Pewnie myślicie sobie teraz – no zwariowała! Jak to szybkie ciasto francuskie, jak się je robi praktycznie dwa dni. No to wam mówię, że w porównaniu do tego „prawdziwego” francuskiego, jest to procedura porównywalna do prędkości światła 😉 Nie ma tu „wwałkowywania” masła między warstwy, chłodzenia, mrożenia i kilkudniowej zabawy. Oczywiście ma to wpływ na konsystencję i ciasto nie jest AŻ TAK francuskie. Ale są warstwy, jest chrupkość i jest masło 😀
Możecie takie ciasto sobie zrobić w zapasie, podzielić na części i zawsze mieć pod ręką. Jest milion razy smaczniejsze (i zdrowsze) od gotowców które znajdziecie w sklepach.
Szybkie ciasto francuskie
Składniki na 1 porcję:
125 ml mleka w temp. pokojowej
1 jajko
300 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
5 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki cukru
250 g zimnego masła, posiekanego na kawałki
Przygotowanie:
1. Jajko i mleko mieszamy w razem trzepaczką.
2. W osobnej misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
3. Dodajemy masło i miksujemy, aż rozdrobni się ono na małe grudki (ok. 5 mm). Najlepiej zrobić to w malakserze lub podobnym urządzeniu. Dodajemy mleko i mieszamy. Powinnismy otrzymać lepiące się, luźne ciasto. Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
4. Następnego dnia wyciągamy ciasto i odstawiamy je na ok. 45 minut, żeby się ogrzało.
5. Przekładamy ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię i wałkujemy w prostokąt o wymiarach 20×50 cm. Układamy tak, żeby krótszy bok był przed nami i składamy na trzy: dolną część zakładamy do środka, tak samo górną. Obracamy ciasto o 45 stopni w prawo i ponownie wałkujemy w prostokąt 20×50, składamy na 3, obracamy i wszystko powtarzamy jeszcze dwa razy.
Ciasto dzielimy na dwie części i owijamy je w folię. Możemy je teraz schłodzić i wykorzystać do przepisu albo zamrozić.
Przykładowe pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego (kliknij w obrazek i przeniesie cię do przepisu)
Comment
Dzień dobry,
skorzystałam z przepisu na szybkie ciasto francuskie i zauważyłam, że bardzo reaguje na wysoką temperaturę (szybko ciemnieje). Czy mimo to piec je w takiej temperaturze jak podają przepisy?
Pozdrawiam
Ewelina Świętek-Dembińska