Cupcakes z rabarbarem i kremem bezowym- dla mnie smak nadchodzącego lata. Delikatny biszkopt maślankowy wypełniony dżemem, pokryty bezowym kremem praktycznie rozpływa się w ustach. Do wypełnienia babeczek użyłam dżemu rabarbarowo-pomarańczowego z tego przepisu, ale możecie użyć każdego innego, byle nie był za słodki. Największym zaskoczeniem dla mnie jest w tym przepisie krem – teraz już wiem, jak się robi ptysie 🙂 Musicie koniecznie spróbować!
Składniki na 16 sztuk:
Biszkopt maślankowy:
- 175 g bardzo miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 225 g mąki
- 2 jajka i 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 125 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem bezowy:
- 80 g cukru pudru
- 2 białka
Nadzienie: dżem rabarbarowy
Do misy miksera wkładamy pokrojone w kostkę masło i przesiany cukier puder. Ucieramy na średnich obrotach, aż uzyskamy gładki, jasny krem. Następnie dodajemy stopniowo wcześniej lekko ubite jajka z żółtkiem. Mieszamy na najniższych obrotach. Masa może się wydawać zważona, ale jeśli będziemy wystarczająco długo ucierać, powinna zrobić się gładka. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu.
Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy powoli do miski na przemian z maślanką, ciągle ucierając, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut w foremce, a następnie przekładamy babeczki na kratkę, żeby całkowicie wystygły.
Wycinamy środki babeczek, żeby zrobić miejsce na nadzienie (w zależności jak dużo chcecie mieć nadzienia, tyle wycinacie – ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale nada się np. kieliszek albo duża tylko ozdobna). Nakładamy dżem do środka babeczek i przygotowujemy krem.
Nastawiamy piekarnik na 180ºC i włączamy funkcję opiekania z góry (jeśli macie specjalny opalacz kuchenny użyjecie jego – nie musicie nagrzewać piekarnika). Przygotowujemy garnek z lekko gotującą się wodą do kąpieli wodnej, tak jak przy rozpuszczaniu czekolady. Do miski wkładamy przesiany cukier puder i białka, umieszczamy ją na garnku (uwaga! miska nie może dotykać wody!) i ręczną trzepaczką mieszamy, aż cukier się rozpuści – najlepiej sprawdzać w palcach, czy jest jeszcze wyczuwalny. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy miskę z kąpieli wodnej i ubijamy mikserem, aż białka będą sztywne (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem). Nakładamy krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe bezy. Wstawiamy babeczki na bardzo krótko do nagrzanego piekarnika, żeby zbrązowiały.
Smacznego!
3 komentarze
Pyszne połączenie, robiłam podobne na tarcie. Mniam!
Hm, szkoda, że mam tak mało dżemu. Zrobiłaś mi ochotę na taką tartę 🙂
jakie cudne!:))
ps: dziękuję za dodanie tych wspaniałości do rabarbarowej akcji są jedną z najładniejszych propozycji!