Na dzisiejsze śniadanie polecają się croissanty, czyli prawdziwe, francuskie rogaliki 🙂
Zawsze chciałam spróbować zrobić croissanty w domu. Okazja przydarzyła się przy okazji przygotowywania materiałów do 7 numeru magazynu Kocioł, gdzie tematem działu Domowa Piekarnia, były rogale właśnie. Wiedziałam, że croissanty nie są łatwe w przygotowaniu. Pamiętam, jak moja mama kiedyś robiła w domu ciasto francuskie – dość długotrwały proces. Nie spodziewałam się, że zajmie mi to aż 3 dni! Powiem tak: to najlepsze rogale, jakie jadłam (bo w Paryżu jeszcze nie byłam 😉 ), ale więcej ich w domu nie zrobię 😀 Wyszły naprawdę idealne – maślane, z wieloma warstwami, puszyste. Zajadaliśmy się zaraz po wyciągnięciu z pieca i ciężko było poprzestać an jednym. Jednak pracy przy nich jest naprawdę sporo. Jeśli chcecie podjąć rogalikowe wyzwanie, zapraszam niżej po przepis 😉 Ps. Przygotowałam też foto z przygotowań, może się przydać, bo niektóre czynności ciężko sobie zwizualizować.
Czas przygotowania: 3 dni
Liczba porcji: 12
Składniki:
– 260 g letniego mleka
– 18 g drożdży
– 415 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki soli
– 50 g cukru
– 30 g miękkiego masła
– 230 g zimnego masła
– 1 jajko
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy i mieszamy dobrze z mlekiem. Dodajemy mąki, sól, cukier, miękkie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum 6 godzin (najlepiej całą noc).
2. Drugiego dnia zimne masło kroimy na kawałki, układamy między dwoma dużymi kawałkami papieru do pieczenia w kształt kwadratu. Uderzamy w masło wałkiem, aż zrobi się plastyczne, następnie wałkujemy je w kwadrat o boku ok. 15 cm. Trzeba pracować szybko, żeby masło się nie rozpuściło. Maślany blok wkładamy do lodówki.
3. Na oprószony mąką blat wyciągamy ciasto i wałkujemy je na kwadrat o boku ok. 30 cm. Obracamy kwadrat rogiem do siebie, a na środek wykładamy masło i ciasno zawijamy wokół niego ciasto. Posypujemy mąką, chwilę uderzamy wałkiem i zaczynamy wałkować, żeby uzyskać kształt prostokąta o wymiarach 20×60 cm.
4. Ciasto składamy na trzy, jak list, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu oprószamy ciasto z dwóch stron, układamy krótszym bokiem do siebie i wałkujemy znowu do wymiarów 20×60 cm. Ponownie chowamy na godzinę do lodówki i ponawiamy wałkowanie. Owinięte folią ciasto schładzamy przez minimum 8 godzin.
5. Po 8 godzinach wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i wałkujemy na grubość 6 mm tak, żeby krótszy bok miał ok. 21–22 cm szerokości. Wycinamy trójkąty o podstawie ok. 9 cm i zwijamy je, jak na rycinie na poprzedniej stronie. Gotowe rogale odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcie w temperaturze pokojowej (ok. 20C). Smarujemy jajkiem, rozbełtanym z odrobiną mleka i pieczemy przez 20 minut w temp. 210C.
Przepis na podstawie książki „Flour”, J. Chang.
Leave A Reply