Nie, nie żartuję, to naprawdę najlepszy tort czekoladowy 🙂 Może nie wygląda lekko i na pewno ma miliard kalorii, ale jest delikatny, rozpływa się w ustach i ma mnóstwo czekolady. Ja przygotowałam go na Hallowen z dekoracją z bezowych duszków, ale wystarczy go inaczej udekorować i będzie świetnie pasował na inne okazje. Polecam!
Najlepszy tort czekoladowy
Składniki na 2 blachy 18 cm:
400 g cukru
210 g mąki
75 g kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 jajka
240 ml maślanki
250 ml mocnej kawy
120 ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem czekoladowy:
400 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietany 30%
Bezowe duszki:
2 białka
180 g cukru
Przygotowanie w Tefal Companion.
1. Umieszczamy suche składniki w misie z założonym motylkiem. Wsypujemy wszystkie suche składniki – prędkość 5 przez 10 sekund.
2. Dodajemy mokre składniki – prędkość 3 przez 20-30 sekund.
3. Przelewamy ciasto do 2 18-cm, natłuszczonych foremek i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut – do suchego patyczka.
4. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie i dopiero wyciągamy z foremek.
5. Śmietanę zagotowujemy i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Zostawiamy na 5 minut, a następnie dobrze całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Wstawiamy do lodówki.
6. W misce umieszczamy cukier i białka, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (uwaga! miska nie może dotykać wody!) i ręczną trzepaczką mieszamy, aż cukier się rozpuści – najlepiej sprawdzać w palcach, czy jest jeszcze wyczuwalny.
6. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy miskę z kąpieli wodnej i ubijamy mikserem, aż białka będą sztywne i całkowicie zimne (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem).
7. Czekoladowe blaty przekrajamy na pół. Przekładamy kremem czekoladowym, a na wierzchu wyciskamy duszki za pomocą rękawa cukierniczego o okrągłej końcówki. Możemy domalować im oczy czarnym barwnikiem jadalnym.
Przygotowanie klasyczne:
1. Umieszczamy suche składniki w misce i mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką.
2. Dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.
3. Dalej jak w opisie wyżej.
Przepis inspirowany:
My Baking Addiction
Kanela y limon
3 komentarze
Co to jest? Zrobiłam na urodziny syna. Ciasto jakieś mokre, a masa po nocy w lodówce stała się tak twarda, że nie można jej rozsmarować. I co teraz mam zrobić?
Jak mam przełożyc tort taką masą. Jak to ratować?
Ciasto jest bardzo wilgotne, takie ma być. Masa nie powinna leżeć w lodówce przez noc, trzeba ją ogrzać do temperatury pokojowej