Znalazłam ostatnio w Lidlu małe foremki do babek i od razu wylądowały w koszyku. Myślałam jaki by tu zrobić smak i padło na czekoladę! Babki są obłędne! Wilgotne, mocno czekoladowe, niezbyt słodkie. Nie przejmujcie się kawą w przepisie – w ogóle jej nie czuć w smaku. A to dzięki niej babki mają tak wilgotne ciasto 😉
Mini babki czekoladowe
Składniki na ok. 18 sztuk
Suche:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
60 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Mokre:
150 ml mocnej, czarnej kawy, ostudzonej
190 g jogurtu naturalnego lub kefiru
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
Potrzebny sprzęt: foremki na babeczki
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
2. W osobnych miskach mieszamy dokładnie suche i mokre składniki.
3. Do suchych dodajemy mokre i mieszamy do połączenia się masy.
4. Ciasto przelewamy do foremek. Jeśli używacie sylikonowych, jak ja, to nie potrzeba ich niczym smarować. Metalowe trzeba posmarować olejem lub masłem.
5. Pieczemy ok. 30 minut. Ja swoje babeczki piekłam na 3 tury, w tej samej foremce, za każdym razem od razu wyciągając świeżo upieczone babki i napełniając ponownie formę. W tym czasie surowe ciasto przechowywałam w lodówce.
6. Upieczone babki studzimy na kratce.
7. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Na koniec dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Polewamy babki.
Smacznego!
13 komentarzy
bardzo mroczne te babeczki 😉 na pewno pyszne ale i tak jajeczka najpiękniejsze 😉
Pysznie się zapowiadają te babeczki!
Stylowe babeczki!
Pięknej Wielkanocy.
Wyglądają cudnie ?aż mam ochotę wypróbować ten. Przepis na święta. POZDRAWIAM
Przepiękne te babeczki! Myślisz że kefir/jogurt mogę zastąpić jogurtem kokosowym?
Myślę, że jak najbardziej 🙂
Biorę przepis! ❤️ A tło to Ty masz idealne! ❤️
Wyglądają spektakularnie, i do tego to moje smaki. Takie babeczki to świetny pomysł na święta.
Mi tam smak kawy wcale a wcale by nie przeszkadzał ? wyglądają uroczo ?
Jak da mnie kawa na plus 🙂 a babeczki wyglądają obłędnie
I smakują równie dobrze 🙂
Witam zrobiłam babeczki są pyszne zamiast jogurtu dałam smietanę 30 procentową bo taką miałam i na polewę czekoladę mleczną .
Babeczki pycha robiłam już kilka razy zamiast jogurtu daję kremówkę są pulchniutkie najlepsze polecam i dziękuję za super przepis .