Wegańskie mini pączki to coś, co jeszcze niedawno nie przeszłoby mi przez gardło 😀 Ostatnio jednak jestem otwarta na eksperymenty i kiedy wymyślałam przepis na te kokosowe pączki, postanowiłam pójść za ciosem i oprócz zamiany zwykłego mleka na kokosowe, zamienić też masło na olej kokosowy i całkiem zrezygnować z jajek. Nie ma się co łudzić – te pączki nie smakują jak klasyczne. Są bardziej kruche, nie tak puszyste, ale to nie znaczy, że nie są smaczne. Mąż wsunął 4 pod rząd nie narzekał 😀 Dzięki posypce smak limonki i kokosa jest bardzo mocno wyczuwalny. Jeśli więc jesteście weganami, nie jecie nabiału lub jajek – spróbujcie i usmażcie te pączki. Są naprawdę smaczne i w dodatku bardzo szybkie w przygotowaniu. Mi całość, włącznie ze smażeniem zajęła może 45 minut.
Kokosowo-limonkowe wegańskie mini pączki
Składniki na ok. 24 sztuki
50 g oleju kokosowego
150 ml mleka kokosowego
1 łyżka Malibu
1 limonka
270 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
Posypka:
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka wiórków kokosowych
skórka z 1 limonki
Przygotowanie:
1. Jeśli olej nie jest płynny, rozpuszczamy go i studzimy.
2. Ścieramy skórkę z limonki, a następnie wyciskamy z niej sok.
3. Łączymy olej, mleko kokosowe, Malibu i sok z limonki – mieszamy.
4. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę z limonki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
5. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
6. Smażymy kilka minut w głębokim oleju, w temperaturze ok. 170-180 stopni. Odsączamy na papierowym ręczniku.
7. Cukier trzcinowy mielimy w malakserze, dodajemy wiórki i znowu mielimy. Dorzucamy skórkę z limonki.
8. Gotowe pączki obtaczamy w posypce.
Smacznego!
2 komentarze
Komuś tu się spieszylo. Drożdże z listy składników macie po prostu mieć 😋
a gdzie na liście są drożdze, bo chyba ślepa jestem 😀