Od jakiegoś czasu powinnam unikać białej mąki i używać tylko pełnoziarnistych typów. O ile przy chlebie jest to proste do zrobienia, to przy wszelkich placuszkach, naleśnikach i gofrach już nie do końca. Ratunkiem dla mnie okazała się mąka pełnoziarnista orkiszowa i to właśnie z niej zrobiłam te czekoladowe gofry. Są bez cukru, ale jak dla mnie wcale go nie potrzebują. Świetnie smakują z owocami i bitą śmietaną 🙂
Czekoladowe gofry pełnoziarniste
Składniki na ok. 12 sztuk:
2 jajka
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju
140 g (300 ml) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
ew. olej do nasmarowania gofrownicy
Przygotowanie:
1 Rozgrzewamy gofrownicę.
2. W misce mieszamy dokładnie suche składniki. Dodajemy mokre i ponownie mieszamy.
3. Masę wlewamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy gofry.
4. Podajemy na słodko.
Pro tipy:
– gofry będą bardziej chrupiące, jeśli posmarujecie gofrownicę odrobiną oleju
– nie zmiękną po upieczeniu, jeśli położycie je na kratce, żeby dobrze odparowały
– masa jest rzadka, ale tak ma być! tak wyglądała moja:
Comment
w smaku dobre, ale tak przywarły, że zapierniczyłam sobie całą gofrownicę i resztę usmażę jako naleśniki… A nasmarowałam olejem.