Chcecie wiedzieć jak zrobić taki domek z piernika? Mam dla Was szczegółowy tutorial 🙂 W poprzednim poście znajdziecie szablon KLIK. Tutaj są dwa przepisy na ciasto – jeden do jedzenia, drugi bardziej oszczędny 🙂 Osobiście wolę przepis nr 1 – ciasto jest zdecydowanie lepsze w obróbce i nie rośnie tak mocno, więc można wyciskać ciekawe kształty. Podam też przepis na lukier królewski i mnóstwo wskazówek, ale co najważniejsze – nakręciłam filmik! Jeśli mimo tego będziecie mieć pytania, piszcie śmiało – z chęcią na wszystkie odpowiem 🙂 A, no i liczę na zdjęcia Waszych domków!
DOMEK Z PIERNIKA – PRZEPIS NR 1 (DO JEDZENIA)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 g margaryny
- 250 g miodu naturalnego
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań, ok. 3-4 łyżki)
Miód zagotować z margaryną i cukrem. Wystudzić i wymieszać z jajkiem. Do przesianej mąki dodać sodę, kakao, przyprawę do piernika, masę miodową i wszystko razem zagnieść. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Rozwałkować na blacie wysypanym mąką, wycinać ściany, dach i dekoracje. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. C.
DOMEK Z PIERNIKA – PRZEPIS NR 2 (OSZCZĘDNY)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 g margaryny
- 100 g miodu (może być sztuczny, a nawet syrop cukrowy)
- 200 g cukru
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań, ok. 3-4 łyżki)
Przygotowanie jest takie samo, jak w pierwszym przepisie.
Jakie są różnice między tymi ciastami? Przede wszystkim ich cena – drugie jest dużo tańsze. Niestety gorzej się zachowuje podczas wałkowania i jest niesmaczne, ale jeśli nie zależy wam na smaku, można spróbować.
LUKIER KRÓLEWSKI
- 2 białka jaja
- 3 szklanki cukru
Białka ucieramy z cukrem na gęsty lukier. Ja robię to w robocie planetarnym za pomocą końcówki „K”. Można to zrobić ręcznie, ale potrwa dużo dłużej. Lukru nie ubijamy! W moim mikserze ucieram ok. 10-15 minut. Lukier ten będzie nam służył do klejenia ścian i wszelkich innych elementów.
Część lukru (ok. 1/2 szklanki) mieszamy z bardzo małą ilością wody, aż osiągniemy konsystencję odpowiednią do dekorowania – mniej więcej jak pasta do zębów, może lekko rzadsza. Ważne, żeby lukier gładko wychodził z tylki, ale zachowywał kształt i się nie rozpływał (jego konsystencję dobrze widać na filmiku). Ten lukier wykorzystamy do dekorowania ścian i innych elementów.
Poniżej znajdziecie filmik. Przepraszam za jakość, ale mój aparat kamerą nie jest 🙂
A na koniec kilka ważnych informacji:
- WYCINANIE: dobrze jest przenieść rozwałkowane ciasto na blachę do pieczenia i dopiero tam wycinak kształty, ponieważ podczas przenoszenia mogą się rozciągnąć i nie będą pasować
- ILE TO TRWA? Pieczenie wszystkich elementów zajęło mi ok. 1 godzinę, zdobienie i sklejanie ok. 2 godziny.
- DACHÓWKI: ja mam do ich wycinania specjalną foremkę, poszukajcie w domu czegoś o podobnym kształcie, a jeśli nie znajdziecie, zawsze można zrobić kwadratowe lub namalować je lukrem
- LUKIER: ten do sklejania musi być naprawdę gęsty, podane w przepisie proporcje powinny zdecydowanie wystarczyć.
- ILE MOŻE STAĆ TAKI DOMEK? Mój zeszłoroczny domek stał do końca tego lata. Został niechcący zniszczony podczas przeprowadzki, więc podejrzewam, że dotrwałby do tych świąt 🙂
Miłego dekorowania i klejenia 🙂
47 komentarzy
Super filmik ! Może się kiedyś skuszę … np jak złamię nogę i nie będę mogła stać przy blacie hihi
Podziwiam !
Piękny domek! Planuje taki odtworzyć, tylko mogłabym się dowiedzieć jaką tylką robione były ozdoby na ścianach?
Wilton nr 1 – najlepsza do takich drobnych dekoracji.
Genialny wyszedł! Sama również zrobilam. Wesołych świąt 🙂 !
Tobie również Wesołych Świąt 🙂
Domek jest cudowny, wygląda bajkowo. Mi osobiście bardziej podoba się debiutancki:) Moje ciasto właśnie czeka w lodówce, mam nadzieję, że choć w 1/3 wyjdzie mi tak ładnie. Mała rada dla was kobietki. Foremkę dachówkę można zrobić w prosty sposób. Starą bądź niepotrzebną metalowa foremkę rozciąć wyciąć potrzebny kawałek wyprostować np tłuczkiem do mięsa i uformować dachówkę:)
Zapomniałam zapytać jak robisz dachówki bo domek ślicznie z nimi wyglada. Daj mi znać
Niewiem czemu ale mój wczorajszy komentarz zagina. Domek cudo. Tylko ja wymyśliłam sobie ze w oknach zrobie tzw witrażyki z landrynek. Tylko niewiem czy mam dać te landrynki na surowe ciasto czy na podpieczone. Moze mi cos doradzisz bo chce zrobić go w poniedziałek
Twój komentarz i odpowiedź jest tu: https://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika/#comment-9692
A dachówki robię specjalną foremką. Można wyciąć małe kółeczka i z tego zrobić dachówki.
Dziekuje kochana za inspiracje. Bardzo trafne wskazowki. Szczegolowy przepis. Dachowki wycinalam nakretka od butelki ? Oto i on https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1728299477399688&id=100006589563243
Witam. Mam pytanie 🙂 jaką tylką robiła Pani te sople z dachu? Czy do sklejania elementów domku używała Pani tej samej tylki. Właśnie zamierzam zrobić mój pierwszy domek z piernika i chciałabym się dobrze przygotować.
Sople i łączenia robiłam tylką Wilton nr 2. Dekoracje to nr 1. Pozdrawiam 🙂
Lukier zrobiony z przepisu nie mieści mi się w całości do rękawa 🙁 Kiedy chciałam dołożyć resztę odniosłam wrażenie, że nia ma on (lukier) już takich właściwości klejących… Jak przechować nadmiar lukru??
Ja trzymam w małym pojemniku plastikowym, zamkniętym. Nieużywany lukier wkładam do lodówki. Po kilku godzinach potrafi zmienić konsystencję i robi się gęstszy. Trzeba wtedy dodać odrobinkę wody, przy małej ilości lukru dosłownie kilka kropli, ponownie wymieszać, żeby miał znowu odpowiednią konsystencję.
Chyba jestem ślepa nie widzę gdzie pobrać szablon na ten cudny domek;)
Tutaj https://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika-szablon/
🙂
Dziękuję:*****
Mam pytanie: Można z tego przepisu zrobić pieerniczk? Ale konkretnie chodzi mi o to czy jak pani wycinala te kształty na jeszcze nieupieczonym cieście to czy to ciasto było cienko czy bardziej grubiej zwałkowane i czy ono urosło? Bo strasznie zależy mi aby zrobić takie pieerniczki które pachną i przepięknie urosną.
Może pani by zrobiła takie ciasteczka na filmie lub napisała na blogu jeśli pani wie jak zrobić takie pieerniczki które urosną (puchate). Jeśli nie to proszę o udzielenie ODP.
Ps. Domek wygląda fantastycznie:)
Te pierniki puchate nie będą, ciasto jest bardziej kruche, choć po jakimś czasie mięknie, ale pewnie nie o to Pani chodzi 🙂 (przepis na pierniczki jest tu: https://cupcakefactory.pl/pierniczki-na-choinke/). Mam jeden przepis na puszyste, mięciutkie pierniki, ale to ciasto wymaga leżakowania https://cupcakefactory.pl/pierniczki-nadziewane/
Czy jeśli zamiast dachówek z piernika użyję płatków migdałów będą one się dobrze trzymały na lukrze ?
Tak, ten lukier klei wszystko 🙂 Ale nie wiem, czy płatki nie będą za cienkie – mogą prześwitywać
Ja swoj zrobilam,jest piekny.szkoda ze nie moge zdjecia dodac.
Tak, wiem, muszę dodać opcję wklejania zdjęć do komentarzy 🙂 Póki co domkiem możesz się podzielić na moim fanpagu na Facebooku 🙂 Z chęcią zobaczę!
już się pochwaliłam 🙂
Czy lukier nie zastyga zbyt szybko? Tzn. Czy nie zastygnie ta część która nie została jeszcze użyta i będzie nie do wykorzystania?
Nie bardzo rozumiem pytanie. To chyba dobrze, że zastygnie i będzie można przyklejać elementy.
do lukru cukier puder czy cukier dodać
Puder
Czy zamiast masła może być margaryna? chciałabym zrobić domek na prezent ale nie mam w domu margaryny…
Może być i masło i margaryna – zresztą w tekście są 2 przepisy 🙂
Upieklam wczoraj elementy na dwa domki (poprostu podwoilam ilosc skladnikow). Ciasto jest super, bardzo plastyczne. Oprocz dwoch domkow (zrobilam wersje bez dachowek), zostalo mi jeszcze ciasto na 130 ciasteczek 🙂
Dziaisja bede sklejac i dekorowac. I mam pytanie, do lukru krolewskiego mozna uzyc zwyklego cukru, czy musi byc cukier puder?
Pozdrawiam swiatecznie!
Do królewskiego tylko puder, ze zwykłego nie wyjdzie.
Domki zrobione! 🙂 ten po lewej sklejany byl lukrem…..masakra, rozjezdzal sie na wszystkie strony, dach zjezdzal na dol, pomimo bardzo gestego lukru. Wystawilismy go na balkon i na chlodzie wreszcie stezal! 😛
Drugi, ten po prawej, skleilismy czekolada! 🙂 Bylo to o wiele latwiejsze! Czekolada tezala w kilka sekund i domek stoi jak murowany! Potem posypalismy czekolade cukrem pudrem i nic nie bylo widac 😉
W srodku swiatelko led w ksztalcie choinki! <3
WESOLYCH SWIAT! 🙂
Czy lukier moge utrzec mikserem z koncowka haki?
Tak
A czy zamaist cukru> Można dać cukier puder?
Do ciasta? Absolutnie nie, raz to zrobiłam i wyszło okropne. Wszystko się rozpłynęło
Witam
A jak zrobila Pani komin bo wyszedl cudby ten domek :)?
Jeśli dobrze pamiętam, to komin jest z jednego kawałka piernika ulepionego
Jeszcze jedno pytanie na ile mm walkowac? Czy mozna np. Dzis upiec a jutro dekorowac?
Tutaj masz bardziej szczegółowe informacje jeśli chodzi o pieczenie. I tak, można upiec wcześniej i później dekorować https://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika/
Czy używasz rękawu wielorazowego czy jednorazowego?
używam jednorazowego
Jak Pani dekorowała dachówki? Czy one są po prostu posypane cukrem pudrem?
Tak, to cukier puder
Zrobiłam dzisiaj domek z Pani przepisu i szablonów. Pierwszy raz w życiu i wyszedł😁🙃😘 Dziękuję bardzo za cenne wskazówki😘😘😘
Czy ta proporcja lukru na pewno wystarczy na tę ilość dekoracji łącznie z mocowaniem? Dość sporo idzie, przynajmniej tak mi się wydaje :).