Te wegańskie tacos z fasolą wcale nie miały trafić na blog. Zrobiłam je z myślą o zdjęciu na konkurs Porcelany Lubiana, w którym biorę udział. Ale wyszły tak smaczne, że postanowiłam się z wami podzielić przepisem. Ja wiem, że na zdjęciu to wygląda, jakby przygotowanie zajmowało jakieś 5 godzin, ale jeśli kupicie gotowe placki, to wyrobicie się w pół godzinki 🙂 Głównym składnikiem nadzienia jest sos z czerwonej fasoli i pasta z awokado. Moim zdaniem konieczna jest też kolendra, a resztę możecie dodać wg upodobań. Ja postawiłam na mango, czerwoną cebulę, pomidorki i owoce granatu 🙂
Wegańskie tacos z fasolą i awokado
Składniki na 8 porcji:
2 puszki fasoli czerwonej
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kakao
1 szklanka passaty pomidorowej
Pasta z awokado:
2 awokado
sok z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku
świeża kolendra
sól, pieprz
Do podania:
czerwona cebula
pomidorki koktajlowe
owoce granatu
mango
świeża kolendra
kukurydziane tortille
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Składniki na pastę z fasoli dodajemy do misy z końcówką do mieszania. 90 stopni, prędkość 1, 30 minut.
2. Awokado obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę. Umieszczamy w wysokim, wąskim naczyniu, dodajemy sok z cytryny, sporo kolendry i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Tortille przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i nadziewamy pastą z fasoli, awokado i resztą składników.
Przygotowanie klasyczne:
1. Składniki na pastę z fasoli umieszczamy w garnku. Gotujemy na średnim ogniu, żeby fasola się nie rozpadła, a passata odparowała, co jakiś czas mieszając, przez ok. 30 minut.
Reszta przepisu jak wyżej.
2 komentarze
Ale pysznie wygląda! Idę zajrzeć do spiżarni, czy się jeszcze jakaś fasola ostała 🙂
Mam nadzieję, że została, haha 😀