Kwiaty bzu uwielbiam! Kilka lat temu zrobiłam nalewkę i do tej pory korzystam. Na blogu znajdziecie też przepis na galaretkę z kwiatów czarnego bzu. Teraz czas na syrop! Zapasy syropu i przepis na niego dostałam od mojej mamy i ochoczo z niego korzystamy 🙂
Do czego wykorzystać syrop z czarnego bzu?
Do czego chcecie 🙂 Ma pyszny, kwiatowo-miodowy smak i można go dodać do herbaty, zrobić lemoniadę czy drinki (np. drink Hugo), albo pić go samego w celach leczniczych.
Lecznicze wartości syropu z czarnego bzu
Czarny bez od wieków jest cenioną rośliną leczniczą. Wiadomo, że zawarte w jego kwiatach substancje mają właściwości wzmacniające i niszczące wirusy. Co znajdziemy w kwiatach? Beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Na pewno więc warto mieć jakieś przetwory z kwiatów czarnego bzu w swojej spiżarce 🙂
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki
- 50 kwiatostanów czarnego bzu
- 2 litry wody
- 2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 2 kg cukru
Instrukcje
- Kwiatostany oczyszczamy, ale nie myjemy. Odcinamy jak najwięcej gałązki.
- Cytryny i pomarańcze myjemy i kroimy w plastry.
- Wszystkie składniki dodajemy do szklanego słoja, mieszamy i zostawiamy na 3 dni w lodówce, raz dziennie mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
- Syrop odcedzamy do garnka i podgrzewamy, aż zawrze - nie gotujemy dalej, tylko gorący od razu przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.
- Trzymamy w chłodnym, ciemnym miejscu.
2 komentarze
Ostatnio piłam syrop z kwiatów czarnego bzu i muszę powiedzieć, że było to pierwszy raz. Ale już zaznaczę, że nie ostatni, bo bardzo mi zasmakował. Skorzystam z Twojego przepisu i zrobię zapas na zimę.
Koniecznie zrób w przyszłym roku 🙂