 20 cm lub forma na tartę, obciążenie do pieczenia ciasta (np. fasola sucha), mikser
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub siekamy na blacie i wyrabiamy (więcej o wyrabianiu kruchego ciasta tutaj: klik!). Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20-30 minut.
2. Ciasto rozwałkowujemy na lekko omączonym blacie na grubość ok 0,5 cm. Przekładamy do formy (nie trzeba jej niczym smarować), wykładamy dokładnie dno, a brzegi odcinamy na wysokości ok 1-1,5 cm. Wstawiamy z powrotem do lodówki lub zamrażarki.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra/dół). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchą fasolą i pieczemy 15 minut, po czym ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.
4. Składniki na krem miksujemy na średnich obrotach miksera, aż się połączą i ubiją w sztywny krem.
5. Wykładamy go na kakaowy spód i polewamy sosem karmelowym. Możemy udekorować dekoracją z karmelu.
Smacznego!
3 komentarze
Czy może być zwykła mąka?
Może, ale z krupczatką ciasto jest bardziej kruche
Dzień dobry. Jaką ilość śmietanki należy dodać do kremu, 50 czego, ml, g?