Obiecałam na moim fanpage cykl przepisów inspirowanych słynnym tortem szwarcwaldzkim. Dziś mam dla Was babeczki szwarcwaldzkie, a będzie jeszcze tarta, tort bezowy i naked cake. Wszystkie przepisy będą łączyły 3 rzeczy: czekolada, wiśnie i bita śmietana 🙂 I pewnie też trochę alkoholu 😉 Zapraszam!
Babeczki szwarcwaldzkie
Składniki na 12 sztuk:
100 g masła
40 g kakao
1 jajko
60 g gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
100 ml mleka
120 g mąki
150 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie wiśniowe:
250 g wydrylowanych wiśni
2 łyżki cukru
2 łyżki wiśniówki lub wódki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody
Dodatkowo:
250 ml śmietany 36%
Przygotowanie w Tefal Couisine Companion:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku z kakao i ostawiamy do ostygnięcia.
2. Do misy montujemy motylek, dodajemy śmietanę i jajkiem – prędkość 7 przez 10 sekund.
3. Dodajemy kakao z masłem oraz mleko – prędkość 5 i miksujemy, aż się połączy.
4. Wsypujemy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia – prędkość 3, mieszamy do połączenia składników.
5. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy.
6. Wiśnie, cukier i wódkę umieszczamy w misie z końcówką mieszającą. Ustawiamy temperaturę 100 stopni, prędkość 2, czas 15 minut.
7. 2 minuty przed końcem zwiększamy prędkość do 3, dolewamy mąkę wymieszaną z wodą i czekamy na zakończenie pracy.
8. Śmietanę ubijamy w CC- prędkość 5, motylek, ok 1,5 minuty.
9. Z babeczek wycinamy środki, wyciskamy okrąg z bitej śmietany i wypełniamy środek wiśniowym nadzieniem.
Przygotowanie klasyczne:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku z kakao i ostawiamy do ostygnięcia.
2. Śmietanę ubijamy lekko z jajkiem.
3. Dodajemy kakao z masłem i mleko, całość ponownie lekko ubijamy.
4. Wsypujemy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Już nie ubijamy, tylko mieszamy do połączenia się składników.
5. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy.
6. Wiśnie zasypujemy cukrem, dodajemy wódkę i gotujemy przez ok. 5 minut, żeby woda odparowała, a całość lekko się zagęściła.
7. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i jeszcze chwilę gotujemy mieszając.
8. Śmietanę ubijamy mikserem.
9. Z babeczek wycinamy środki, wyciskamy okrąg z bitej śmietany i wypełniamy środek wiśniowym nadzieniem.
2 komentarze
Czy można użyć wiśni mrożonych?
Jasne!