Przepis na te ciasteczka cynamonowe jakimś cudem przeleżał prawie rok zanim doczekał się publikacji 🙂 Bo premierę miał w 8 numerze magazynu Kocioł, czyli w listopadzie zeszłego roku. Nie pytajcie jak to się stało – sama nie wiem. Ale wydaje mi się, że teraz idealnie pasują do pory roku i smakowo (bo są z cynamonem) i wizualnie (takie jesienne mi się wydają te zdjęcia). No i ciacha świetnie pasują do kawy czy herbaty. Zróbcie więc sobie kubek ciepłego napoju, wpełznijcie pod kocyk i pogryzajcie cynamonowe ciasteczka razem ze mną 🙂
Ciasteczka cynamonowe
ok.30 sztuk
Składniki:
250 g mąki krupczatki
75 g cukru
75 g zimnego masła
1 jajko
¼ szklanki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sól
Dodatkowo:
1 jajko
1-2 łyżki mleka
cukier cynamonowy
Przygotowanie:
1. Pokrojone drobno masło oraz mąkę umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż powstanie sypka masa. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego, lekko luźnego ciasta. Ciasto można też posiekać i zagnieść tradycyjnie na stolnicy.
2. Masę Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Po tym czasie wałkujemy na lekko opruszonym mąką blacie na grubość 5–6 mm. Wycinamy małe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Jajko roztrzepujemy w mlekiem i smarujemy wierzchy ciastek. Posypujemy grubą warstwą cukru cynamonowego i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2 komentarze
Przy ciasteczkach cynamonowych jest na pewno tylko 50g mąki?
Nie, powinno być 250 g. Coś mi ucięło dwójkę z przodu. Dzięki!