Ostatnia z moich propozycji na tegoroczne Walentynki – red velvet cupcakes. Ciasto red velvet to chyba najbardziej popularne ciasto walentynkowe – przede wszystkim ze względu na swój kolor. Moje nie wyszło tak czerwone – w przepisie było zdecydowanie za dużo kakao, ale w smaku było pyszne. Krem jest dość specyficzny – jeśli nie jesteście fanami słodkich kremów, radzę albo obniżyć zawartość cukru o połowę, albo zrobić do nich coś na słodkiej śmietance i mascarpone, bo ten krem jest mocno słodki (jak to zwykle bywa w amerykańskich ciastach).
A jeśli zostało Wam lukru z dekorowania ciasteczek walentynkowych, możecie z niego zrobić śliczne małe serduszka do dekoracji babeczek. Aha, cukrowe dekoracje na tym kremie trzymają się idealnie.
Przepis na babeczki i krem pochodzi z książki kucharskiej „Flour”Joanne Chang
Babeczki (ok. 30 szt.):
- 170 g miękkiego masła
- 450 g cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 450 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g kakao (można dać połowę)
- szczypta soli
- 180 g maślanki
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- czerwony barwnik w żelu
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. W osobnej miseczce wymieszać jajka z żółtkami. Dodawać powoli jajka do masy maślanej i dalej ucierać, aż całość się połączy. Suche składniki przesiać i wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać maślankę, śmietanę i barwnik. Do masy maślanej dodać 1/3 suchych składników i ucierać na najniższych obrotach, aż się wchłoną. Dolać połowę maślanki ze śmietaną i dalej ucierać. Powtórzyć dodawanie składników jeszcze raz. Ostatnią partię suchych składników najlepiej wmieszać ręcznie. Przelać ciasto do formy na cupcakes wyłożonej papilotkami. Piec ok. 20-25 min. W temp. 180 stopni.
Krem:
- 480 g mleka
- 70 g mąki pszennej
- 400 g cukru pudru
- 450 g miękkiego masła, pociętego w małe kostki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Mąkę połączyć z mlekiem, podgrzewać ok. 3-4 minuty, aż zacznie gęstnieć. Powinno mieć konsystencję budyniu. Ostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać cukier puder i powoli ucierać na najniższej prędkości miksera. Kiedy cukier się wchłonie dodajemy masło – po 1 kostce na raz. Na końcu dodajemy wanilię i sól. Ustawiamy mikser na średnią prędkość i ucieramy przez 6 do 8 minut, aż masa będzie jednolita.
Krem nakładamy do szprycy z ozdobną końcówką i przyozdabiamy babeczki. Wierzch posypać czerwonymi kuleczkami lub serduszkami z lukru.
Babeczki przechowujemy w temp. pokojowej – w lodówce krem się rozwarstwia i wymaga ponownego ubicia.
Smacznego i wesołych Walentynek! <3
Przepis bierze udział w akcji:
11 komentarzy
coś pięknego! inne przepisy walentynkowe też cudne!
Dziękuję 🙂
Przesliczne! Jesli ktos pyta, to ja chetnie… do kawuni… takie jedno… albo i dwa… 😉
A pudeleczka znakomite! Mozna przetransportowac chociaz kawalek i bez uszczerbku!
Dziekuje udzial w akcji.
Kasia
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Pudełeczka, to prezent od mamy 🙂 W końcu mogłam je wykorzystać.
Cudne 🙂
Wyglądają przepięknie i mega apetycznie!
Dziękuję 🙂
Przepis super! Tylko że z tej ilości składników wychodzi nie 15 sztuk a 32 😀
Idealny przepis na upał, w 30 stopniowym słońcu stały i nic się nie roztopiło, ani nie opadło 😀 Genialny smak- genialny przepis!
Naprawdę wyszło 30?! Może robiłam z połowy porcji… W takim razie zmieniam 🙂 I cieszę się, że posmakowały 🙂
Babeczki wyglądają cudownie i chciałabym zrobić je na sobotę, tylko nie wiem czy będą tak samo dobre, jeśli zrobię je już w piątek i zostawię na noc w lodówce? W sobotę nie będę miała czasu i dlatego chciałabym je przygotować dzień wcześniej, to dobry pomysł, czy lepiej zjeść je od razu po tym jak wystygną i nałożymy na nie krem? 🙂
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! 🙂
Powinny być smaczne następnego dnia, ale nie można ich przechowywać w lodówce. Ciasto muffinkowe nie smakuje tak dobrze po nocy w lodówce, a ten konkretny krem się w niej rozwarstwia. Także można je trzymać w zamkniętym pojemniku w temp. pokojowej.