Ja nie wiem, czy ten przepis wymaga jakiejkolwiek zachęty z mojej strony poza słowami: karmelizowane banany i masło orzechowe. No bo czy to nie jest najlepsze połączenie pod słońcem? Te mufinki smakują jak najlepszy chlebek bananowy z dodatkiem masła orzechowego. Ze względu na posypkę z płatków kukurydzianych najlepiej smakują tego samego dnia – później płatki miękną. Co nie znaczy, że muffiny są niesmaczne. Wręcz przeciwnie, jadłam je 3 dni z rzędu i były tak samo smaczne 🙂
Muffiny z masłem orzechowym i karmelizowanymi bananami
Kategoria
Cupcakes i muffiny
Muffiny
Słodkości
Persons
12
Czas Przygotowania
45 minut
Total Time
45 minut
Składniki
- Karmelizowane banany:
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka masła
- 2 łyzki cukru
- Muffiny:
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 75 ml mleka
- 4 kopiaste łyżki masła orzechowego
- płatki kukurydziane do posypania
Instrukcje
- Banany kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy banany i cukier. Smażymy, aż banany się skarmelizują i trochę rozpadną. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dalej ucierając dodajemy po kolei jajka. Mąkę i sodę mieszamy i dosypujemy do masy maślanej w 3 turach na przemian z mlekiem, nie przerywając ucierania. Do ciasta dodajemy banany i masło orzechowe, delikatnie mieszamy szpatułką.
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do pełna i posypujemy płatkami. Pieczemy w 180 stopnich (góra-dół) 25-30 minut.
2 komentarze
Niestety nie widać przepisu 🙁
Powinien się pojawić dzisiaj 🙂