Znajoma poprosiła mnie ostatnio o upieczenie dla jej córki tortu jednorożca. Normalnie nie bawię się w masie cukrowej, ale postanowiłam podjąć wyzwanie 🙂 po obejrzeniu miliona filmików na YouTube wzięłam się do pracy, a efektami pochwaliłam się na swoim profilu na Facebook. Jakiś to był szał! Tort jednorożec tak bardzo Wam się spodobał, że nie miałam wyjścia – spisałam recepturę i oto jest 🙂 Podczas dekorowania kręciłam też krótkie filmiki. Zmontowałam je i wrzuciłam na mój kanał na YT – myślę, że będzie przydatną pomocą naukową 😀 P.S. Wybaczcie jakość zdjęć – robiłam na szybko telefonem przed obiorem tortu 😉
Tort jednorożec
Składniki na formę 16 cm:
Biszkopt:
3 jajka
75 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
Lemon curd:
3 cytryny
1/2 szklanki wody
70 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 jajo
3 żółtka
Przełożenie:
250 g serka mascarpone
300 g śmietany 36%
1-2 łyżki cukru pudru
Obłożenie i dekoracja (grzywa):
6 białek
450 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
barwniki spożywcze w wybranym kolorze
Róg i uszy:
masa cukrowa
złoty barwnik
wykałaczki i patyk do szaszłyków
Przygotowanie biszkoptu:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku.
3. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając, albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.
4. Masę przelewamy do okrągłej foremki 16 cm, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra i wstawiamy z powrotem do wyłączonego, otwartego piekarnika, żeby ostygł.
5. Wyciągamy z blaszki i kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta na 4 blaty.
Przygotowanie lemon curd:
1. Ścieramy skórkę z cytryn, następnie wyciskamy z nich sok.
2. Do rondelka wlewamy sok, wodę, dodajemy skórkę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Powinna wyjść nam gęsta masa przypominająca kisiel.
3. Ściągamy rondelek z kuchenki, dodajemy pokrojone w kostkę masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy żółtka i jajko – znowu energicznie mieszamy. Jeśli masa nie jest gęsta (powinna mieć konsystencję budyniu), to stawiamy jeszcze na chwilę na minimalny ogień i ciągle mieszając podgrzewamy, aż zgęstnieje.
Przygotowanie kremu mascarpone
1. Mascarpone i śmietanę ubijamy na sztywny krem.
2. Dodajemy cukier puder i mieszamy.
Przygotowanie kremu maślanego na bezie:
1. Do metalowej miski (jeśli macie stojący mikser, może być z niego) wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy trzepaczką, aż cukier się nie rozpuści – najlepiej sprawdzać palcami.
2. Następnie masę ubijamy mikserem aż do uzyskania sztywnej, zimnej bezy.
3. Zmieniamy końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą (tzw. końcówka K) i mieszamy na średnich obrotach, dodając powoli kostki miękkiego masła. Po pewnym czasie krem będzie wyglądać na zważony, ale tak ma być.
4. Po kilku minutach krem zrobi się jednolity i zacznie „mlaskać” o ścianki miski – jest już gotowy.
Ps. Ja zawsze dodaję kilka kropli fioletowego barwnika – dzięki temu masa maślana jest bardziej biała niż żółta.
Przełożenie tortu:
1. Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy lemon curd, na to masę mascarpone, kolejny blat i tak do ostatniego. Wierzch i boki lekko okładamy kremem – ale tylko na tyle, żeby nie był suchy. Odstawiamy do lodówki, żeby osiadł i zesztywniał.
2. Tort obkładamy masą maślaną. Część, która zostanie, barwimy na różne kolory (u mnie róż, fiolet, niebieski i żółty).
3. Wyciskamy grzywę za pomocą różnych tylek (u mnie 1M, 10, 6B i 2D).
4. Wierzch dekorujemy rogiem i uszami (instruktaż w filmie).
Tort jednorożec gotowy!
69 komentarzy
Mam wrażenie, że ostatnio co chwilę na ten tort wpadam… modny się zrobił 😀
Nie ma się co dziwić – są urocze 🙂
Próbowałam wiele razy robić torty, za każdym razem po przeczytaniu przepisy wydawało mi się, że to łatwe, jednak nigdy mi się nie udały tak piękne, jak na zdjęciu. Masz wielki talen!
Dziękuję 🙂 Zawsze jakieś tam zdolności manualne miałam, więc dość łatwo mi to przychodzi 🙂
Zaneta- tort cudo. Powiedz mi prosze co to sa za tubki do robienia tych ozdob. Bardzo przydalyby mi sie. Jakiej firmy i z jakimi koncowkami? Wielkie dzieki!
Hej, numery końcówek masz we wpisie – to Wilton nr 1M, 10, 6B i 2D. Do kupienia w każdym sklepie internetowym z akcesoriami cukierniczymi 🙂
Piękny tort! 🙂 Będę się jutro za niego zabierał, ale muszę zwiększyć ilości (tortownica 24 cm) bo będzie dużo ludzi i kiedy przeliczam składniki na krem maślany na bezie wychodzi mi ponad kilo masła 🙂
W związku z tym mam pytanie, może ma Pani podobne doświadczenia:
– gdybym obłożył tort masą na bazie mascarpone i śmietany czy utrzyma się na nim grzywa z kremu maślanego?
– czy można zupełnie pominąć krem maślany i zrobić wszystko kremem mascarpone + śmietanka? Może np z dodatkiem żelatyny, żeby było trwalsze?
Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam 🙂
Można całość zrobić na mascarpone i śmietanie – widziałam, że sporo osób tak robi 🙂 Robienia grzywy z masła na mascarpone bym nie ryzykowała – masło jest cięższe i może się zsunąć, ale nie próbowałam, więc nie wiem na 100% 🙂
Dziękuję bardzo, tak zrobię, jeśli się uda to postaram się podesłać zdjęcie 🙂
czekam niecierpliwie 🙂
Obiecane zdjęcie 🙂
A tak wyglądał w środku 🙂 Jeszcze raz dziękuję za przepis i porady i pozdrawiam serdecznie 🙂
Cudownie wyszedł! Gratuluję!
Witam,
Mam pytanie- czy na Pana torcik jest obłożony masa śmietanowa a grzywa z masy maślane ? Czy może wszytsko jest z masy smietankowej ?
Mam robić jednorozca i równiez rozważam otynkowanie go masa smietankowa a grzywe zrobić z masy maślanej.
Pozdrawiam ?
wszystko na zewnątrz jest z masy maślanej na bezie, śmietankowa tylko do przełożenia
Witam , jakie najlepsze masło użyć do kremu ?
Nie ma różnicy, ważne, żeby było prawdziwe.
Piękny tort 🙂 około ile g masy cukrowej potrzebnych jest na róg i uszy? Dziękuję za podpowiedź!
Mi zeszło jakieś 125 gram
Zrobiłam na większej blaszce i zrozumiałam dlaczego wszyscy robią to ciasto na małej 🙂 jednak wygląda zgrabniej na 16cm:) tak czy siak jak na pierwszy raz jestem z siebie zadowolona, dzieki wielkie za inspiracje! 🙂
P.s. Musze sie zaopatrzyć w te większe koncówki 🙂
Wyszło uroczo 🙂 Następnym razem będzie jeszcze lepiej 🙂
Tort piekny!! :)chcę zrobic Corce jednorożca, mam tylko pytanie o wysokosc tortownicy, czy to taka klasyczna forma czy taka wysoka, sr 16, ale jaka wysokosc, bardzo prosze o odp poniewaz dopiero zamierzam kupic:) dzieki
Ja piekłam w zwykłej tortownicy, kupionej w markecie, o klasycznej wysokości 🙂
Dziekuje, wobec tego zamawiam:)
Tort wygląda idealnie ❤️ Jakich barwników dokładnie Pani używa, czy muszą być w płynie? Czy na początku na pewno dodajemy fioletowy, aby krem był bardziej biały niz kremowy? I ostatnie pytanie czy mozna go przygotować juz dzień wcześniej? ?
Używałam barwników Wilton w żelu, w płynie nie polecam (za rzadkie), w proszku też nie (nie rozpuszczają się dobrze w kremach). Odrobina fioletu naprawdę poprawia kolor z beżu na biały, ale trzeba uważać żeby nie przedobrzyć. Oczywiście, że można przygotować dzień wcześniej 🙂
[…] Inspiracja […]
Czy wie Pani jaka bedzie wysokość tortu bez uszu i rogu jednorozca? Zastanawiam sie jak go przetransportowac na urodziny corki i i szukam odpowiedniego pudelka.Gratuluje talentu 🙂
Nie pamiętam teraz, ale nie jest bardzo wysoki. Róg to drugie tyle wysokości 🙂
Witam,
Pani tort jest przepiękny! 🙂
Mam pytanie ile kremu maślanego potrzeba na samą grzywę?Chciałabym obłożyć tort (plus róg i uszka) masą cukrową.Czy połowa kremu wystarczy na same kwiaty?
Pozdrawiam serdecznie
Zrobiłabym z minimum połowy porcji, powinno wystarczyć.
Piękny tort ❤️ Chciałabym zrobić podobny ale zastanawiam się co z nasączeniem biszkoptów? Pozdrawiam serdecznie
Tort jest przepiękny. Gratuluję talentu. Córka ma niedługo urodziny i oszalałaby jak bym zrobiła jej taki tort.
Bardzo proszę mi powiedzieć czy ten krem maślany do ozdobienia grzywy dobrze smakuje? Bo wiadomo, że liczy sie wyglad, ale smak oczywiście też 🙂 Nie czuć tam tego smaku masła?
Kurczę boję się podjąć tego wyzwania, boję się że grzywa mi np spłynie z tortu :/
Proszę o jakiegoś kopmniaka motywacyjnego 🙂
Pozdraiwam 🙂
Mi smakuje. Wiadomo, śmietanowy lepszy, ale przy tych temperaturach bym nie ryzykowała 😉 A schłodzony maślany trzyma się naprawdę dobrze!
Mam pytanie upiekłam biszkopt na blaszkę 24 cm 1.5 składników z przepisu i wyrósł mi tak że wyjdą z tego dwie części
Ja Pani z tak małe ilości maki wychodzą 4 części. . Jak Pani myśli czy receptura na masy starczy czy muszę zwiększyć proporcje
Z 16 cm na 24 trzeba więcej niż 1,5 porcji. Polecam użyć jakiego przelicznika foremek i wyliczyć wszystko dokładnie.
Witam
Na jaką ilość osob wystarcza ten tort?
Max 10
Dzień dobry,
chciałam zapytać czy ważyła Pani tort? Jestem ciekawa ile ostatecznie taki tort waży i na ile porcji starczy. Będę wdzięczna za informację.
Nie ważę tortów, taki powinien wystarczyć na ok. 10 osób.
Piękny tort , mam zamiar upiec na niedzielę na 7 urodziny córki mam nadzieję że podołam ?mam pytanie odnosnie proporcji biszkoptu dla formy o średnicy 18 cm czy muszę zmienić czy mogę użyć tych samych ? I drugie pytanie odnośnie kremu czy ten krem maślany na bezie smakuje inaczej niż taki zwykły maślany ? Bo ostatnio do tortu robiłam maślany i średnio nam smakował. Pozdrawiam serdecznie
Ja bym zostawiła te proporcje, najwyżej tort będzie odrobinę niższy. A krem na bezie smakuje inaczej, też nie lubię zwykłego maślanego, a bezowy już mi bardziej smakuje, jest lżejszy w konsystencji
Piękny:)
Chciałabym zrobić ten tort na roczek Córeczki. Ale czy mogłabym Lenin curd zmienić na jakaś inna nute smakowa. Co by to mogło być aby pasowało do tych kremów? Solony karmel?
Z góry dziękuję za pomoc.
Do kremu śmietanowego pasuje wszystko 🙂 Także doda co lubisz 🙂
Jakim barwnikiem uzyskałaś złoty kolor?
Złotym w proszku.
Witam czy ten biszkopt jest pieczony bez proszku do pieczenia? I czy te n jeden biszkopt z 3 jajek wystarczy na 4 płaty bo nie umiem sobie tego wyobrazić ?
Przy tak małej foremce wystarczy. Co do proszku to nigdy nie dodaję do biszkoptu 🙂
Jakiej długości jest patyk na róg?
Robiłam go na standardowym patyczku do szaszłyków.
Zrobilam ! Nie dość że piękny to jeszcze pyszny. Tylko biszkopty po swojemu robilam. Pierwszy raz robiłam mase maślana na bezie swajcarskiej, idealne proporcje, wyszla cudowna.
Świetnie, bardzo się cieszę 🙂 Masz może zdjęcie?
Witam,
Mam kilka pytań ? czy biszkopt można upiec dzień wcześniej wieczorem? Nie nasączony nie będzie suchy po podaniu? Czy pierwsze obniżenie toru przed wystawieniem do lodówki jest z masy mascarpone? To chyba tyle ? będę miała dużo gości i boję się czy zwiększając do tortownicy 24 cm (2.25x) wszystko mi wyjdzie
Czy w przepisie jest dobrze napisane by białka do kremu maślanego ubijać nad wrzącą wodą „aż cukier się NIE rozpuści” ? Czy miało być aż cukier się rozpuści?
Tort śliczny! Będę robiła z wkładką galaretki z truskawkami 🙂
Oczywiście jak się rozpuści 🙂
Witam,
Mam kilka pytań technicznych dotyczących tortu ? czy biszkopt można upiec wieczór przed dekorowaniem? Blatów nie trzeva niczym nasaczac, nie będą zbyt suche? No i przed włożeniem do lodówki smarujemy tort masa mascarpone? Będę robić sporo większy bo na 24 cm. Wystarczy 1 biszkopt z 2.25 porcji? (Tak wychodzi z przelicznika)
Dzień dobry, czy zamiast pokrywać tort kremem mogę pokryć go biała masa cukrowa? 🙂 Dziękuję z góry za odpowiedź
tak, jeśli zabezpieczysz go masą maślaną
Dziękuję za odpowiedź, czy jak użyje kremu maslanego z przepisu to czy wystarczy aby nałożyć masę cukrową :)?
Tak, powinno
Witam chciałabym zrobić przełożenie z masą malinowa czy mogę po prostu ubić śmietanę i dodać zelatyne i mus malinowy? Będzie się trzymać?
Nie pracuję w kremach na żelatynie, ale myślę, że powinno się udać
Witam. Ile mniej więcej potrzeba masy cukrowej na róg i uszy?
Dzień dobry, czy mogłabym prosić o podanie których numerów tylek użyła Pani do których kolorów z przepisu?
nie mam teraz jak sprawdzić, ale tu można zobaczyć jaka Tylka robi jaki efekt https://pl.pinterest.com/pin/573927546237641368/
Dzień dobry, czy mogłabym prosić o podanie których dokładnie numerów tylek użyła Pani do poszczególnych kolorów z przepisu. Bardzo podoba mi się to zestawienie i chciałabym je możliwie wiernie odtworzyć. Na filmie gotowy tort posypuje Pani jeszcze czymś – można zapytać co to? Będę robiła tort w tortownicy 20 cm. Czy masy na bezie do dekoracji zrobić 1,5 czy lepiej x 2 porcje? Dodam, że to będzie moja premiera w tylkowym zdobieniu i pewnie część masy mi się zmarnuje na próby. Dziękuję za pomoc!
Nie mam teraz jak sprawdzić ale tu można zobaczyć jak wyglądają kremy z poszczególnych tyłek: https://pl.pinterest.com/pin/573927546237641368/
Tort posypywałam jadalnym brokatem. kasę zrobiłabym x2. Powodzenia!
Robiłam ten tort córeczce w czerwcu. To był mój pierwszy tort z taką ozdobą. Przepis jest super bo mi wszystko indentycznie wyszło jak na zdjęciu. Ja z tortami zawsze mam problem a tu duże zaskoczenie. Bardzo pani dziękuję za ten przepis. Teraz synkowi zrobie ponownie tylko z innym motywem.
Chcę go zrobić dla mojej córki w przyszłym tygodniu. Dla ilu osób można przygotować ten przepis ? Dziękuję za odpowiedź.