Każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ale często go nie jemy, głównie z braku czasu. Ja od kilku lat staram się jeść śniadanie codziennie. Nawet jeśli w ciągu tygodnia będzie to granola z mlekiem, jajecznica ze szczypiorkiem, albo kanapka z dżemem. W weekendy granolę zamieniam na muffinki lub drożdżówki, prostą jajecznicę na omlet z różnymi dodatkami. A na co zamienić kanapkę z dżemem? Może na grzanki z ricottą i gruszką grillowaną w dżemie brzoskwiniowym z rozmarynem. Powiecie: cóż to za dziwactwo?! Otóż jest to przepyszne i słodkie śniadanie. W dodatku banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, choć długa nazwa może odstraszać 🙂 Przeczytajcie jednak przepis, zróbcie te grzanki przy najbliższej okazji, a na jednej na pewno się nie skończy 🙂 O dziwo okazało się, że rozmaryn świetnie komponuje się z dżemem brzoskwiniowym, a ten z kolei wspaniale zastępuje miód i pięknie się karmelizuje podczas smażenia.
Składniki na 3 grzanki:
- 3 grube kromki bagietki
- 3 czubate łyżki serka ricotta
- 1 gruszka
- dżem brzoskwiniowy
- ok. 10 listków rozmarynu (listków, nie gałązek)
- 2-3 orzechy włoskie
Bagietkę przypiekamy w tosterze lub piekarniku. Gruszkę kroimy na grubsze plastry, (wystarczą nam 3 -resztę możemy schrupać :)) i wrzucamy na patelnię grillową, elektryczny grill lub toster z grillową wkładką (ja użyłam tostera). Grillujemy, aż gruszka się przyrumieni, a następnie dodajemy kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego i rozmaryn. Dalej grillujemy, aż gruszki będą miękkie, a powstały sok wyparuje. Jeśli w dżemie są kawałki owoców, ładnie się skarmelizują. Jeszcze ciepłe gruszki kładziemy na grzanki posmarowaną ricottą, dodajemy resztki skarmelizowanego dżemu i posypujemy orzechami. Amatorzy słodkości mogą dodać dżemu prosto ze słoika.
Smacznego!
Leave A Reply