Powoli kończy się sezon na przetwory, ale jeszcze zdążycie zrobić ten pyszny dżem pomidorowy. Jest lekko słodki, ale to raczej wytrawny dżem. Świetnie pasuje do serów, zwłaszcza kozich.
Dżem pomidorowy z tymiankiem
2 słoiczki 250 ml
Składniki:
– 1,5 kg mięsistych pomidorów (np. lima)
– 1 mała cebula, najlepiej młoda
– duża szczypta papryki chili w proszku
– 60 g cukru
– 4 łyżki miodu
– 1 łyżka octu winnego
– 2 łyżki listków świeżego tymianku
Przygotowanie (ok. 1 godzina):
1. Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. W garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy gaz, zeby utrzymać temperaturę i wrzucamy po kilka sztuk pomidorów na raz, żeby sparzyć skórkę.
2. Skórkę ściągamy, ze środka usuwamy szypułki i nasiona. Ja robiłam to palcami, było wygodniej niż nożem 🙂
3. Oddzielony miąższ przekładamy do garnka, dolewamy odcedzony od pestek sok.
4. Cebulkę siekamy drobno, dodajemy do pomidorów wraz ze wszystkimi przyprawami, oprócz tymianku.
5. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż większość wody odparuje, a całość nabierze konsystencji dżemu.
6. Dodajemy tymianek, mieszamy i przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, przekręcamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną.
Smacznego!
Leave A Reply