Dziś na tapecie prawdziwy rarytas 🙂 Ten sernik malinowy na zimno jest naprawdę aksamitny i delikatny w smaku. A to wszystko dlatego, że nie ma w nim żadnego zagęstnika. Nie użyłam ani agaru, ani żelatyny. Agar znajdziecie jedynie w galaretce na wierzchu. Ale możecie pominąć ten krok i na przykład polać sernik czekoladą gorzką – będzie idealnie!
Składniki na sernik malinowy na zimno:
forma 20 cm
400 g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
200 g ciasteczek oreo (bez nadzienia)
50 g masła
500 g tłustego twarogu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
130 g cukru + 2 łyżki
400 g śmietanki 36%
250 ml wody
2 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
1. Maliny zagotowujemy w rondelku z odrobiną wody, mieszamy i gotujemy, aż się rozpadną.
2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 4 łyżkach wody i gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając.
3. Masę przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek i zostawiamy do ostygnięcia.
4. Ciasteczka kruszymy w malakserze.
5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokruszone ciastka. Dokładnie mieszamy.
6. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Wkładamy ciasteczka i dobrze ugniatamy, tworząc spód. Wkładamy do lodówki.
7. Ser mielimy dokładnie, a następnie miksujemy z cukrem i ekstraktem, aż większość się rozpuści.
8. Dodajemy śmietankę i miksujemy chwilę na wysokich obrotach.
9. Dodajemy 125 masy malinowej i miksujemy dosłownie kilka sekund.
10. Masę przelewamy do formy z wyłożonym dnem i wstawiamy do lodówki na całą noc.
12. Pozostałe maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 250 ml wody i agar. Gotujemy kilka minut, studzimy i przelewamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Maliny wrzucamy do misy z założoną trzepaczką. Dodajemy odrobinę wody i gotujemy: pr. 3/temp.90/10 minut.
2. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 4 łyżkach wody: pr.4/temp.90/1 minuta. Maliny powinny się całkowicie rozpaść. Masę przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek i zostawiamy do ostygnięcia.
3. Do umytej i wysuszonej misy wkładamy ostrze do kruszenia, wrzucamy ciasteczka: pulse/45 sekund.
4. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokruszone ciastka. Dokładnie mieszamy.
5. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Wkładamy ciasteczka i dobrze ugniatamy, tworząc spód. Wkładamy do lodówki.
6. Do czystej i suchej misy wkładamy trzepaczkę. Wrzucamy twaróg: pr.10/30 sekund.
7. Dodajemy ekstrakt oraz cukier: pr.6/2 minuty.
8. Dolewmy śmietankę: pr.7/30 sekund.
9. Dodajemy 125 masy malinowej i miksujemy dosłownie kilka sekund na pr. 7.
10. Masę przelewamy do formy z wyłożonym dnem i wstawiamy do lodówki na całą noc.
12. Pozostałe maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 250 ml wody i agar. Gotujemy kilka minut, studzimy i przelewamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
2 komentarze
A czy zamiast agaru mogę dodać tyle samo żelatyny?
Niestety nie, żelatyna i agar działają inaczej i nie są 100% zamiennikiem