Bywa, że na blogu znajdziecie super skomplikowane przepisy z listą składników tak długą, że można się zniechęcić 😀 Tym razem poszłam w drugą stronę i jest bardzo prosto, zarówno pod względem przepisu jak i potrzebnych składników. Ba! Tego ciasta nawet nie trzeba wałkować 😀 Sąsiadka powiedziała, że jest pyszne i chce przepis, więc nie zwlekam i oto przed Wami kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką 🙂
Kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką
Składniki na formę 35 x 25 cm:
250 g mąki krupczatki
125 g zimnego masła
75 g cukru pudru
2 żółtka
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
garść płatków migdałowych
Dodatkowo:
ok. 700 g truskawek
cukier puder do posypania
30 g płatków migdałowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania ciasta i miksujemy na prędkości 7, aż zaczną się robić spore grudki.
2. Ciasto przekładamy na blachę i wylepiamy nim cały spód. Wkładamy do lodówki i nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół).
3. Do misy po cieście wrzucamy składniki na kruszonkę i ponownie miksujemy na prędkości 7, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Wkładamy do lodówki.
4. Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy w średniej wielkości kostkę.
5. Blachę z ciastem podpiekamy porządnie, aż będzie złocisto-brązowa (15-20 minut, w zależności od półki w piekarniku).
6. Płatki migdałowe mielimy w Tefalu CC – wkładamy ostrze do siekania i miksujemy kilka-kilkanaście sekund na prędkości 10 z założonym koszyczkiem do gotowania na parze (żeby migdały nie latały po całej misie). Mieszamy je z mąką ziemniaczaną.
7. Na upieczony spód rozsypujemy mąkę z migdałami, na to truskawki i na końcu kruszonka. Pieczemy 30-40 minut – aż kruszonka ładnie się zarumieni.
8. Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu! Wcześniej będzie się rozwalać 🙂 Wtedy też posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie tradycyjne:
1. Składniki na ciasto umieszczamy w malakserze i miksujemy lub siekamy wszystkie składniki nożem na blacie, aż powstanie w miarę jednolite ciasto.
2. Ciasto przekładamy na blachę i wylepiamy nim cały spód. Wkładamy do lodówki i nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół).
3. Ze składnikami na kruszonkę postępujemy podobnie jak ze spodem – zagniatamy i do lodówki.
4. Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy w średniej wielkości kostkę.
5. Blachę z ciastem podpiekamy porządnie, aż będzie złocisto-brązowa (15-20 minut, w zależności od półki w piekarniku).
6. Płatki migdałowe mielimy w malakserze, blenderze lub młynku do kawy. Mieszamy je z mąką ziemniaczaną.
7. Na upieczony spód rozsypujemy mąkę z migdałami, na to truskawki i na końcu kruszonka. Pieczemy 30-40 minut – aż kruszonka ładnie się zarumieni.
8. Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu! Wcześniej będzie się rozwalać 🙂 Wtedy też posypujemy cukrem pudrem.
8 komentarzy
Wsaniałe! Lubię dodatek migdałów do ciasta owocowego!
Ja też 🙂 Zawsze to trochę urozmaica smak 🙂
Uwielbiam takie ciasta z truskawkami, zapisuję i na pewno zrobię 😉
Pochwal się jak smakowało 😀
Wygląda smakowicie, wspanałe połączenie migdałów i truskawek trafia idealnie. Uwielbiam takie samki. Piękne zdjęcie.
Dziękuję za miłe słowa 🙂
I zapragnęłam zamknąć się w kuchni w celu wyczarowania takiego cuda! 😀
Oj tam od razu się zamknąć 😀