Tak jak obiecałam, mam dla Was kolejny przepis na babeczki. Tym razem są to muffiny czekoladowe z suszonymi bananami. Podobnie jak te z gruszkami, zrobiłam je na bazie maślanki. Są puszyste, czekoladowe, banan dodaje fajnego posmaku. Polecam na jesienną chandrę 😉
Muffiny czekoladowe z suszonymi bananami
Składniki:
1 jajko
200 g maślanki
60 ml oleju roślinnego
50 g gorzkiej czekolady – posiekanej
35 g suszonych bananów – posiekanych
200 g mąki pszennej
80 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie w Tefal Companion:
1. Jajko, maślankę i olej dodajemy do misy z założonym motylkiem. Prędkość 5 przez 10 sekund.
2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Prędkość 5 przez 10 sekund.
3. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie klasyczne:
1. Jajko, maślankę i olej lekko ubijamy, aż ładnie się połączą
2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
4 komentarze
fantastyczne 🙂
🙂
Przepyszne ? Idealne na tę porę ?
Dla mnie luty jest miesiącem czekolady, więc faktycznie idealne 🙂