Wiem, że truskawki i rabarbar już praktycznie się skończyły, ale możecie wykorzystać praktycznie wszystkie letnie owoce do tego przepisu. Tartaletki są szybkie, łatwe i naprawdę pyszne! Jeśli najdzie was ochota na małe co nieco, zrobicie je w oka mgnieniu 🙂 To też super sposób na wykorzystanie resztek serka naturalnego. Ja miałam w lodówce akurat ricottę, ale możecie użyć innego kremowego, białego sera.
Tartaletki z truskawkami, rabarbarem i ricottą
Składniki na ok 10 szt.:
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g truskawek
200 g rabarbaru
ok. 100 g sera ricotta lub innego kremowego, naturalnego serka
1 jajko do posmarowania
pistacje niesolone, posiekane
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na prostokąty (u mnie 5×6 cm). Przenosimy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
3. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę serka i owoce, zostawiając ok.1 cm wolnego brzegu.
4. Brzegi zawijamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Posypujemy pistacjami.
5. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach (góra/dół).
6. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem
4 komentarze
Będę musiała spróbować, może z malinami 🙂
Będą idealne!
takie połączenie musi być naprawdę dobre
było pyszne 🙂